Production and characterization of microbial biomass from methanotrophic bacteria as an alternative protein source

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401592 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χημεία Τροφίμων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-20
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τράκα Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλης Βαλδραμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ (Επιβλέπων),
Γεώργιος Μάρκου Ανώτερος Ερευνητής ΙΤΑΠ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,
Χαράλαμπος Προεστός Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Production and characterization of microbial biomass from methanotrophic bacteria as an alternative protein source
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παραγωγή και χαρακτηρισμός μικροβιακής βιομάζας από μεθανοτρόφα βακτήρια ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης
Περίληψη:
Σε αυτή τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία μελετούμε την παραγωγή και τον χαρακτηρισμό μικροβιακής βιομάζας από μεθανοτρόφα βακτήρια, ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον είτε στις ζωοτροφές, είτε ακόμα ως πρόσθετο στα τρόφιμα που προορίζονται για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, διατυπώνονται όλα τα στάδια για την συμβατική παραγωγή βιομάζας στο εργαστήριο, οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον πολλαπλασιασμό των μεθανοτρόφων βακτηρίων, καθώς και οι βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης των υγρών καλλιεργειών που αποσκοπούν στην μέγιστη παραγωγή μικροβιακής βιομάζας πλούσια σε πρωτεΐνες. Στην συνέχεια, αναφέρονται οι τεχνικές ανάλυσης για τον χαρακτηρισμό της παραχθείσας βιομάζας, ενώ ταυτόχρονα παρατίθενται αναλυτικά τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών, η ποσοστιαία συγκέντρωση των συστατικών που προσδιορίστηκαν, καθώς και η βιολογική τους αξία. Ειδικότερα, η παραχθείσα βιομάζα συνίσταται 30% από πρωτεΐνες, 15% από υδατάνθρακες και 2% από λιπίδια. Επίσης, προσδιορίστηκε το προφίλ αμινοξέων και το προφίλ λιπιδίων με τις αναλυτικές τεχνικές HPLC-FLR και GC-BID αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτών αποδεικνύουν την ικανότητα των μεθανοτρόφων βακτηρίων να συνθέτουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα προς σχηματισμό ποικιλόμορφων πρωτεϊνών, ενώ ταυτόχρονα, τα λιπίδια που συντίθενται συμβάλλουν στην γενική επιβίωση, ανάπτυξη και προσαρμογή των βακτηρίων στις καλλιέργειες. Τέλος, με την χρήση του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) πραγματοποιήθηκε ποιοτικός προσδιορισμός των συστατικών του υγρού θρεπτικού υλικού των καλλιεργειών, όπου ανιχνεύθηκαν αρκετά χρήσιμα παραπροϊόντα της μεταβολικής πορείας των μεθανοτρόφων βακτηρίων, όπως εκτοΐνη, φορμαλδεΰδη, μεθανόλη, ΡΗΑ & ΡΗΒ, αιθανόλη και σκουαλένιο, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν από τις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μικροβιακή πρωτεΐνη, Χαρακτηρισμός βιομάζας, Μεθανοτρόφα βακτήρια, Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδων, Αναλυτικές τεχνικές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
181
Αριθμός σελίδων:
149
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-21.

Ερευνητική Εργασία κας Θεοδώρας Τράκα.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-21.