H εκπαιδευτική ένταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παιδιών μειονοτικών ομάδων

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401190 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνιολογία και Σύγχρονη Κοινωνία: Ειδικά Θέματα Παιδικής Ηλικίας, Κοινωνικών Μειονοτήτων, Εργασίας και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-14
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καραμιχάλη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Δημοσθένης Δασκαλάκης
Καθηγητής Κοινωνιολογίας
Προκοσμήτορας Σχολής Επιστημών Αγωγής
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συνεπιβλέπων: Μπαμπούνης Χαράλαμπος
Ομότιμος καθηγητής
Σχολής Επιστημών Αγωγής
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
H εκπαιδευτική ένταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παιδιών μειονοτικών ομάδων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H εκπαιδευτική ένταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παιδιών μειονοτικών ομάδων
Περίληψη:
Τα τελευταία έτη οι σύγχρονες σχολικές μονάδες στη χώρα μας υλοποιούν καθοριστικές ενέργειες προκειμένου να καταφέρουν να εντάξουν όλα τα παιδιά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Κυριότερος σκοπός της εκπαιδευτικής ένταξης είναι η ανά-πτυξη ενός εκπαιδευτικού πλαισίου όπου όλα τα παιδιά θα έχουν την ευχέρεια σύμ-φωνα με τις δυνατότητές τους να εξελιχθούν. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η συ-γκεκριμένη μορφή εκπαίδευσης έχει στόχο την κατάργηση των διακρίσεων και τη δη-μιουργία μιας ενταξιακής κουλτούρας μέσα στην κοινωνία αλλά και μέσα στο ίδιο το σχολείο εγκαθιδρύοντας τα θεμέλια ενός «σχολείου για όλους».
Στη σημερινή εποχή, η εκπαιδευτική ένταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για παιδιά μειονοτικών ομάδων είναι μια κρίσιμη πτυχή για την προώθηση της διαφο-ρετικότητας και τη διασφάλιση ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών. Η επίτευξη αποτελε-σματικής εκπαιδευτικής ολοκλήρωσης περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση διαφόρων παραγόντων, όπως η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, η κατάρτιση των εκπαιδευ-τικών, η πολιτιστική ευαισθησία και η συμμετοχή της κοινότητας.
Στο εν λόγω πλαίσιο, η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των παιδιών μειονο-τικών ομάδων και του περιβάλλοντός τους είναι καθοριστική για την ομαλή σχολική ένταξη τους και τον ενεργό ρόλο τους στην κοινωνική ζωή του σχολείου. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, μελέτες οι οποίες έχουν λάβει χώρα τα τελευταία έτη έχουν απο-δείξει ότι τα παιδιά αυτά τις περισσότερες φορές υστερούν σε κοινωνικές ικανότητες με βασικότερη συνέπεια να μη συνάπτουν αρκετές σχέσεις με τους γύρω τους και να έχουν χαμηλό κοινωνικό προφίλ μέσα στη σχολή αίθουσα.
Η συγκεκριμένη εργασία είναι μια βιβλιογραφική ανασκόπηση η οποία δια-κρίνεται σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο θα διερευνηθεί η έννοια της ετερότη-τας στο σχολείο, στο δεύτερο κεφάλαιο θα διερευνηθεί η εκπαιδευτική ένταξη και τέ-λος στο τρίτο κεφάλαιο θα μελετηθεί η εκπαιδευτική ένταξη παιδιών μειονοτικών ο-μάδων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
ένταξη, συμπερίληψη, εκπαιδευτική ένταξη, μειονοτικές ομάδες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
27
Αριθμός σελίδων:
49
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ.pdf (574 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο