Κύρος, Θησέας, Ρωμύλος: Ο μύθος του ήρωα και οι χρήσεις του στην Αρχαία Ιστοριογραφία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3402178 2 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μανωλά Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Κωνσταντάκος, Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σοφία Παπαϊωάννου, Καθηγήτρια της Λατινικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπίστημιο Αθηνών
Αικατερίνη-Νίνα Καρβούνη, Επίκουρη Καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κύρος, Θησέας, Ρωμύλος: Ο μύθος του ήρωα και οι χρήσεις του στην Αρχαία Ιστοριογραφία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κύρος, Θησέας, Ρωμύλος: Ο μύθος του ήρωα και οι χρήσεις του στην Αρχαία Ιστοριογραφία
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό να αποδείξει τη σύζευξη της μυθολογίας με την ιστοριογραφία. Η σύνδεση των δύο πεδίων είναι μια ενέργεια, η οποία παρατηρείται ανά τους αιώνες και θέτει ως απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων είτε ενός ανθρώπου είτε μιας ολόκληρης κοινωνίας. Η εν λόγω μελέτη επικεντρώνεται στις απαρχές τριών σπουδαίων κρατικών οντοτήτων, της Περσικής Αυτοκρατορίας, της Αθήνας και της Ρώμης.
Στο εισαγωγικό τμήμα της εργασίας, κατασκευάζεται μια ολοκληρωμένη πρότυπη ιστορία για τη ζωή των ηρώων, η οποία απαρτίζεται από μεμονωμένα αφηγηματικά επεισόδια που παρουσιάζουν διάφοροι θεωρητικοί μελετητές, όπως ο Campbell. Το κύριο μέρος του πονήματος συγκροτείται από τρία βασικά μέρη και τα υποκεφάλαιά τους. Αρχικά, (1) παρατίθενται οι διαφορετικές εκδοχές για την πορεία της ζωής των τριών ηρώων, του Κύρου, του Θησέα και του Ρωμύλου. Στη συνέχεια, (2) εξετάζονται λεπτομερώς οι μύθοι τους σε συνάρτηση με την πρότυπη ηρωική αφήγηση. (3) Ακολουθεί μια δεύτερη συγκριτική παρουσίαση των τριών ιδρυτικών μύθων με προγενέστερες και μεταγενέστερες αφηγήσεις, με τις οποίες ομοιάζουν ως προς τη δομή και το περιεχόμενο. Τέλος, (4) επανερμηνεύονται τα συγκεκριμένα επεισόδια υπό την ιστορική σκοπιά. Στην καταληκτική ενότητα του κάθε κεφαλαίου, επιχειρείται η ανάδειξη ορισμένων ιστορικών προσώπων (προερχόμενων από την Περσία, την Αθήνα και τη Ρώμη), τα οποία φαίνεται να αξιοποιούν, άλλοτε άμεσα άλλοτε έμμεσα, τους μύθους του Κύρου, του Θησέα και του Ρωμύλου, προκειμένου να συνδέσουν το όνομα και το πολιτικό τους κύρος με εκείνους. Η επιλογή αυτών των ιστορικών προσωπικοτήτων βασίστηκε στην καθοριστική συμβολή τους όσον αφορά αφενός την ιστορική πορεία του τόπου τους και αφετέρου την παγκόσμια αρχαία ιστορία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Κύρος, Θησέας, Ρωμύλος, Μύθος, Ιστοριογραφία, Πολιτική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
172
Αριθμός σελίδων:
133
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-28.

Διπλωματική Εργασία, Δέξιππος, _Μανωλά.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-28.