«Διερεύνηση των γνώσεων και αντιλήψεων των προπτυχιακών φοιτητών του ΠΤΔΕ- ΕΚΠΑ σχετικά με την έννοια και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας στο σχολείο»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401927 7 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-26
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σωτηράκου Σταματία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνα Τσώλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα θεολογίας, ΕΚΠΑ
Ηρώ Μυλωνάκου-Κεκέ, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Διερεύνηση των γνώσεων και αντιλήψεων των προπτυχιακών φοιτητών του ΠΤΔΕ- ΕΚΠΑ σχετικά με την έννοια και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας στο σχολείο»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Διερεύνηση των γνώσεων και αντιλήψεων των προπτυχιακών φοιτητών του ΠΤΔΕ- ΕΚΠΑ σχετικά με την έννοια και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας στο σχολείο»
Περίληψη:
Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας αποτελεί θεμελιώδη διάσταση της Κοινωνικής Παιδαγωγικής. Ταυτόχρονα, η δημιουργικότητα αποτελεί κοινωνικοπαιδαγωγική δεξιότητα και σημαντική δεξιότητα του 21ου αιώνα. Είναι μία σύνθετη έννοια η οποία είναι σημαντική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, οι αντιλήψεις των μελλοντικών εκπαιδευτικών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργικότητα στην εκπαίδευση και μπορούν να συμβάλλουν στην καλλιέργειά της. Στην παρούσα διπλωματική εργασία λοιπόν σκοπός είναι να διερευνηθούν οι αντιλήψεις και γνώσεις των προπτυχιακών φοιτητών/ριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του ΕΚΠΑ σχετικά με τη δημιουργικότητα των μαθητών. Επιμέρους στόχοι είναι να διερευνηθούν οι αντιλήψεις και γνώσεις των φοιτητών σχετικά με την έννοια της δημιουργικότητας και οι αντιλήψεις τους για την αυτό-αποτελεσματικότητά τους, την κοινωνική αξία της δημιουργικότητας και τις δημιουργικές δυνατότητες των μελλοντικών μαθητών τους. Επίσης, διερευνήθηκαν οι εκπαιδευτικές πρακτικές που θα χρησιμοποιούσαν οι προπτυχιακοί φοιτητές του Π.Τ.Δ.Ε. για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας των μελλοντικών μαθητών τους και οι αντιλήψεις τους για τη σύνδεση της δημιουργικότητας με την Κοινωνική Παιδαγωγική, τα οποία αποτελούν στόχο της παρούσας έρευνας. Πραγματοποιήθηκε εμπειρική έρευνα με ποσοτική μέθοδο και αξιοποιήθηκε ως εργαλείο το ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο αποτελούταν από τα δημογραφικά δεδομένα, το ερωτηματολόγιο Teaching for Creativity Scales (TCS) των Rubenstein et al. (2013), μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από τους Gkontelos & Xafakos (2021), και από ανοιχτού τύπου ερωτήσεις και έτσι συλλέχθηκαν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Το δείγμα της παρούσας έρευνας αποτέλεσαν 240 προπτυχιακοί φοιτητές/-ριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΕΚΠΑ.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι φοιτητές του Π.Τ.Δ.Ε. στο ΕΚΠΑ, αποδίδουν υψηλή κοινωνική αξία στη δημιουργικότητα, τοποθετούνται θετικά σχετικά με τις δημιουργικές δυνατότητες των μαθητών και παρουσιάζουν υψηλή αυτοαποτελεσματικότητα. Επίσης, βρίσκονται σε θέση να ορίσουν την έννοια της δημιουργικότητας, φωτίζοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά, με επικρατέστερα αυτά της πρωτοτυπίας και καινοτομίας. Όσον αφορά τις δημιουργικές εκπαιδευτικές πρακτικές που θα αξιοποιούσαν για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας των μαθητών έδωσαν πολλά και διαφορετικά παραδείγματα, αλλά επικρατέστερες απαντήσεις ήταν οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, η εναλλακτική επίλυση προβλημάτων και οι εναλλακτικές χρήσεις αντικειμένων. Τέλος, γνωρίζουν πως η δημιουργικότητα συνδέεται με την Κοινωνική Παιδαγωγική αιτιολογώντας τη θέση τους με συγκεκριμένα παραδείγματα αξιοποιώντας ταυτόχρονα θεμελιώδεις διαστάσεις, στόχους και επιδιώξεις της Κοινωνικής Παιδαγωγικής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
δημιουργικότητα, αντιλήψεις, φοιτητές, σχολείο, Κοινωνική Παιδαγωγική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156
Αριθμός σελίδων:
187
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Σωτηράκου Σταματία_Διπλωματική Εργασία_Τελικό.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.