Πειραματική επιβεβαίωση στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας πνεύμονα με το σύστημα CyberKnife

Διπλωματική Εργασία uoadl:3402254 1 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-02
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαδοπούλου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργία Λυμπεροπούλου, Λέκτορας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παντελής Καραΐσκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελευθέριος Παππάς, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πειραματική επιβεβαίωση στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας πνεύμονα με το σύστημα CyberKnife
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πειραματική επιβεβαίωση στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας πνεύμονα με το σύστημα CyberKnife
Περίληψη:
Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η δοσιμετρική και γεωμετρική επιβεβαίωση του πλάνου θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα με τη χρήση του συστήματος CyberKnife. Με αυτή την διαδικασία εξασφαλίζεται ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τη δόση που έχει προβλεφθεί από το σύστημα θεραπείας. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η δοσιμετρική επιβεβαίωση των πλάνων θεραπείας με δύο διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού της δόσης, καθώς και η σύγκριση των τεχνικών μεταξύ τους.
Το Σύστημα Ακτινοχειρουργικής και Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπέιας CyberKnife® (CK) προσφέρει τρεις επιλογές για SBRT πνεύμονα χωρίς fiducial με τη λειτουργία (Lung Optimized Treatment – LOT). Το Σύστημα Παρακολούθησης Αναπνοής (Synchrony Respiratory Tracking System) χρησιμοποιεί 2-view, 1-view, και 0-view tracking για την πραγματοποίηση των θεραπειών. Η ακρίβεια όλης της διαδικασίας είναι ζωτικής σημασίας για το θεραπευτικό αποτέλεσμα και την εξάλειψη των παρενεργειών.
Για την πραγματοποίηση της παρούσας έρευνας χρησιμοποιήθηκε το CIRS dynamic thorax phantom 008A για την πειραματική επαλήθευση των θεραπειών LOT (2-View, 1-View, 0-view). Δύο αξονικές τομογραφίες (CT) του φαντάσματος αποκτήθηκαν σε ακραίες θέσεις για να προσομοιωθούν οι φάσεις εκπνοής/εισπνοής. Τα πλάνα θεραπείας με MLC collimator δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια του λογισμικού Accuray Precision Treatment Planning System v3.3.1.2 και τους αλγορίθμους Monte Carlo (MC) και Finite Size Pencil Beam with lateral scaling correction (FSPB-LS) για τον υπολογισμό της δόσης. Δισδιάστατες απόλυτες μετρήσεις της δόσης πραγματοποιήθηκαν στο αξονικό και οβελιαίο επίπεδο με βαθμονομημένα Gafchromic EBT3-XLT φιλμ και το λογισμικό FILMQA Pro.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η χορήγηση σε ακίνητο ομοίωμα και η χορήγηση με 2-view tracking ταιριάζουν στενά με τις αντίστοιχες κατανομές TPS, επαληθεύοντας την ακρίβεια του υπολογισμού της δόσης και την ικανότητα του συστήματος παρακολούθησης Synchrony να παρακολουθεί και να προσαρμόζεται με ακρίβεια στη θέση του όγκου εντός των πειραματικών αβεβαιοτήτων (διαφορές δόσης εντός 2-5% στην περιοχή του όγκου και της παρασκιάς για τα πλάνα θεραπείας που υπολογίστηκαν με MC). Πλήρης κάλυψη του όγκου επιτεύχθηκε στην περίπτωση παρακολούθησης με βάση τη σπονδυλική στήλη (0-view) για την προσομοιωμένη κίνηση του όγκου.
Συμπερασματικά, η γεωμετρική και δοσιμετρική ακρίβεια του συστήματος CK χρησιμοποιώντας παρακολούθηση Synchrony για SBRT πνεύμονα επαληθεύτηκε εντός των πειραματικών αβεβαιοτήτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
CyberKnife, CIRS Dynamic Thorax Phantom, Dosimetry, EBT3-XLT, FilmQA Pro
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
130
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

thesis.pdf
11 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.