Ασκησιογενής αρτηριακή υποξαιμία σε αθλήτριες ποδοσφαίρου

Διπλωματική Εργασία uoadl:3402011 4 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργοφυσιολογία, Διατροφή, Άσκηση και Ποιότητα Ζωής
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καλτσώνη Ηρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κοσκολού Μ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Γελαδάς Ν., Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Τουμπέκης Α., Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ασκησιογενής αρτηριακή υποξαιμία σε αθλήτριες ποδοσφαίρου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ασκησιογενής αρτηριακή υποξαιμία σε αθλήτριες ποδοσφαίρου
Περίληψη:
Ασκησιογενής αρτηριακή υποξαιμία (ΕΙΑΗ) ονομάζεται η πτώση του κορεσμού του αρτηριακού αίματος με οξυγόνο (SaO2) ≥3% κατά τη μέγιστη ένταση άσκησης και εμφανίζεται συχνότερα σε αερόβια προπονημένους. Το φαινόμενο δεν έχει μελετηθεί εκτενώς στον γυναικείο πληθυσμό και ιδίως σε αθλήτριες ομαδικών αερόβιων αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του επιπολασμού της ΕΙΑΗ σε αθλήτριες ποδοσφαίρου και της σχέσης του με την απόδοση στο γήπεδο.
Tριάντα αθλήτριες ποδοσφαίρου εκτέλεσαν πρωτόκολλο σταδιακά αυξανόμενης έντασης στο δαπεδοεργόμετρο μέχρι εξάντλησης. Κάθε στάδιο διαρκούσε 2.5 min, αυξανόταν η ταχύτητα κατά 3.2 km/h μέχρι η δοκιμαζόμενη να τη χαρακτηρίσει άνετη (9.6 ή 12.8 km/h) και μετά η κλίση κατά 2% ανά στάδιο μέχρι εξάντλησης. Καταγράφονταν συνεχόμενα η καρδιακή συχνότητα (HR), ο κορεσμός της αιμοσφαιρίνης με οξυγόνο (SpO2) και αναπνευστικές παράμετροι, στο τέλος κάθε σταδίου ο βαθμός αντιλαμβανόμενης κόπωσης (RPE) και 3 min μετά το τέλος της άσκησης η συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα ([La]). Με το πρωτόκολλο αυτό προσδιορίζονταν σε κάθε αθλήτρια η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (V̇ O2max) και η εμφάνιση ή μη ΕΙΑΗ. Έντεκα από τις αθλήτριες εκτέλεσαν άλλη μέρα στο πεδίο το διαφοροποιημένο Hoff test, δηλ. πρωτόκολλο 10 min με χειρισμό μπάλας και κινήσεις του αθλήματος, όπου καλύπτεται η μεγαλύτερη δυνατή απόσταση. Καταγράφονταν η συνολική απόσταση, η μέγιστη HR, ο SpO2 και ο RPE κατά τον τερματισμό της άσκησης, καθώς και η [La] 3 min αργότερα. Έγιναν παραμετρικές και μη παραμετρικές συγκρίσεις μεταξύ μέσων για εξαρτημένα και ανεξάρτητα δείγματα, καθώς και ανάλυση συσχέτισης (Spearman’s rho). Για τη σύγκριση της πορείας του SpO2 μεταξύ όσων εμφάνισαν και όσων δεν εμφάνισαν ΕΙΑΗ πραγματοποιήθηκε ανάλυση διακύμανσης δύο παραγόντων (εμφάνιση ΕΙΑΗ x χρόνος). Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε σε α ≤ .05.
Το 50% των αθλητριών εμφάνισε ΕΙΑΗ με μεταβολή του SpO2 (ΔSpO2) 9.45 ± 4.98 % από την τιμή ηρεμίας. Δεν διέφεραν σημαντικά στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά ή την αναπνευστική απόκριση κατά τη μέγιστη ένταση οι αθλήτριες με ΕΙΑΗ (n = 15) από αυτές χωρίς ΕΙΑΗ (n = 15). Δεν είχε στατιστικά σημαντική συσχέτιση η V̇ O2max με την απόδοση στο πεδίο. Όσες αθλήτριες είχαν εμφανίσει ΕΙΑΗ στο εργαστήριο είχαν κατά μέσο όρο (1449 ± 50.7 m) καλύτερη απόδοση στο πεδίο (p = .009) από όσες δεν είχαν εμφανίσει ΕΙΑΗ (1348 ± 42.8 m), η οποία όμως δεν μπορεί να αποδοθεί στην εμφάνιση του φαινομένου.
Συμπερασματικά, το 50% των αθλητριών εμφάνισε ΕΙΑΗ, ενώ σε προηγούμενες έρευνες ήταν μεγαλύτερα τα ποσοστά σε γυναίκες με υψηλότερη αερόβια ικανότητα. Η μη συσχέτιση της V̇ O2max με την απόδοση στο πεδίο και η διαφορά των δύο ομάδων στο πεδίο ίσως να οφείλονται σε διαφορές στην τεχνική ευχέρεια, η οποία όμως δεν μετρήθηκε στην παρούσα έρευνα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερο εύρος V̇ O2max για να εξακριβωθεί η εμφάνιση της ΕΙΑΗ σε αθλήτριες ποδοσφαίρου, αλλά και εάν το πρωτόκολλο του Hoff test είναι κατάλληλο γι’ αυτόν τον πληθυσμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ασκησιογενής αρτηριακή υποξαιμία, αποκορεσμός, ενήλικες, γυναίκες, αθλήτριες, άσκηση, ποδόσφαιρο, μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
99
Αριθμός σελίδων:
82
Kaltsoni_EIAH_football_athletes.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο