Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: βιβλιογραφική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401217 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εμβρυομητρική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπαρούτης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεόδωρος Καλαμπόκας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μακάριος Ελευθεριάδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Πανουλής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: βιβλιογραφική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: βιβλιογραφική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφών και ακόρεστων λιπαρών. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η τήρηση ενός προτύπου Μεσογειακής Διατροφής πριν από τη σύλληψη μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), αλλά τα στοιχεία παραμένουν αντικρουόμενα και ασαφή.
Στόχος: Στόχος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης ήταν να γίνει σύνοψη των στοιχείων από μελέτες παρατήρησης σχετικά με τις συσχετίσεις μεταξύ της Μεσογειακής Διατροφής πριν από τη σύλληψη και των αποτελεσμάτων ART.
Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων όπως PubMed/MEDLINE, ScienceDirect, Embase και Google Scholar για τον εντοπισμό σχετικών μελετών που αξιολόγησαν το βαθμό συμμόρφωσης με τη Μεσογειακή Διατροφή σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα ART. Οι επιλέξιμες μελέτες ήταν προοπτικές κοορτής και συγχρονικές μελέτες. Πραγματοποιήθηκε εξαγωγή δεδομένων σχετικών με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε μελέτης, τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τις μεθόδους αξιολόγησης της Μεσογειακής Διατροφής και τα ART αποτελέσματα.
Αποτελέσματα: Εντοπίστηκαν επτά μελέτες παρατήρησης (n=2.321 γυναίκες υπό ART θεραπεία). Η τήρηση της Μεσογειακής Διατροφής αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια συχνότητας διατροφής με 6-195 στοιχεία. Συνολικά, 3 μελέτες διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες στη Μεσογειακή Διατροφή βελτίωσαν τα ποσοστά Κλινικής Εγκυμοσύνης ή Ζωντανών Γεννήσεων, ενώ 2 μελέτες ανέδειξαν θετική επίδραση στα ωάρια και στα έμβρυα της ART. Ωστόσο, 2 μελέτες δεν ανέφεραν σημαντικές συσχετίσεις με την τελική επιτυχία της ART και 4 μελέτες δεν βρήκαν επιπτώσεις στον αριθμό ή την ποιότητα των ωαρίων και των εμβρύων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσογειακή διατροφή, Υπογονιμότητα, Γονιμότητα, Τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Υποβοηθούμενη αναπαρωγή, ART, IVF, Εξωσωματική γονιμοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
140
Αριθμός σελίδων:
116
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία ΔΜ.pdf
9 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.