Συγκριτική επιδημιολογική μελέτη στην κλινική εικόνα των ασθενών που εισάγονται με βρογχιολίτιδα κατά την περίοδο της πανδημίας 2020-2021 με το έτος 2019 – 2020

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400944 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σταμάτης Αθανάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ξάνθος Θεόδωρος,Καθηγητής, Τμήμα Μαιευτικής, ΠΑΔΑ
Ιακωβίδου Νικολέττα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Εκμεκτζόγλου Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική επιδημιολογική μελέτη στην κλινική εικόνα των ασθενών που εισάγονται με βρογχιολίτιδα κατά την περίοδο της πανδημίας 2020-2021 με το έτος 2019 – 2020
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική επιδημιολογική μελέτη στην κλινική εικόνα των ασθενών που εισάγονται με βρογχιολίτιδα κατά την περίοδο της πανδημίας 2020-2021 με το έτος 2019 – 2020
Περίληψη:
H βρογχιολίτιδα αποτελεί μία κοινή παιδιατρική ασθένεια σε παιδιά μικρότερης των 2 ετών. Ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας της είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Κάθε χρόνο λαμβάνει τη μορφή επιδημίας και ταλανίζει τα συστήματα υγείας σε όλο το κόσμο. Η μέγιστη επίπτωση της εμφανίζεται του χειμερινούς μήνες. Η θεραπεία της βασίζεται σε υποστηρικτικά/συντηρητικά μέτρα ανάλογα άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Ο κορωνοϊός Covid 19 αποτελεί μια υποκατηγορία των ήδη υπάρχοντών ιων. Με αφετηρία από τη Κίνα στα τέλη του 2019 σταδιακά άρχισε να εξαπλώνεται σε διάφορε περιοχές του πλανήτη. Από τις αρχές του 2020 σταδιακά ξεκίνησε να αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα λαμβάνοντας τη μορφή πανδημίας. Η συμπτωματολογία που παρουσιάζουν οι παιδιατρικοί ασθενείς συνήθως είναι ήπια ανάλογη άλλων ιογενών συνδρομών του αναπνευστικού συστήματος. Αντίστοιχα και με τη βρογχιολίτιδα η θεραπεία βασίζεται κυρίως σε υποστηρικτικά μέτρα προφύλαξης. Διαφοροποιείται στο γεγονός πως ο COVID διαθέτει μια πληθώρα εμβολίων με στόχο την προστασία των ασθενών από την έντονη συμπτωματολογία.
Μέσα λοιπόν από προσωπική παρατήρηση για την μείωση των ασθενών σε γενικότερο επίπεδο και ειδικότερα για την λοιμώξεις αναπνευστικού μου δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον για να συντάξω μια μελέτη πάνω στην παρατήρηση των κλινικών περαστικών βρογχιολίτιδας σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σε δύο διαφορετικές περιόδους και να συγκρίνω τα αποτελέσματα αυτά μεταξύ τους για να δω εάν είχε όντως ο Covid-19 κάποια πραγματική επίπτωση στην κλινική εικόνα. Παρουσιάζουν οι ασθενείς με βρογχιολίτιδα όπως ορίζεται έως σήμερα κάποια μεταβολή στην κλινική εικόνα τους, η μείωση είναι των εισαγωγών που συνέβη στατιστικά επιδεινώνεται επί του συνόλου των ασθενών ή είναι εικονική Ταυτόχρονα με βάση αυτό μου δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσω και άλλες παραμέτρους σε σχέση με το φύλο των ασθενών , το επίπεδο αναπνευστικής δυσχέρειας, την φυλετική καταγωγή το επίπεδο οξυγόνου κτλ. Τα οποία παρουσιάζονται εντός της συγκεκριμένες διπλωματικής.
Στην παρούσα μελέτη εντάχθηκαν όλες οι εισαγωγές με διάγνωση βρογχιολίτιδας που νοσηλεύτηκαν στην Α’ παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού, Αθηνών. Το χρονικό διάστημα καταγραφής – παρατήρησης των δεδομένων ορίστηκε από Σεπτέμβριος του 2019 έως και Φεβρουάριος 2020 και αντίστοιχα Σεπτέμβριος 2020 με Φεβρουάριο 2021. Σε αυτό το χρονικό διάστημα από το σύνολο των εισαγωγών 62 περιστατικά βρογχιολίτιδας ανευρεθήκαν στο διάστημα 2019-2020 και 6 περιστατικά στο διάστημα 2020-2021. Η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο SPSS v.28. καθώς και στο περιβάλλον της γλώσσας R (έκδοση 4.3.0) για Windows. Για τα περιγραφικά στατιστικά τα χαρακτηριστικά παρουσιάστηκαν ως απόλυτη συχνότητα και το αντίστοιχο ποσοστό (N,%) για τις ποιοτικές μεταβλητές ενώ για τις ποσοτικές χρησιμοποιήθηκε ο διάμεσος (median) και το εύρος και για λόγους πληρότητας παρουσιάζεται η μέση τιμή και η τυπική απόκλιση. Οι διαφορές μεταξύ βρεφών με θετικό και αρνητικό RSV τεστ επίσης προσδιορίστηκαν με ελέγχους ανεξαρτησίας χ2 και Fisher’s exact tests εφόσον απαιτούνταν. Για τη σύγκριση ποσοστών χρησιμοποιήθηκαν η μέθοδος Ζ score.
Για τις διαφορές μεταξύ των δύο χρονικών περιόδων τόσο στα δημογραφικά όσο και στα αποτελέσματα της ασθένειας, χρησιμοποιηθήκαν η δοκιμασία Fisher’s exact δεδομένου ότι στη δεύτερη περίοδο υπήρχαν διαθέσιμα 6 περιστατικά και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη δοκιμασία χ2. Για τη σύγκριση των αριθμητικών μεταβλητών μεταξύ των δύο ομάδων εφαρμόσθηκε η δοκιμασία Mann-Whitney U test δεδομένου ότι η κανονικότητα (normality) ελέγχεται με τη δοκιμασία Shapiro Wilk U test δεν διασφαλίσθηκε. Για την παρούσα έρευνα , θεωρήθηκε επίπεδο σημαντικότητας α=0.05 και όλες οι δοκιμασίες ήταν αμφίπλευρες.
Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε σημαντικές αλλαγές στην επίπτωση των περιπτώσεων βρογχιολίτιδας και επηρέασε άμεσα το ποσοστό των εισαγωγών τόσο βρογχιολίτιδας όσο και γενικότερα λοιμώξεων αναπνευστικού συστήματος. Παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση στο ποσοστό των εισαγωγών 50% ανάμεσα στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2019 με Φεβρουάριο 2020 με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020/2021. Οι διαφορές στον αριθμό των εισαγωγών συνολικά αλλά και στον αριθμό των περιστατικών βρογχιολίτιδας ήταν στατιστικά σημαντικές (p<.001).
Ακόμα παρατηρήθηκε μείωση των εισαγωγών βρογχιολίτιδας καθώς και γενικότερα των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους. Οι βρογχιολίτιδες συγκεκριμένα μειωθηκαν από την πρωτη περίοδο από 5,3% ως επί του συνόλου των περιστατικών σε 0,9 % (p-value<0.00001).
Επιπλέον παρατηρούμε ότι τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού επί του συνόλου των εισαγωγών μειώθηκαν από 32,77% το 2019-2020 στο 5,19% το 2020-2021, με στατιστικά σημαντική διαφορά (<0.001). Όμως, τα περιστατικά βρογχιολίτιδας ως ποσοστό των λοιμώξεων αναπνευστικού παρέμειναν σταθερά (16,10% το 2019-2020 και 17,14% το 2020-2021)(p=.873). Ακόμα με βάση τα αποτελέσματα του Rapid test, κατά την περίοδο 2019-2020 το 41,90% των περιστατικών ήταν βρογχιολίτιδα RSV αιτιολογίας, ενώ κατά την περίοδο 2020-2021 μόνο το 16,7% των περιστατικών ήταν RSV αιτιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών το διάστημα 2020-2021 (83,3%) ήταν μη RSV αιτιολογίας. Τα αποτελέσματα του Pool ιών ανά χρονικό διάστημα δεν ανίχνευσαν τον ιό RSV σε κανένα από τα περιστατικά του χρονικού διαστήματος 2020-2021.
Συμπερασματικά η εφαρμογή μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται ότι διαδραμάτισαν ρόλο και στη επίπτωση της βρογχιολίτιδας στο παιδιατρικό πληθυσμό. Η χρήση μάσκας, η κοινωνική απομόνωση καθώς και η τηλεκπαίδευση ήταν τα καθοριστικότερα μέτρα που φαίνεται να επηρέασαν την εξάπλωση της βρογχιολίτιδας. Η καθημερινή και συνεχόμενη ενημέρωση από τους κατά τόπους φορείς μέσα από προωθητικές ενέργειες στα Μ.Μ.Ε αλλά και στους φορείς υγείας έφεραν μια αλλαγή στην εποχικότητα του αναπνευστικού ιού καθώς και άλλων εποχιακών ιών που ταλανίζουν το παιδιατρικό πληθυσμό κάθε χρόνο. Μέτρα που είχαν ως στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και διακοπή της μετάδοσης του κορονοϊού φαίνεται να αποτέλεσαν το τροχοπέδη και στην εξάπλωση της βρογχιολίτιδας συγκεκριμένα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διερευνηθούν μέσα και από άλλες μελέτες ο ρόλος που είχε ο κορωνοϊός σε εποχιακές ιώσεις του παιδιατρικού πληθυσμού. Τα αποτελέσματα της μελέτης φανερώνονται μέσα από το πρίσμα της καθημερινής κλινικής παιδιατρικής πράξης με όλα τα αρνητικά που την συνοδεύουν. Αποτελεί θεμέλιο λίθο σε αυτό η γνώση και ο ρόλος που έπαιξε ο κορωνοϊός στις ζωές μας να αποτελέσει εφαλτήριο για την θέσπιση επιδημιολογικών μοντέλων καθώς και αποτελεσματικότερων συστημάτων καταγραφής με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και έρευνα σε νέες μελλοντικές απειλές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βρογχιολίτιδα, Κορωνοϊός ,Λοιμώξεις αναπνευστικού, Πανδημία, Συγκριτική μελέτη, Επιδημιολογία, Ανπνευστική δυσχέρεια, Κλινική συπτωματολογία κορωνοϊού, Κλινική συμπτωματολογία βρογχιολίτιδας, Covid-19
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Stamatis_Athanasios_MSc.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.