Σύγκριση σωματικών και φυσιολογικών χαρακτηριστικών μεταξύ επαγγελματιών και ημι-επαγγελματιών αθλητών καλαθοσφαίρισης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401203 28 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Άθληση και Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-14
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Γιαννόπουλος Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσολάκης Χαρίλαος, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κουλουβάρης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαγιάννης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση σωματικών και φυσιολογικών χαρακτηριστικών μεταξύ επαγγελματιών και ημι-επαγγελματιών αθλητών καλαθοσφαίρισης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση σωματικών και φυσιολογικών χαρακτηριστικών μεταξύ επαγγελματιών και ημι-επαγγελματιών αθλητών καλαθοσφαίρισης.
Περίληψη:
Η καλαθοσφαίριση είναι ένα ευρέως γνωστό άθλημα παγκοσμίως. Η παρούσα μελέτη ασχολήθηκε με τα ανθρωπομετικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά των επαγγελματιών και ημιεπαγγελματιών καλαθοσφαίρισης. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η λεπτομερής καταγραφή , σύγκριση και μελέτη των σωματικών και φυσιολογικών χαρακτηριστηκών των επαγγελματιών και ημιεπαγγελματιών αθλητών καλαθοσφαίρισης.
Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν συνολικά 15 αθλητές κορυφαίου επιπέδου διαφορετικών εθνικοτήτων, ομάδας που συμμετέχει στην Α’ εθνική κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος και 12 ημι-επαγγελματιών που συμμετέχουν Γ’ κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Αξιολογήθηκαν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των δοκιμαζομένων αθλητών, ο δείκτης μάζας σώματος τους, η ισοκινητική δύναμη των γονάτων τους, η αερόβια ικανότητα τους, οι αλματικές επιδόσεις τους καθώς και η ευλυγισία τους.
Στα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά την σύγκριση μεταξύ των ηλικιών των επαγγελματιών και ημιεπαγγελματιών αθλητών καλαθοσφαίρισης. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά στην σύγκριση του σωματικού βάρους, τον δείκτη μάζας σώματος, το ανάστημα σε καθιστή και όρθια θέση και στο ποσοστό λίπους τους. Τα αποτελέσματα της σύγκρισης της αερόβιας ικανότητας καθώς και της ισοκινητικής αξιολόγησης της δύναμης των γονάτων των αθλητών δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές. Τόσο στατιστικά σημαντικές διαφορές όσο και μη σημαντικές παρουσιάστηκαν στην σύγκριση των αποτελεσμάτων των επαγγελματιών και ημιεπαγγελματιών καλαθοσφαίρισης. Τέλος, στην μελέτη των αποτελεσμάτων της ευλυγισίας δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο κατηγοριών των αθλητών καλαθοσφαίρισης που αξιολογήθηκαν.
Συμπερασματικά μπορούμε να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη υπεροχή μεταξύ των σωματικών και φυσιολογικών χαρακτηριστικών των επαγγελματιών αθλητών καλαθοσφαίρισης σε σχέση με τους ημιεπαγγελματίες, καθώς υπερέχουν σε σχεδόν όλες τις μετρήσεις αλλά σε στατιστικά μη σημαντικό επίπεδο. Εν κατακλείδι, περισσότερες μελέτες υψηλού επιπέδου πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε να καταλήξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στο ποια είναι τα σωματικά και φυσιολογικά εκείνα χαρακτηριστικά τα οποία διαχωρίζουν τους επαγγελματίες από τους ημιεπαγγελματίες αθλητές καλαθοσφαίρισης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αθλητές καλαθοσφαίρισης, Επαγγελματίες, Ημιεπαγγελματίες, Σωματικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
65
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.pdf (611 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο