Καινοτόμες προσεγγίσεις στην αναλγητική φροντίδα ασθενών με χρόνιο πόνο

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400939 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων: Έρευνα, Κυκλοφορία και Πρόσβαση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-13
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπεριντζή Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γκιόζος Ιωάννης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοττέας Ηλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πουλάκου Γαρυφαλλιά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καινοτόμες προσεγγίσεις στην αναλγητική φροντίδα ασθενών με χρόνιο πόνο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καινοτόμες προσεγγίσεις στην αναλγητική φροντίδα ασθενών με χρόνιο πόνο
Περίληψη:
Εισαγωγή:
Ο χρόνιος πόνος ταλαιπωρεί τους ασθενείς και υποβαθμίζει την λειτουργικότητα και καθημερινότητά τους ενώ συγχρόνως ταλανίζει και προκαλεί αδιάκοπα την ιατρική επιστήμη. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν τομέα που χρήζει συνεχούς έρευνας και εξέλιξης με σεβασμό πάντα στην ανθρώπινη προσωπικότητα, θέτοντας ως σκοπό της την διατήρηση της λειτουργικότητας και κατ΄επέκταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σκοπός:
Η παρούσα εργασία διερευνά και καταγράφει όλες τις καινοτόμες προσεγγίσεις στην αναλγητική φροντίδα ασθενών με χρόνιο πόνο μέσω συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης.

Υλικά -Μέθοδος:
Ερευνώντας στις βάσεις δεδομένων Google Scholar και Pubmed τα σχετικά άρθρα που επιλέχθησαν την τελευταία πενταετία 2019 με 2023 ανέρχονται σε 135 σε αριθμό. Στο σύνολό τους αφορούν αποτελέσματα καταγεγραμμένα πάνω στο ανθρώπινο σώμα ενώ αποκλείονται από την έρευνα οι μελέτες που αφορούν πειραματόζωα ή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη πχ εντοπισμός και αναδίφηση μοριακών στόχων.

Αποτελέσματα:
Τα βασικά ευρήματα αποδεικνύουν πληθώρα νέων μεθόδων από επεμβατικές ή μη τεχνικές, φαρμακευτικές ουσίες, ψυχολογική υποστήριξη, άσκηση, φυτικά προϊόντα, υπνοθεραπεία, φωτοθεραπεία και άλλες μέθοδοι που θα αναφερθούν αναλυτικά στη συνέχεια. Η τεχνολογία, πλέον, με τις δικές της σύγχρονες εκφάνσεις πχ Virtual Reality εισχωρεί στο χώρο της ανακουφιστικής φροντίδας. Στόχος αποτελεί η κατ΄ασθενή προσωπική διαχείριση με διαφορετικό ατομικό σχεδιασμό.

Συμπεράσματα:
Ολοκληρώνοντας, η μελέτη αυτή στοχεύει στην ανάδειξη όλων εκείνων των μέσων και μεθόδων διαθέσιμων σήμερα στη φαρέτρα της αναλγητικής φροντίδας για τους πάσχοντες από χρόνιο πόνο. Κλείνοντας, υπογραμμίζουμε την επιτακτική ανάγκη για συνεχή έρευνα και ενημέρωση της αντίστοιχης ιατρικής ομάδας, με απώτερο στόχο την εύρεση των κατάλληλων εκείνων μεθόδων που θα επιφέρουν την πολυαναμενόμενη από τον ασθενή βελτίωση ή και ανακούφιση του αισθήματος χρόνιο πόνου, που πιθανώς τον αποκλείει από μια ενεργή προσωπική και κοινωνική ζωή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αναλγητική φροντίδα, Αναλγησία, Χρόνιος πόνος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
135
Αριθμός σελίδων:
131
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ - Copy (2).pdf
600 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.