Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και ακουστικές διαταραχές

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401152 3 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-14
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αλεξίου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλασταράκος Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαραγκουδάκης Παύλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δελίδης Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και ακουστικές διαταραχές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και ακουστικές διαταραχές
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) αποτελεί μία χρόνια, συστηματική και αυτοάνοση πάθηση, η οποία μπορεί να προσβάλει διάφορα όργανα και συστήματα και να εμφανίσει μεγάλη ετερογένεια κλινικών εκδηλώσεων. Το έσω ους επηρεάζεται με άγνωστο μέχρι στιγμής παθοφυσιολογικό μηχανισμό, αν και οι επικρατέστερες θεωρίες αφορούν σε εναπόθεση ανοσοσυμπλεγμάτων στην αγγειώδη ταινία, βλάβη των τριχωτών κυττάρων από την υπερέκκριση κυτταροκινών ή παραγωγή αυτοαντισωμάτων έναντι αντιγόνων του έσω ωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με ΣΕΛ συχνά να εμφανίζουν ωτολογικά συμπτώματα όπως είναι η βαρηκοΐα, η αιφνίδια πτώση ακοής, οι εμβοές και το αίσθημα πληρότητας. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν να μελετήσει εάν οι ακουστικές διαταραχές που εκδηλώνονται σε έδαφος ΣΕΛ εμφανίζουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η παρουσία ενός τέτοιου συγκεκριμένου πρότυπου εμφάνισης θα βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωσή τους και την καλύτερη αντιμετώπισή τους.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σε τρεις διαφορετικές βάσεις δεδομένων (PubMed, Google Scholar και Cochrane Library) και αναζητήθηκαν πρωτότυπες μελέτες που έχουν ως αντικείμενό τους την εμφάνιση ακουστικών διαταραχών σε ασθενείς με ΣΕΛ την τελευταία 20ετία. Οι μελέτες έπρεπε να είναι στην Αγγλική γλώσσα και να αφορούν σε ενήλικες που έχουν διαγνωσθεί με ΣΕΛ και εμφανίζουν κάποιας μορφής ακουστικές διαταραχές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ανακτήθηκαν συνολικά 126 άρθρα και μετά την αφαίρεση των διπλοεγγραφών και την εφαρμογή των κριτηρίων ένταξης - αποκλεισμού, στην ανασκόπηση εντάχθηκαν συνολικά 19 άρθρα. Από αυτά, τα τέσσερα αποτελούν συστηματικές ανασκοπήσεις ή/και μετα-αναλύσεις, τα 12 αποτελούν μελέτες παρατήρησης και τα τρία αποτελούν αναφορές ή σειρές περιστατικών.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η βαρηκοΐα αποτελεί το πιο συχνό ωτολογικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται σε ασθενείς με ΣΕΛ. Σε όλες τις μελέτες, ο επιπολασμός της βαρηκοΐας ήταν μεγαλύτερος στις ομάδες ασθενών με ΣΕΛ συγκριτικά με τις ομάδες του υγιούς πληθυσμού και κυμαίνεται από 6-70% στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Τα αποτελέσματα των μελετών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εμφανίζει κάποια κοινά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα, πρόκειται για νευροαισθητηριακού τύπου βαρηκοΐα, που συνήθως εμφανίζεται αμφοτερόπλευρα και αρχικά επηρεάζει τις υψηλές συχνότητες. Επίσης, η βαρηκοΐα μπορεί να εκδηλωθεί ως αιφνίδια πτώση ακοής ή να είναι ασυμπτωματική, ιδίως όταν αφορά τις υπερυψηλές συχνότητες. Τα υπόλοιπα ωτολογικά συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς (εμβοές, υπερακουσία, αίσθημα πληρότητας) σχετίζονται άμεσα με τη νευροαισθητήριο βαρηκοΐα η οποία συνυπάρχει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ο υψηλός επιπολασμός της ΝΑΒ σε ασθενείς με ΣΕΛ καθιστά απαραίτητο έναν πλήρη ακοολογικό έλεγχο των ασθενών που διαγιγνώσκονται με το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα. Ο ακοολογικός αυτός έλεγχος συστήνεται να περιλαμβάνει όχι μόνο ακοομετρία συμβατικών συχνοτήτων, αλλά και υπερυψηλών συχνοτήτων (EHFA). Με τον τρόπο αυτό, θα ανιχνεύονται πρόωρα περιπτώσεις νευροαισθητήριου βαρηκοΐας, ασυμπτωματικής και μη. Επιπλέον, θα υπάρχει ένα ακοόγραμμα αναφοράς ώστε να παρακολουθείται η ακοή των ασθενών στην πορεία της πάθησης και να μπορούν εύκολα να διαγνωστούν μελλοντικές αλλαγές (επιδείνωση ουδών ακοής, επεισόδιο αιφνίδιας πτώσης ακοής).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, Ακουστικές διαταραχές, Βαρηκοΐα, Αιφνίδια πτώση ακοής, Εμβοές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
51
Alexiou_Maria_MSc.pdf (840 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο