«Αξιολόγηση της πρακτικής συλλογής βρόχινου νερού σε αγροφωτοβολταϊκά συστήματα, ως μια βιώσιμη προσέγγιση για τη διαχείριση του νερού σε μικρά άνυδρα νησιά»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3402945 25 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νερό σε συνθήκες περίσσειας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-07
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τζιανοπούλου Αμαλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νάστος Παναγιώτης, Kαθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Φελώνη Ελισσάβετ, Δρ. διδάσκουσα, Σχολή Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό και Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Αξιολόγηση της πρακτικής συλλογής βρόχινου νερού σε αγροφωτοβολταϊκά συστήματα, ως μια βιώσιμη προσέγγιση για τη διαχείριση του νερού σε μικρά άνυδρα νησιά»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Αξιολόγηση της πρακτικής συλλογής βρόχινου νερού σε αγροφωτοβολταϊκά συστήματα, ως μια βιώσιμη προσέγγιση για τη διαχείριση του νερού σε μικρά άνυδρα νησιά»
Περίληψη:
Η λειψυδρία είναι μια από τις πιο δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ανατολική Μεσόγειο. Τα περισσότερα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου λόγω χαμηλού ανάγλυφου παρουσιάζουν πολύ χαμηλές ετήσιες βροχοπτώσεις, ενώ παράλληλα παρατηρείται υφαλμύρινση των υδροφορέων αρκετών περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας λόγω εκτεταμένων υδρογεωτρήσεων. Τα συστήματα συλλογής του βρόχινου νερού έχουν παράδοση στην Ελλάδα, και πλέον εμφανίζονται νέες τεχνολογίες με περισσότερες δυνατότητες συλλογής και επαναχρησιμοποίησης του νερού. Στην παρούσα διπλωματική εργασία τα φωτοβολταϊκά πάρκα μελετώνται ως πιθανές πηγές συλλογής του νερού της βροχής. Η ραγδαία αύξηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα, πέρα από λύση για το Ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και σημαντικό βήμα για τη μετάβαση σε μια Κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, αποτελεί και μια ευκαιρία για τη συλλογή βρόχινου νερού, με δεδομένη την έκταση που καλύπτει η επιφάνεια των φωτοβολταϊκών πάνελ. Παράλληλα η ανάγκη για ενεργειακούς πόρους, έρχεται σε σύγκρουση με την ανάγκη παραγωγής τροφής, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικές χρήσεις γης που ανταγωνίζονται την ίδια έκταση. Τα αγροφωτοβολταϊκά (agrivoltaics) συνδυάζουν ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας και τροφής και είναι ιδιαίτερα επικερδή με υψηλή απόδοση, καθώς το μικροκλίμα που δημιουργείται συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου.
Στην παρούσα εργασία η μελέτη περίπτωσης αφορά ένα μικρό αγροφωτοβολταϊκό πάρκο με σύστημα συλλογής των όμβριων υδάτων σε οινοποιείο της Νισύρου. Το αγροφωτοβολταϊκό μελετάται ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του οινοποιείου, διατηρώντας την υφιστάμενη χρήση γης της καλλιέργειας των αμπελώνων, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της πρώτης ύλης. Η Νίσυρος είναι ένα ηφαιστειακό νησί των Δωδεκανήσων του Αιγαίου, όπου η ύδρευση των κατοίκων γίνεται κυρίως μέσω μονάδων αφαλάτωσης και με οικιακά συστήματα συλλογής και δεξαμενές αποθήκευσης του νερού της βροχής. Το καθαρό νερό αποτελεί πολύτιμο αγαθό για το νησί και στόχος είναι η βιώσιμη διαχείριση του. Για το σκοπό αυτό εξετάζεται η δυνατότητα κάλυψης μέρους των υδατικών αναγκών των αμπελώνων του οινοποιείου, αξιοποιώντας την απορροή της βροχής στην επιφάνεια των φωτοβολταϊκών πάνελ. Εφαρμόστηκε μοντέλο προσομοίωσης του υδατικού ισοζυγίου, χρησιμοποιώντας βροχομετρικά δεδομένα από μετεωρολογικό σταθμό του νησιού. Με τη λειτουργία του μοντέλου εξετάζονται διάφορα σενάρια κάλυψης μικρότερων και μεγαλύτερων αρδευτικών αναγκών, ανάλογα με την έκταση της καλλιέργειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αγροφωτοβολταϊκά, Τεχνικές συλλογής του νερού, Κλιματική αλλαγή, Λειψυδρία, Αμπελώνες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
121
Διπλωματική Αμαλία Τζιανοπούλου_Agrivoltaics & RWHS Κατάθεση.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο