Αναζήτηση προβλεπτικών ιστικών δεικτών στους όγκους εκ γεννητικών κυττάρων των όρχεων

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3402220 0 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σπίνος Θεόδωρος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Χαρίκλεια Γακιοπούλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Λιάτσικος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών
Γεώργιος Αγρογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Θυμαρά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Καλληδώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναζήτηση προβλεπτικών ιστικών δεικτών στους όγκους εκ γεννητικών κυττάρων των όρχεων
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναζήτηση προβλεπτικών ιστικών δεικτών στους όγκους εκ γεννητικών κυττάρων των όρχεων
Περίληψη:
Οι όγκοι εκ γεννητικών κυττάρων των όρχεων (Testicular Germ-Cell Tumors, TGCTs) είναι οι πιο συχνοί συμπαγείς όγκοι που συναντώνται σε νεαρούς ενήλικες άνδρες. Ανεξάρτητα από τις διαφορές στο κύτταρο προέλευσής τους, όλοι οι TGCTs θεωρούνται δυνητικά ιάσιμες κακοήθειες χαρακτηριζόμενοι από εξαιρετική πρόγνωση. Ωστόσο, περίπου το 3-5% όλων των TGCTs και το 10-15% των αρχικά προχωρημένων TGCTs δεν ανταποκρίνονται στη χορηγούμενη χημειοθεραπεία, η οποία συνήθως βασίζεται στην πλατίνα, με αποτέλεσμα συχνά οι ασθενείς με χημειοανθεκτικούς όγκους να καταλήγουν από τη νόσο τους. Ο σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι να διερευνήσει εάν η ανοσοϊστοχημική έκφραση των πρωτεϊνών MLH1 και REV-7 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προβλεπτικός ιστικός δείκτες για τους TGCTs.

Τα βασικά δημογραφικά και κλινικοπαθολογικά χαρακτηριστικά 64 ανδρών με TGCTs συλλέχθηκαν αναδρομικά από δύο μεγάλες Ογκολογικές Κλινικές της Ελλάδας. Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε ορχεκτομή από το 2007 έως το 2022, σε πέντε φημισμένες Ουρολογικές Κλινικές της Ελλάδας.

Στο δείγμα μας, συμπεριλήφθηκαν 31 σεμινώματα και 33 μη σεμινωματώδεις όγκοι. Οι 48 ασθενείς είχαν χημειοευαίσθητους TGCTs, ενώ οι 16 ασθενείς είχαν χημειοανθεκτική νόσο. 53 από τα δείγματα επέδειξαν διατηρημένη έκφραση του MLH1 στους πυρήνες των καρκινικών κυττάρων, ενώ 11 δείγματα είχαν απώλεια έκφρασης του MLH1 στους πυρήνες των καρκινικών κυττάρων. Η απώλεια της έκφραση του MLH1 συσχετίστηκε σημαντικά μόνο με τη χαμηλότερη ηλικία των ασθενών, ενώ δεν έδειξε κάποια συσχέτιση με τη χημειοανθεκτικότητα. Όσον αφορά στην έκφραση του REV-7, οχτώ από τους 16 ασθενείς (50%) με χημειοανθεκτική νόσο και 8 από τους 48 ασθενείς (16,7%) με χημειοευαίσθητη νόσο είχαν θετική έκφραση του REV-7. Η διαφορά αυτή βρέθηκε να είναι στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, η θετική έκφραση του δείκτη REV-7 βρέθηκε να συσχετίζεται στατιστικά σημαντικά με διάφορες κλινικοπαθολογικές παραμέτρους, καθώς και με την πρόγνωση και την επιβίωση των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, η θετική έκφραση του REV-7 συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη επιβίωση και 14,76 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Θετική ανοσοϊστοχημική έκφραση του REV-7 έχει αναφερθεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των όρχεων, του καρκίνου των ωοθηκών, του πλακώδους καρκίνου του οισοφάγου, του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του παχέως εντέρου, του διάχυτου λεμφώματος από Β-κύτταρα, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του δέρματος. Η υψηλή έκφραση του REV-7 έχει συσχετιστεί με ταχύτερη εξέλιξη της νόσου, αντίσταση στις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας και χειρότερη πρόγνωση στην πλειονότητα αυτών των όγκων. Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, που προκύπτουν από πειράματα αδρανοποίησης του REV-7, καθιστούν τη μοριακή στόχευση του REV-7 μια πιθανή θεραπευτική στρατηγική για τη μελλοντική διαχείριση του καρκίνου, ειδικά σε περιπτώσεις χημειοανθεκτικής ή ακτινοανθεκτικής νόσου.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ανοσοϊστοχημική έκφραση της πρωτεΐνης REV-7 θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως προβλεπτικός ιστικός δείκτης για τους TGCTs. Η διενέργεια πρόσθετων καλά σχεδιασμένων μελετών σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προβλεπτικοί ιστικοί δείκτες, Όγκοι εκ γεννητικών κυττάρων των όρχεων, Χημειοανθεκτικότητα, MLH1, REV-7
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
86
Αριθμός σελίδων:
113
Spinos_Theodoros_PhD.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο