Ο ρόλος του νοσηλευτή ως διευθυντικό στέλεχος (manager) στο σύγχρονο νοσοκομείο

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401044 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-15
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λαμπρινού Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεόδωρος Μαριόλης Σαψάκος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ελένη Θεοδοσοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μιχάλης Κουράκος, Νοσηλευτής, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του νοσηλευτή ως διευθυντικό στέλεχος (manager) στο σύγχρονο νοσοκομείο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος του νοσηλευτή ως διευθυντικό στέλεχος (manager) στο σύγχρονο νοσοκομείο
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εργασία αυτή γίνεται στα πλαίσια ολοκλήρωσης μεταπτυχιακών σπουδών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Ο ρόλος του νοσηλευτής ως διευθυντικό στέλεχος στο σύγχρονο νοσοκομείο».
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η ολιστική προσέγγιση στο ρόλο του νοσηλευτή στα σύγχρονα νοσοκομεία. Είναιγνωστό ότι ο ρόλος του δεν είναι μονοδιάστατος αλλά πολύπλευρος. Ως νοσηλευτής είναι δεδομένο ότι ξεκινά από την λήψη της ευθύνης για την διαρκή φροντίδα των ασθενών που είναι και το ζητούμενο. Ωστόσο σε αυτό το βάρος της ευθύνης προστίθεται και ο δεύτερος ρόλος του ως ηγέτης που προϋποθέτει να συνεργαστεί και να συντονίσει άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων και υπηρεσιών του νοσοκομείου, να κάνει σωστή κατανομή- χρήση των οικονομικών πόρων που έχει στην διαθεσιμότητα του αλλά και να μπορέσει να διαχειριστεί σωστά και ώριμα έκτακτες καταστάσεις όπως για παράδειγμα μία πανδημία που θέτουν αναπόφευκτα την λειτουργία του νοσοκομείου σε κρίση .
Υλικό/μεθοδολογία: Η μεταπτυχιακή αυτή εργασία αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση και έχει γίνει προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο εκτενή μελέτη της σύγχρονης βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις διεθνείς και ελληνικές βάσεις δεδομένων (Pubmed, Googlescholar, Science-direct, Heal-link κ.α.) στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Ως χρονικό διάστημα αναζήτησης τέθηκε περίοδος 1999-2023.
Αποτελέσματα/συμπεράσματα: Καταβλήθηκαν προσπάθειες για μια όσο το δυνατό βαθύτερη μελέτη και έρευνα στο ρόλο του νοσηλευτή ως διευθυντικό στέλεχος στο σύγχρονο νοσοκομείο. Μνεία έγινε στα ειδικά χαρακτηριστικά που διακατέχει ένα διευθυντικό νοσηλευτικό στέλεχος για την παροχή μίας ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης αλλά και στις ευθύνες που έχει τόσο απέναντι στους ασθενείς ενός νοσοκομείου όσο και απέναντι στο προσωπικό. Τέλος μέσα από αυτή την μεταπτυχιακή εργασία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να δοθεί η αφορμή για νέες μελέτες στον ρόλο του νοσηλευτή ως διευθυντικό στέλεχος μέσα στα νοσοκομεία.
Λέξεις κλειδιά: Για την παρούσα μελέτη διενεργήθηκε μια περιεκτική βιβλιογραφική αναζήτηση χρησιμοποιώντας τους ακόλουθους όρους: παρακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού, οργάνωση προσωπικού, κατάρτιση προσωπικού, θεωρίες παρακίνησης, οργάνωση νοσοκομειακών μονάδων, χαρακτηριστικά του ηγέτη- νοσηλευτή, προκειμένου να αναζητηθούν εμπειρίες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νοσηλευτική παρακίνηση, Ηγετικές ικανότητες, Διοίκηση νοσοκομείου, Οργάνωση προσωπικού, Χαρακτηριστικά του αρχηγού νοσηλευτή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
80
ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 ΤΕΛΙΚΗ.pdf (664 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο