Μαθηματικά και Κοινωνική Δικαιοσύνη - Θεωρητικές Προσεγγίσεις.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401357 9 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική των Μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τριανταφύλλου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα Κατσιαμπούρα, Επίκ. Καθηγήτρια. Ιστορία των φυσικών επιστημών και κριτική εκπαίδευση, Π.ΤΔ.Ε, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ανδρέας Μούτσιος-Ρέντζος, Επίκουρος Καθηγητής Διδακτικής των Μαθηματικών, Π.ΤΔ.Ε, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κωνσταντίνος Σκορδούλης, Καθηγητής Φυσικής και Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών, Π.ΤΔ.Ε, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μαθηματικά και Κοινωνική Δικαιοσύνη - Θεωρητικές Προσεγγίσεις.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μαθηματικά και Κοινωνική Δικαιοσύνη - Θεωρητικές Προσεγγίσεις.
Περίληψη:
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εξετάζει πώς μέσω της Κριτικής Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της Κριτικής Μαθηματικής Εκπαίδευσης μπορεί να προωθηθεί η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Φυσικά για να γίνει εφικτή αυτή η θεωρητική ανασκόπηση, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να αναλυθεί η Κριτική Εκπαίδευση και οι απαρχές της (Κριτική Θεωρία) καθώς και η σημασία της Μαθηματικής Εκπαίδευσης να είναι Κριτική.
Η Κριτική Θεωρία παρέχει ένα πλαίσιο για την κατανόηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων και κοινωνίας, ενώ τα μαθηματικά προσφέρουν μια καθολική γλώσσα για την ανάλυση και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Γιατί είναι επιτακτική ανάγκη στο σύγχρονο κόσμο να καλλιεργήσουμε την Κριτική Μαθηματική Εκπαίδευση; Θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί πως όταν οι δύο αυτοί τομείς συνδυάζονται με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την προώθηση της δικαιοσύνης και της ισότητας.
Η εκπαίδευση στα μαθηματικά σύμφωνα και με το έργο του Freire (Freire, 1972) έχει τη δυνατότητα να προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη παρέχοντας στους μαθητές-μαθήτριες τις απαραίτητες δεξιότητες για την ανάλυση και την κριτική των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Αναπτύσσοντας τη μαθηματική παιδεία και τις δεξιότητες κριτικής σκέψης των μαθητών-μαθητριών, η εκπαίδευση στα μαθηματικά μπορεί να τους επιτρέψει να κατανοήσουν τις υποκείμενες κοινωνικές δομές που δημιουργούν και διαιωνίζουν την ανισότητα, καθώς και να εντοπίσουν πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Επιπλέον, η εκπαίδευση στα μαθηματικά μπορεί να προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη καλλιεργώντας μια κουλτούρα ισότητας και ένταξης στην τάξη.
Οι εκπαιδευτικοί με τους-τις μαθητές-μαθήτριές τους μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στην τάξη που εκτιμά τις διαφορετικές προοπτικές και τους/ τις ενθαρρύνει να συμμετάσχουν στη συνεργατική επίλυση προβλημάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας πιο δίκαιης μαθησιακής κοινότητας, όπου όλοι και όλες νιώθουν ότι εκτιμώνται και υποστηρίζονται. Τέλος, η εκπαίδευση στα μαθηματικά μπορεί να προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη αυξάνοντας την πρόσβαση σε ευκαιρίες για ιστορικά περιθωριοποιημένες κοινότητες.
Αγγίζοντας το πολύπλοκο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, η παρούσα διπλωματική λοιπόν, επιχειρεί να μας δώσει απαντήσεις πώς η εκπαίδευση και συγκεκριμένα η μαθηματική εκπαίδευση συμβάλλει σε αυτή και την προωθεί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Κριτική Εκπαίδευση, Μαθηματικά, Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
97
Αριθμός σελίδων:
78
Triantafyllou_Dimitra_master (3).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο