Systematic monitoring of organic environmental pollutants in apex predator samples using high-resolution mass spectrometry techniques.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401820 5 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-25
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πανοπούλου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης, Καθηγητής Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ (Επιβλέπων)
Αθηνά Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ,
Όλγα Αρβανίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Systematic monitoring of organic environmental pollutants in apex predator samples using high-resolution mass spectrometry techniques.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συστηματική παρακολούθηση οργανικών περιβαλλοντικών ρύπων σε δείγματα κορυφαίων θηρευτών με τεχνικές φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας.
Περίληψη:
Τις τελευταίες δεκαετίες, η αυξημένη παρουσία του ανθρωπογενή παράγοντα έχει συμβάλει στην έντονη συσσώρευση οργανικών ρύπων στο περιβάλλον. Στον όρο "αναδυόμενοι οργανικοί ρύποι" περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών οι οποίες δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να πλήττεται τόσο η ανθρώπινη υγεία, όσο και το υπόλοιπο οικοσύστημα. Παρόλο που συνήθως εμφανίζονται σε χαμηλά επίπεδα συγκεντρώσεων, διανέμονται μέσω διαφόρων οδών στο χερσαίο αλλά και υδάτινο περιβάλλον, αυξάνοντας τους δείκτες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και οδηγώντας συχνά σε φαινόμενα βιοσυσσώρευσης. Αυτό καθιστά σημαντική τη συστηματική παρακολούθησή τους, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της βιοπαρακολούθησης, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για τα επίπεδα ρύπων και τους τρόπους προφύλαξης από αυτούς. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους κορυφαίους θηρευτές, , το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους, η θέση τους στην τροφική αλυσίδα και η χρονική και χωρική έκθεσή τους σε χημικές ενώσεις, προσφέρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις πιθανές δυσμενείς ιδιότητες των ενώσεων αυτών.
Σκοπός της παρούσα μελέτης είναι ο προσδιορισμός του χημικού αποτυπώματος των οργανικών ρύπων, με εφαρμογή ενός γενικευμένου πρωτοκόλλου προκατεργασίας και τη χρήση φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας και πρωτόκολλα στοχευμένης ανάλυσης ώστε να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα αναλυτών με διαφορετικές φυσικοχημικές ιδιότητες. Στα πλαίσια του προγράμματος OSPAR TIER II, συλλέχθηκαν 14 δείγματα οργανισμών και ιζημάτων από περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου και αναλύθηκαν για τον προσδιορισμό οργανικών ρύπων καθώς και για την διερεύνηση του προφίλ συσσώρευσής τους σε διαφορετικές μήτρες.
Συνολικά, προσδιορίστηκαν 69 οργανικοί ρύποι από διάφορες κατηγορίες χημικών ενώσεων. Οι κύριες κατηγορίες ήταν τα βιομηχανικά χημικά, οι φαρμακευτικές ενώσεις και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Επιπρόσθετα, η παρουσία μεταβολιτών και προϊόντων μετατροπής φανερώνει τη δύναμη των τεχνικών φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας στην κατανόηση του «χημικού αποτυπώματος» των αναδυόμενων ρύπων στο περιβάλλον. Συνεπώς, η ταυτόχρονη παρακολούθηση των αναδυόμενων ρύπων, των μεταβολιτών και προϊόντων μετατροπής είναι πολύ σημαντική με σκοπό να πραγματοποιηθεί μία αξιόπιστη εκτίμηση επικινδυνότητας, συνυπολογίζοντας τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο της μητρικής ένωσης όσο και των προϊόντων μετατροπής και μεταβολιτών αυτής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αναδυόμενοι Ρύποι, Βιοπαρακολούθηση, Κορυφαίοι Θηρευτές, Στοχευμένη Ανάλυση, Φασματομετρία Μάζας Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
7
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
105
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-28.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-28.