Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401016 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Διαδικτυακής (online) Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μυλωνά Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλιβίζος (Λοΐζος) Σοφός, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γεώργιος Κουτρομάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ

Απόστολος Κώστας, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Περίληψη:
Πολλοί εκπαιδευτικοί αισθάνονται την ανάγκη και παράλληλα αναζητούν τρόπους ώστε να εφαρμόσουν αποτελεσματικές διδακτικές πρακτικές μέσα από ηλεκτρονικά περιβάλλοντα μάθησης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκπαίδευσης. Το διαδραστικό βίντεο με ενσωματωμένες ερωτήσεις αποτελεί σημαντικό εργαλείο της ηλεκτρονικής μάθησης και τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πολυάριθμες έρευνες έχουν καταδείξει τη σημασία και τη σπουδαιότητα των διαδραστικών βίντεο με ενσωματωμένες ερωτήσεις για τους μαθητές, όπως η διευκόλυνση της κατανόησης, η διατήρηση της γνώσης, η κινητοποίηση κινήτρων κ.ά, ενώ οι δυνατότητες αξιοποίησής τους είναι ευρύτατες σε εκπαιδευτικές μεθόδους όπως η μεικτή μάθηση, η ανεστραμμένη τάξη, η αυτορρυθμιζόμενη μάθηση και πολλές άλλες.
Επιδίωξη της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως το είδος των ενσωματωμένων ερωτήσεων, οι διδακτικές λειτουργίες τους, τα είδη γνώσης και οι γνωστικές διαδικασίες σε διαδραστικά βίντεο που αφορούν το σύνολο των τάξεων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για την πραγματοποίηση της παρούσας έρευνας, μελετήσαμε 45 διαδραστικά βίντεο από την πλατφόρμα επεξεργασίας EdPuzzle. Με τη μέθοδο Ανάλυσης Περιεχομένου σε ένα δείγμα 352 ενσωματωμένων ερωτήσεων πραγματοποιήσαμε συστηματική καταγραφή, ανάλυση κι ερμηνεία των ερευνητικών στοιχείων, δίνοντας απάντηση και στα τέσσερα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν εξ αρχής.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι οι ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής, η διδακτική λειτουργία της Διάγνωσης, η Πραγματολογική γνώση και ο γνωστικός στόχος της Απομνημόνευσης διαμορφώνουν σε γενικές γραμμές τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των διαδραστικών βίντεο του δείγματος. Ωστόσο, στις μικρές τάξεις (Grade 1-2) παρατηρήθηκε μια πιο ισορροπημένη εφαρμογή εκπαιδευτικού σχεδιασμού, αποδεικνύοντας ότι πολύπλοκοι γνωστικοί στόχοι, όπως είναι η Μεταγνώση και η Αξιολόγηση, μπορούν να προαχθούν για όλους του μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
ηλεκτρονική μάθηση, διαδραστικά βίντεο, ενσωματωμένες ερωτήσεις, ηλεκτρονικές πλατφόρμες, εκπαιδευτικός σχεδιασμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
156
Το διαδραστικό βίντεο στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο