Ιστικός προσδιορισμός των υποδοχέων TLRs σε πρωτοπαθείς όγκους οισοφάγου και καρδιο-οισοφαγικής συμβολής

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3401641 6 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-26
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Δαβάκης Σπυρίδων
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στρατηγούλα Σακελλαρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Λιακάκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Φελέκουρας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καραμανώλης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Αλεξάνδρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιστικός προσδιορισμός των υποδοχέων TLRs σε πρωτοπαθείς όγκους οισοφάγου και καρδιο-οισοφαγικής συμβολής
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ιστικός προσδιορισμός των υποδοχέων TLRs σε πρωτοπαθείς όγκους οισοφάγου και καρδιο-οισοφαγικής συμβολής
Περίληψη:
Ο καρκίνος του οισοφάγου και της καρδιο-οισοφαγικής συμβολής, είναι η 8η κατά σειρά εμφάνισης και 6η κατά σειρά αιτίας θανάτου κακοήθεια παγκοσμίως, με ολοένα και αυξανόμενη επίπτωση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της επιβίωσης ασθενών με καρκίνο του οισοφάγου και της καρδιο-οισοφαγικής συμβολής, γεγονός που οφείλεται στην εξέλιξη-βελτίωση της χειρουργικής θεραπείας, καθώς και της περι-εγχειρητικής χήμειο- ή/και άκτινο-θεραπείας. Στο δυτικό κόσμο, πρώτος σε επίπτωση και με ποσοστό που ξεπερνά το 80% των περιπτώσεων, το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και της καρδιο-οισοφαγικής συμβολής είναι ο συχνότερος ιστολογικός τύπος, με το πλακώδες καρκίνωμα να έπεται κατά σειρά εμφάνισης.
Με την πάροδο του χρόνου η έκθεση σε παλινδρομούντα γαστρικά οξέα και χολικά υγρά στον κατώτερο οισοφάγο οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου (οξειδωτικό περιβάλλον), βλάβη του DNA που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κυτταρική μεταπλασία, δυσπλασία και αδενοκαρκίνωμα. Οι μελέτες αλληλουχίας επόμενης γενιάς έχουν δείξει ότι η συσσώρευση σωματικών μεταλλάξεων παρατηρείται κατά μήκος της αλληλουχίας μεταπλασίας-δυσπλασίας-καρκινώματος για το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και ενδεχομένως επηρεάζουν σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες.
Επιδημιολογικά στοιχεία συνδέουν την αυξανόμενη επίπτωση του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου με την εξάλειψη του Helicobacter pylori, ενώ επίσης αναδεικνύουν πως το μικροβιακό μικρο-περιβάλλον στο επιθήλιο του κατωτέρου οισοφάγου και της καρδιο-οισοφαγικής συμβολής είναι τροποποιημένο τόσο στον οισοφάγο Barrett, όσο και στο αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, με συγκεκριμένα μειωμένη μικροβιακή ποικιλομορφία.
Το μονοπάτι σηματοδότησης των υποδοχέων ανάλογων των Toll ή Τοll-like receptors (TLRs) αποτελεί ένα βασικό συστατικό του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος και ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους τα καρκινικά κύτταρα αλληλεπιδρούν με το μικροβιακό περιβάλλον. Οι TLR είναι υποδοχείς αναγνώρισης προτύπων, οι οποίοι δεσμεύουν τα μοναδικά μοριακά συστατικά των μικροβίων και παράγουν μια προ-φλεγμονώδη ανοσολογική αντίδραση μέσω του παράγοντα NF-κΒ (10). Η σηματοδότηση των TLRs αλληλεπιδρά με τη λειτουργία των επιθηλιακών κυττάρων του γαστρεντερικού, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των κατεστραμμένων κυττάρων, την ενίσχυση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, καθώς και τη διέγερση της έκκρισης αντιμικροβιακών πεπτιδίων.
Όπως έχει χαρακτηριστικά αποδειχθεί σε άλλους καρκίνους στον ανθρώπινο οργανισμό (αδενοκαρκίνωμα μαστού και παχέος εντέρου), οι υποδοχείς τύπου Τoll ή ΤLRs, μπορεί να είναι δείκτες βιολογικής συμπεριφοράς ή και ανάδειξης του μεταστατικού δυναμικού, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε συστηματικό επίπεδο νόσου (λεμφαδενική τοπικό-περιοχική ή απομακρυσμένη μετάσταση με σχετιζόμενο αντίκτυπο στην πρόγνωση και επιβίωση). Η μελέτη των υποδοχέων ΤLR στο αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, έχει συσχετίσει συγκεκριμένα σηματοδοτικά μονοπάτια καρκινογένεσης, αλλά η επίδραση αυτών στο μεταστατικό δυναμικό τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά κυρίως σε συστηματικό (απομακρυσμένες μεταστάσεις) επίπεδο δεν έχει επαρκώς διερευνηθεί κλινικά.
Υποθέσαμε ότι οι μεταλλάξεις που στοχεύουν στο μονοπάτι των υποδοχέων τύπου Toll (TLR) θα μπορούσαν να διαταράξουν την έμφυτη ανοσολογική σηματοδότηση και να προωθήσουν ένα μικροπεριβάλλον που ευνοεί τον ογκογένεση. Αυτή η μελέτη είναι πρωτοπόρος στην έρευνα του καρκίνου του οισοφάγου και της καρδιο-οισοφαγικής συμβολής, καθώς υπάρχουν ελάχιστες αναφορές στη βιβλιογραφία και της περαιτέρω κλινικής συσχέτισης και αξιολόγησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ιστικός, Προσδιορισμός, Υποδοχείς Toll-like, TLRs, Καρκίνος οισοφάγου, Καρκίνος καρδιο-οισοφαγικής συμβολής, Αδενοκαρκίνωμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
180
PhD thesis - Pergamos - Davakis Spyros.pdf (30 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο