Η επίδραση της Μουσικής σε έναν εντεκάχρονο μαθητή με βαριά νοητική αναπηρία και σύνδρομο Down : Συμπεράσματα Συνεδριών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401076 248 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-13
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μαστροκώστα Δέσποινα-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος – Σταμάτιος Αντωνίου (Επιβλέπων)
Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε – Ε.Κ.Π.Α

Χριστίνα Συριοπούλου
Αναπλ. Καθηγήτρια , Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νικόλαος Δρόσος
Επικ. Καθηγητής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της Μουσικής σε έναν εντεκάχρονο μαθητή με βαριά νοητική αναπηρία και σύνδρομο Down : Συμπεράσματα Συνεδριών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της Μουσικής σε έναν εντεκάχρονο μαθητή με βαριά νοητική αναπηρία και σύνδρομο Down : Συμπεράσματα Συνεδριών
Περίληψη:
Αφορμή για την παρούσα έρευνα αποτέλεσαν οι προβληματισμοί και τα βιώματα της γράφουσας στο αντικείμενο της μάθησης και διδασκαλίας του μαθήματος της μουσικής στα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία. Η εργασία βασίζεται στο ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο που αφορά παιδιά με σύνδρομο Down, παιδιά με βαριά νοητική αναπηρία, με προβλήματα στην εξωλεκτική και κινητική τους επικοινωνία . Πιο συγκεκριμένα οι συνεδρίες αφορούσαν ένα μαθητή 11 ετών με σύνδρομο Down , με βαριά νοητική αναπηρία, με κινητικά προβλήματα και με μη λεκτική επικοινωνία το οποίο ζεi και μεγαλώνει μέσα σε ένα ίδρυμα της Αττικής , σε ένα παράρτημα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία. Οι στόχοι της παρούσας έρευνας είναι ο μαθητής να εξωτερικεύσει μέσω της Μουσικής τον συναισθηματικό του κόσμο και κατ’ επέκταση να υπάρξει βελτίωση σε θέματα επικοινωνίας και σε κινητικό και αισθητηριακό επίπεδο. Πριν από την έναρξη των συνεδριών, η ερευνήτρια είχε ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες με γραπτή έγκριση από την Κοινωνική Υπηρεσία του Ιδρύματος που επιβεβαιώθηκε νομικώς μέσω δικηγόρου. Οι συνεδρίες ήταν εβδομαδιαίες ( κάθε Πέμπτη και Σάββατο) σε συγκεκριμένους χώρους του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ιδρύματος. Χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές για την ηχογράφηση, τη βιντεοσκόπηση και την αναπαραγωγή ήχου. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν τα εξής μουσικά όργανα: ταμπουρίνο, μαράκες, ντέφι, μεταλλόφωνο και τέλος η φωνή.
Τα συμπεράσματα από το σύνολο των συνεδριών ήταν τα εξής: Ο μαθητής μπορούσε να έχει επικοινωνία των συναισθημάτων του και παράλληλα αλληλεπίδραση με την ερευνήτρια. Η επικοινωνία του πραγματοποιούνταν μέσω κραυγών, επιφωνημάτων, τιναγμάτων στα άκρα του και περαιτέρω εκφράσεων στο πρόσωπό του. Επιπλέον, αντιλαμβανόταν τους ήχους από τα μουσικά όργανα και τον ήχο από τα τραγούδια. Η αλληλεπίδραση που είχε περιοριζόταν στο πεδίο ερευνήτριας – μαθητή και όχι σε κάποιο άλλο υποκείμενο. Όσον αφορά τα μουσικά όργανα, είχαν τον ρόλο του ερεθίσματος κατά τη διάρκεια των συνεδριών, αφού ο μαθητής μπορούσε να κινεί τα άνω άκρα του, να αγγίζει τα όργανα και να τα χτυπάει , ώστε να προκληθεί ήχος. Επίσης, μπόρεσε να σηκώσει τον κορμό του και να σταθεί όρθιος , χωρίς κάποια βοήθεια. Το μουσικό όργανο ντέφι λειτούργησε καταλυτικά για τον μαθητή, ο οποίος στον ήχο του αντέδρασε , προχωρώντας σε βήματα με τη βοήθεια της περιπατούρας. Τέλος, παρατηρήθηκε η μείωση των αυτοτραυματισμών του μαθητή κατά τη διάρκεια των συνεδριών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σύνδρομο Down , Νοητική αναπηρία, Μουσικοθεραπεία, Μουσική, Ειδική αγωγή, Μουσική και σύνδρομο Down, Μουσική και λεκτική επικοινωνία , Μουσική και κίνηση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
87
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία - ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ - ΜΑΡΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.