Κλινικοί και βιολογικοί προγνωστικοί παράγοντες ανταπόκρισης στη θεραπεία στο Πολλαπλούν Mυέλωμα

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3401782 6 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-26
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Γκιόκα Αννίτα-Ιωάννα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κυρτσώνη Μαρία-Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιωτίδης Παναγιώτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλακόπουλος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καθηγητής Δεδούσης Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Κοντοπίδου Φλώρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τέρπος Ευάγγελος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσιριγώτης Παναγιώτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κλινικοί και βιολογικοί προγνωστικοί παράγοντες ανταπόκρισης στη θεραπεία στο Πολλαπλούν Mυέλωμα
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κλινικοί και βιολογικοί προγνωστικοί παράγοντες ανταπόκρισης στη θεραπεία στο Πολλαπλούν Mυέλωμα
Περίληψη:
Παρά τη σημαντική πρόοδο στις θεραπευτικές επιλογές στo Πολλαπλούν Μυέλωμα (ΠΜ), η πρόγνωση, εξακολουθεί να είναι δυσμενής, για ορισμένους ασθενείς, που δεν δύνανται να κατηγοριοποιηθούν στα υπάρχοντα μοντέλα διαστρωμάτωσης κινδύνου. Σκοπός της παρούσας μελέτης ηταν η διερεύνηση προγνωστικών παραγόντων ανταπόκρισης στην εποχή των νεότερων φαρμάκων στο ΠΜ. Τετρακόσιοι τριάντα-οκτώ (Ν=438) ασθενείς με ΠΜ καταγράφηκαν και αναλύθηκαν ώς προς τα κλινικά και εργαστηριακά χαρακτηριαστικά και τον αριθμό των γραμμών θεραπείας που έχουν λάβει διαχρονικά. Περαιτέρω μελέτη σχετικά με την ανθεκτικότητα στην Λεναλιδομίδη-Δεξαμεθαζόνη (LD) ανέδειξε 5 διακριτές ομάδες ασθενών, οι οποίες ορίστηκαν ανάλογα με τον χρόνο εώς την υποτροπή, και οι οποίες σχετίζονται με την συνολική επιβίωση των ασθενών. Παρατεταμένος χρόνος εώς την υποτροπή στο LD, σχετίζεται με βελτιωμένη συνολική επιβίωση μετά τo LD (p <0.0001)
Το Cereblon (CRBN), ως πρωτείνη στόχος των ανοσοτροποιητικών φαρμάκων (IMiDs), μετρήθηκε στον ορό 92 ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Λεναλιδoμίδη. Υποτροπή στην Λεναλιδομίδη σχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα CRBN. Eπίσης, αναδείχθηκε ότι τα αυξημένα επίπεδα σε σχέση με τη διάμεση τιμή στον ορό των ασθενών σχετίζονται με την πρώιμη υποτροπή σε LD (≤ 12 μήνες) (p=0,03) και χαμηλότερα επίπεδα από τη διάμεση τιμή με την επταετή συνολική LenOS (p=0.013).
Επιπλέον, μετρήθηκαν τα επίπεδα miR-16 και miR-21 στον ορό 48 ασθενών με ΠΜ κατά τη διάγνωση, σε 35 ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό ΠΜ πριν από τη θεραπεία με LD και σε 15 υγιή άτομα (ΗΙ). Η έκφραση των miR-16 και miR-21 στον ορό ήταν σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς με ΠΜ κατά τη διάγνωση σε σύγκριση με HI (διάμεση τιμή miR-16 0,047 έναντι 1,89 και διάμεσος miR-21 0,051 έναντι 1,59, p<0,001). Βελτιωμένη συνολική επιβίωση παρατηρήθηκε σε ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα miR-16 (p=0,024). Tα επίπεδα miR-21 στον ορό συσχετίστηκαν με το ISS (r=0,468, p=0,018) και την ανταπόκριση στη θεραπεία (≥VgPR) (r=0,453, p=0,034). Διπλάσια έκφραση των επιπέδων miR-16 ορού (x2) άνωθεν της διάμεσης τιμής σε ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό ΠΜ συσχετίστηκε με ανταπόκριση στη θεραπεία (≥PR) (r=0,427, p=0,05). Η αναλογία miR-16 LD/DX πάνω από 2 (≥2) συσχετίστηκε σημαντικά με τον χρόνο μέχρι την ανταπόκριση (p=0,027), ενώ ο λόγος miR-21 LD/DX πάνω από 2 (≥2) συσχετίστηκε με τον χρόνο εώς την επόμενη θεραπεία. Απομακρισμένη υποτροπή στην LD μετά από 24 μήνες συσχετίστηκε σημαντικά τόσο με τον λόγο miR-16 LD/DX (p=0,001) όσο και με τον λόγο miR-21 LD/DX (p=0,038).
Συνοψίζοντας, στην παρούσα διατριβή αναλύθηκαν τα δεδομένα γραμμών θεραπείας ασθενών με ΠΜ από το 2000 και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Λεναλιδομίδη-Δεξαμεθαζόνη. Μετρήθηκαν τα επίπεδα ορού του CRBN σε ασθενείς με ΠΜ που έλαβαν θεραπεία με Λεναλιδομίδη για πρώτη φορά και αναδείχθηκε η προγνωστική σημασία τους σε αυτούς τους ασθενείς. Ανερχόμενοι προγνωστικοί παράγοντες αποτελούν τα miR-16 και miR-21 στο ΠΜ όπως ανέδειξε η παρουσα μελέτη με σημαντική προγνωστική σημασια για την συνολική επιβίωση των ασθενών όσο και την ανταπόκριση τους στα IMiDs.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πολλαπλουν μυέλωμα, Προγνωστικοί παράγοντες, Cereblon (CRBN), miRNAs, Aνθεκτικότητα στην Λεναλιδομίδη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
171
Αριθμός σελίδων:
130
Gkioka_Annita_Ioanna_PhD..pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο