Επίδραση του μαστιχελαίου στα επίπεδα λιπιδίων εθελοντών με δυσλιπιδαιμία. (Μελέτη MASTIHA-OIL)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401052 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αφενδούλης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Κυρίτση, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση του μαστιχελαίου στα επίπεδα λιπιδίων εθελοντών με δυσλιπιδαιμία. (Μελέτη MASTIHA-OIL)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση του μαστιχελαίου στα επίπεδα λιπιδίων εθελοντών με δυσλιπιδαιμία. (Μελέτη MASTIHA-OIL)
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το μαστιχέλαιο είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από την μαστίχα Χίου και διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντινεοπλασματικές και αντιελκωτικές ιδιότητες, καθώς και υπολιπιδαιμική δράση σε μελέτες σε πειραματόζωα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στην βιβλιογραφία τυχαιοποιημένες μελέτες σχετικά με την υπολιπιδαιμική επίδραση του μαστιχελαίου σε ανθρώπους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση του υπολιπιδαιμικού αποτελέσματος και της ασφάλειας του μαστιχελαίου σε υγιείς εθελοντές με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που δεν ελάμβαναν ή δεν είχαν σαφή ένδειξη για άλλον υπολιπιδαιμικό παράγοντα με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Έτσι, σχεδιάστηκε από το κέντρο μας η μελέτη MASTIHA-OIL (ClinicalTrials.govID: NCT05858372), μία τυχαιοποιημένη, προόπτικη μελέτη ελέγχου με placebo, για να μελετηθεί η υπολιπιδαιμική δράση του μαστιχελαίου σε υγιείς εθελοντές με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Υλικό και Μέθοδος: Μελετήθηκαν 160 ενήλικες εθελοντές (102 γυναίκες) μέσης ηλικίας 52±9 ετών με ολική χοληστερόλη> 200 mg/dl. Κριτήρια αποκλεισμού αποτελούσαν η λήψη υπολιπιδαιμικής αγωγής και η παρουσία καρδιαγγειακής νόσου. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν με αναλογία 2:1 σε κάψουλες μαστιχελαίου (200 mg/καψουλα) και εικονικό φάρμακο για 8 εβδομάδες αντίστοιχα. 113 ασθενείς έλαβαν μαστιχέλαιο και 47 εικονικό φάρμακο και η μελέτη ολοκληρώθηκε χωρίς απόσυρση ασθενών.
Αποτελέσματα: Μετά από 8 εβδομάδες χορήγησης μαστιχελαίου, η ολική και η LDL χοληστερόλη μειώθηκαν στατιστικά σημαντικά σε σχέση με το placebo με τιμές 215.2±27.5 έναντι 237.0±27.9 mg/dl (p<0.001) και 135.0±26.1 έναντι 153.0±23.3 mg/dl (p<0.001) αντίστοιχα. Δεν σημειώθηκαν γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες ή επηρεασμός της ηπατικής/νεφρικής λειτουργίας. Επιπλέον, στην ομάδα του μαστιχελαίου η ολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά 20.6 mg/dl (9%), η LDL κατά 18.1 mg/dl (12%), τα τριγλυκερίδια κατά 21.8 mg/dl (15%) και η γλυκόζη κατά 4.6 mg/dl (5%), ενώ η HDL αυξήθηκε κατά 2.4 mg/dl (5%), σε σχέση με τις αρχικές τιμές τους.
Συμπεράσματα: Η μελέτη MASTIHA-OIL, ανέδειξε με στατιστική σημαντικότητα την αποτελεσματικότητα του μαστιχελαίου στην μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης σε κατά τα άλλα υγιείς εθελοντές με δυσλιπιδαιμία, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Περισσότερες μελέτες χρειάζονται για να καθιερώσουν το μαστεχέλαιο ως υπολιπιδαιμικό παράγοντα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μαστίχέλαιο, Μαστίχα Χίου, Δυσλιπιδαιμία, Tερπένια, Αθηροσκλήρωση, Kαρδιαγγειακή νόσος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
53
Afendoulis_Dimitrios_MSc.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο