Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Παθολογία και Χειρουργική του ΑμφιβληστροειδούςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-14
Συγγραφέας:
Μαυρίδου Ελευθερία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ειρήνη Χατζηράλλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Σεργεντάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, ΠΑΔΑ
Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Evaluation of treatment with intravitreal injections of anti-vascular endothelial growth factor agents in patients with neovascular age-related macular degeneration and retinal pigment epithelial tear: a systematic review and meta-analysis
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της θεραπείας με ενδοϋαλοειδικές ενέσεις κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα σε ασθενείς με νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ρήξη του μελάγχρου επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση
Περίληψη:
Η νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (νΗΕΩ) αποτελεί σημαντική αιτία χρόνιας απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους, κυρίως λόγω των εξιδρωματικών και αιμορραγικών συνεπειών της χοριοειδικής νεοαγγείωσης (ΧΝΑ). Ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης της νΗΕΩ περιλαμβάνει την ενδοϋαλοειδική έγχυση παραγόντων κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (Vascular Endothelial Growth Factor, VEGF), οι οποίοι, παρά την αποτελεσματικότητά τους, έχουν συσχετιστεί με επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των ρήξεων του μελάγχρου επιθηλίου (ΜΕ) του αμφιβληστροειδούς. Οι ρήξεις του ΜΕ είναι σημαντικές επιπλοκές που προκύπτουν από τη συστολή της χοριοειδικής νεοαγγειακής μεμβράνης, η οποία ασκεί τάση στο ΜΕ κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντι-VEGF.
Σκοπός αυτής της συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης είναι να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της συνέχισης έναντι της διακοπής της ενδοϋαλοειδικής θεραπείας με anti-VEGF σε διάφορα χρονικά σημεία παρακολούθησης σε ασθενείς με νΗΕΩ που εμφάνισαν ρήξεις του ΜΕ μετά από θεραπεία με anti-VEGF.
Οι σχετικές δημοσιεύσεις εντοπίστηκαν μέσω συστηματικής αναζήτησης στις βάσεις δεδομένων PubMed και EMBASE. Τα κριτήρια ένταξης σχεδιάστηκαν ειδικά για τον εντοπισμό μελετών που αναφέρονται σε ασθενείς με νΗΕΩ που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις αντι-VEGF και οι οποίοι στη συνέχεια εμφάνισαν ρήξεις του ΜΕ. Η διαδικασία εξαγωγής δεδομένων επικεντρώθηκε στα λειτουργικά και ανατομικά αποτελέσματα, καθώς και στις προσεγγίσεις διαχείρισης όσον αφορά τη συνέχιση ή τη διακοπή της ενδοϋαλοειδικής θεραπείας anti-VEGF μετά από μια ρήξη του ΜΕ. Οι τυποποιημένες μέσες διαφορές (SMD), με τα 95% διαστήματα εμπιστοσύνης τους (95% CI), εκτιμήθηκαν χρησιμοποιώντας μοντέλα τυχαίων επιδράσεων (DerSimonian-Laird). Πραγματοποιήθηκε, επίσης, ανάλυση μετα-παλινδρόμησης.
Τριάντα μελέτες (που περιλαμβάνουν 479 οφθαλμούς με ρήξη του ΜΕ) πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συστηματική ανασκόπηση και τη μετα-ανάλυση. Αυτές μελετούν τα αποτελέσματα σε ασθενείς που συνέχισαν τη θεραπεία anti-VEGF μετά τη ρήξη του ΜΕ και σε εκείνους που τη διέκοψαν, με συγκρίσεις που έγιναν ξεχωριστά για διαφορετικές χρονικές στιγμές σε κάθε ομάδα. Στους ασθενείς που συνέχισαν τη θεραπεία με anti-VEGF, η συγκεντρωτική βέλτιστη διορθωμένη οπτική οξύτητα (BCVA) δεν παρουσίασε σημαντική διαφορά σε σύγκριση με την αρχική τιμή σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο παρακολούθησης. Το συγκεντρωτικό πάχος του κεντρικού υποπεδίου (CST) βελτιώθηκε στους 12 μήνες, αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Η μακροχρόνια παρακολούθηση έδειξε μείωση του υποαμφιβληστροειδικού και ενδοαμφιβληστροειδικού υγρού. Στους ασθενείς που διέκοψαν την ενδοϋαλοειδική θεραπεία anti-VEGF, υπήρξε μη σημαντική βελτίωση της BCVA εντός των πρώτων 3 μηνών, ωστόσο, η BCVA παρουσίασε διακύμανση ή επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου και παρατηρήθηκε ανάπτυξη ίνωσης.
Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση παρέχει μια τεκμηριωμένη επισκόπηση των ρήξεων του ΜΕ στο πλαίσιο της θεραπείας με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις αντι-VEGF για την νΗΕΩ. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της προσεκτικής αξιολόγησης και διαχείρισης των ασθενών με ρήξεις του ΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων σχετικά με τη συνέχιση της θεραπείας με αντι-VEGF, με σκοπό τον μετριασμό του κινδύνου περαιτέρω μείωσης της οπτικής οξύτητας και τη μεγιστοποίηση του θεραπευτικού οφέλους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, Αντι-VEGF, Ρήξη του μελάγχρου επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς, Συστηματική ανασκόπηση, Μετα-ανάλυση
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
127
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-07-15.
POSTGRADUATE_THESIS_Eleftheria_Mavridou_final.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-07-15.