Δείκτες μυοκαρδιακής παραμόρφωσης αριστερού κόλπου μετά από συγχρονισμένη ηλεκτρική ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής

Διπλωματική Εργασία uoadl:3408011 3 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογία, Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καραπέδη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Τούσουλης Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τούτουζας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δείκτες μυοκαρδιακής παραμόρφωσης αριστερού κόλπου μετά από συγχρονισμένη ηλεκτρική ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δείκτες μυοκαρδιακής παραμόρφωσης αριστερού κόλπου μετά από συγχρονισμένη ηλεκτρική ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι δείκτες παραμόρφωσης του αριστερού κόλπου αποτελούν μέθοδοι εκτίμησης δυσλειτουργίας και αποπληξίας του κολπικού μυοκαρδίου μετά από ηλεκτρική ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής καθώς καις ανάκαμψης της μυοκαρδιακής λειτουργίας με τη διατήρηση του φλεβοκομβικού ρυθμού.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η εκτίμηση της ιστικής παραμόρφωσης του αριστερού κόλπου, μετά από ηλεκτρική ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής, την ημέρα της ανάταξης και 30 ημέρες μετά με τη χρήση των ηχωκαρδιογραφικών δεικτών.
Υλικό και Μέθοδος: Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τους ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών, οι οποίοι εισήχθησαν στην Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας λόγω παροξυσμικής ή εμμένουσας κολπικής μαρμαρυγής, υπεβλήθησαν σε επιτυχή συγχρονισμένη ηλεκτρική ανάταξη και παρακολουθήθηκαν στο Εργαστήριο Ηχωκαρδιογραφίας, και περιλαμβάνουν τα βασικά δημογραφικά και βιομετρικά τους χαρακτηριστικά καθώς και τα αρχεία με τις ηχωκαρδιογραφικές μελέτες την ημέρα της ηλεκτρικής ανάταξης και τέσσερεις εβδομάδες μετά.
Αποτελέσματα: Εντάχθηκαν στη μελέτη συνολικά 37 ασθενείς. Το 56,8% (21 άτομα) του δείγματος αποτελείται από άνδρες και το 43,2% (16 άτομα) από γυναίκες. Η μέση ηλικία των ατόμων του δείγματος ήταν τα 62±12,5 έτη. Ο δείκτης μάζας σώματος (BSA) των ασθενών ήταν 2,03m2±1,26. Τα αποτελέσματα από τη σύγκριση των τιμών LASr, LAScd, LASct την ημέρα της ανάταξης και ένα μήνα μετά έδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση των παραμέτρων αυτών(p<0,001), (p=0,03), (p<0,001),αντίστοιχα. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και η σύγκριση των συχνότερα χρησιμοποιούμενων απεικονιστικών δεικτών της διαμέτρου του αριστερού κόλπου-LA (p=0,043), επιβεβαιώνοντας έτσι τα παραπάνω αποτελέσματα. Επιπλέον, από την πολυπαραγοντική ανάλυση, προέκυψε ότι το LASr μειώνονταν όσο αυξανόταν η ηλικία (p=0,003), ενώ η αντίστροφη σχέση υπήρχε μεταξύ LAScd (p=0,004), LASct (p=0,024) και ηλικίας αντίστοιχα. Επιπλέον, το BSA φάνηκε ότι ασκεί επιβαρυντική επίδραση στο LASct (p=0,037), προκαλούσε δηλαδή αύξηση της τιμής του. Τέλος, το LASr της ημέρας ένταξης στους ασθενείς που παρέμειναν σε φλεβοκομβικό ρυθμό ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερο κατ΄ απόλυτη τιμή σε σχέση με αυτό των ασθενών οι οποίοι ένα μήνα μετά διαπιστώθηκαν με κολπική μαρμαρυγή (p<0,05).
Συμπέρασμα: Tα LASr, LAScd, LASct αυξήθηκαν κατ’ απόλυτη τιμή με στατιστικά σημαντικό τρόπο τριάντα (30) ημέρες μετά την ηλεκτρική ανάταξη, στους ασθενείς οι οποίοι παρέμειναν σε φλεβοκομβικό ρυθμό. Με βάσει τα αποτελέσματα της μελέτης επαληθεύεται η μηδενική υπόθεση (Ho), και εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι οι οποίες βασίζονται στις τεχνικές του ιστικού Doppler (Tissue Doppler-TDI) και της δισδιάστατης ιστικής παραμόρφωσης με ανίχνευση μεταβολής της θέσης των ηχωκαρδιογραφικών σκεδαστών (left atrial strain- LASr, LAScd, LASct) αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στην εκτίμηση της αποπληξίας, στο χρονισμό της ανάκαμψης τους λειτουργίας του κολπικού μυοκαρδίου με σημαντική προγνωστική αξία για τα συμπτώματα των ασθενών και επεισόδια παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κολπική μαρμαρυγή, Aποπληξία, Δείκτες παραμόρφωσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
49
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Karapedi Eleni Master.pdf
774 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.