Kύηση και θρόμβωση μεγάλων αγγείων - βιβλιογραφική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401138 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εμβρυομητρική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καρακασίδου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελευθεριάδης Μακάριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πανουλής Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σωτηριάδης Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Kύηση και θρόμβωση μεγάλων αγγείων - βιβλιογραφική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κύηση και θρόμβωση μεγάλων αγγείων-βιβλιογραφική ανασκόπηση
Περίληψη:
Η κύηση και η λοχεία αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου θρομβοεμβολικής νόσου. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες μητρικής θνητότητας. Ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης αυξάνεται κατά 6 φορές στην κύηση και έως 22 φορές στη λοχεία σε σχέση με τις μη έγκυες γυναίκες. Το 75 με 80% των περιστατικών θρόμβωσης στην κύηση είναι φλεβικής αιτιολογίας ενώ το 20-25% είναι αρτηριακής. Ο κύριος λόγος του αυξημένου κινδύνου είναι η υπερπηκτικότητα που εμφανίζεται κατά την κύηση ως προστασία της εγκύου από την αιμορραγία κατά τον τοκετό αλλά και σε ενδεχόμενη αποβολή. Ενώ η κυρίαρχη αιτία μητρικής θνητότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η αιμορραγία, στις αναπτυγμένες χώρες ,όπου οι θάνατοι από αιμορραγία έχουν μειωθεί λόγω όλων των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται, η κυρίαρχη αιτία μητρικής θνητότητας είναι η θρομβοεμβολική νόσος. Τόσο γενετικοί όσο και επίκτητοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον προϋπάρχοντα κίνδυνο. Οι επιπτώσεις της θρόμβωσης στη μητέρα περιλαμβάνουν μόνιμη αγγειακή βλάβη, ανικανότητα και θάνατο. Επιπλέον των επιπτώσεων στην υγεία της μητέρας, οι έγκυες που εμφανίζουν επεισόδια θρόμβωσης στην κύηση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φτωχού περιγεννητικού αποτελέσματος. Η γνώση του απόλυτου κινδύνου θρόμβωσης σε γυναίκες σε κύηση είναι κρίσιμη για την ταυτοποίηση των γυναικών που θα ωφεληθούν από την θρομβοπροφύλαξη.
Η θρομβοεμβολική νόσος έχει διαφορετικές νοσολογικές οντότητες που η συμπτωματολογία της καθεμιάς εξαρτάται από τον αγγειακό κλάδο που αποφράσσεται. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων είναι η πιο συχνή με απότοκο αυτής την πνευμονική εμβολή. Τα αγγειακά εγκεφαλικά χωρίζονται σε ισχαιμικά, αιμορραγικά και εκ θρόμβωσης των εγκεφαλικών αγγειακών κόλπων. Αλλά και η απόφραξη των μεσεντέριων αγγείων είναι μια αρκετά σοβαρή νοσογόνος κατάσταση με αυξημένο κίνδυνο για την μητέρα και το έμβρυο.
Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις στη θρομβοεμβολική νόσο είναι η αντιπηκτική θεραπεία με τη χρήση κλασικής ηπαρίνης ή με τη χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη που είναι και πιο ευρέως διαδεδομένη. Επίσης η θεραπεία με βαρφαρίνη έχει βασικό ρόλο στη λοχεία λόγω της εμβρυοτοξικότητας της εάν χρησιμοποιηθεί κατά την κύηση. Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται η ενδαγγειακή θρομβόλυση, η εμβολεκτομή αλλά και η τοποθέτηση φίλτρου στην κάτω κοίλη φλέβα σε περιστατικά με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας με τις προηγούμενες παρεμβάσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κύηση, Φλεβοθρόμβωση, Εμβολή, Αντιπηκτική θεραπεία, Λοχεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
150
Αριθμός σελίδων:
66
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Karakasidou_Maria_MSc.pdf.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.