Investigating the effect of top-down and bottom-up modulations of attention on the temporal percept of a scene

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401968 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λάζαρη Ευγενία-Χαρίκλεια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Σμυρνής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ζαλώνης, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σωκράτης Παπαγεωργίου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Investigating the effect of top-down and bottom-up modulations of attention on the temporal percept of a scene
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερευνώντας την επίδραση του top-down και του bottom-up προσανατολισμού της προσοχής στην χρονική αντίληψη των σκηνών ​
Περίληψη:
Όπως οι προτάσεις αποτελούνται από λέξεις, έτσι και οι σκηνές αποτελούνται από αντικείμενα και διέπονται αναλόγως από κανόνες - τη «γραμματική των σκηνών» - που οργανώνει τα στοιχεία τους, για την αποτελεσματική τους επεξεργασία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει τον αντίκτυπο των παραβιάσεων της γραμματικής των σκηνών (σημασιολογικές και συντακτικές) στην χρονική αντίληψη μιας σκηνής. Αυτή η διπλωματική εργασία διερευνά τους μηχανισμούς που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των χρονικών εκτιμήσεων κατά την επεξεργασία των σκηνών, εστιάζοντας στο πώς τα αντικείμενα που παραβιάζουν τη γραμματική της σκηνής, η χωρική τους τοποθέτηση (ως bottom-up παράγοντας) και η πολυαισθητηριακή συμφωνία (ως top-down παράγοντας) διαμορφώνουν την κατανομή της προσοχής και, συνεπώς, επηρεάζουν την αντίληψη του χρόνου.
Το πρώτο πείραμα εξέτασε τον αντίκτυπο της χωρικής τοποθέτησης των παραβιάσεων της σκηνής στο χρονισμό. Οι συντακτικές παραβιάσεις παρουσίασαν την πιο έντονη χρονική υπερεκτίμηση όταν παρουσιάστηκαν κεντρικά, σε σύγκριση με την περιφερειακή τοποθέτηση, υποδεικνύοντας διαφορές στη μετατόπιση της προσοχής βάσει εκκεντρότητας. Αντιθέτως, οι σημασιολογικές παραβιάσεις άσκησαν μια σταθερή επίδραση χρονικής υποεκτίμησης, ανεξαρτήτως της χωρικής τους θέσης, υποδεικνύοντας την υψηλότερη προτεραιότητα της σημασιολογίας στον προσανατολισμό της προσοχής έναντι της θέσης των αντικειμένων.
Το δεύτερο πείραμα εξέτασε πώς η πολυαισθητηριακή συμφωνία διαμορφώνει την αντίληψη του χρόνου σε σκηνές με παραβιάσεις. Μόνο οι χρονικές εκτιμήσεις των σημασιολογικών παραβιάσεων φαίνεται να επηρεάζονται από την οπτικο-ακουστική συμφωνία, δείχνοντας ότι οι διαφορικές απαιτήσεις επεξεργασίας της σημασιολογίας και της σύνταξης λειτουργούν ως καθοριστικός παράγοντας στο προσανατολισμό της προσοχής. Η πολυαισθητηριακή συμφωνία οδήγησε σε σημαντική υποεκτίμηση του χρόνου για τις σημασιολογικές παραβιάσεις, ενώ η ασυμφωνία βελτίωσε την ακρίβεια των χρονικών εκτιμήσεων. Ο προσανατολισμός της προσοχής, που καθοδηγείται από τις μαθημένες σημασιολογικές συσχετίσεις στην περίπτωση της σύμφωνης συνθήκης, καθώς και η επίδραση της πολυαισθητηριακής, σημασιολογικής συμφωνίας στην ενοποίηση των ερεθισμάτων σε μια κοινή αναπαράσταση εξηγούν αυτά τα ευρήματα.
Αυτή η διπλωματική εργασία συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η προσοχή ανακατευθύνεται από bottom-up και top-down παράγοντες κατά την επεξεργασία των σκηνών και συμβάλλει στην δυναμική, γνωστική κατασκευή του χρόνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γραμματική των σκηνών, Παραβιάσεις της γραμματικής των σκηνών, Χρονισμός, Προσοχή, Τοποθεσία, Πολυαισθητηριακή συμφωνία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
101
Αριθμός σελίδων:
68
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-27.

Investigating the effect of top-down and bottom-up modulations of attention on the temporal percept of a scene.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-27.