Προστατευτικοί παράγοντες και παράγοντες κινδύνου στη χρήση ουσιών στους εφήβους στην κοινότητα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3408016 1 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ντουσνίκου Αριόλντα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαρρηγόπουλος Θωμάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φωτίου Αναστάσιος, Επιστημονικός συνεργάτης, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Τριανταφύλλου Καλλιόπη, Επιστημονική συνεργάτης, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προστατευτικοί παράγοντες και παράγοντες κινδύνου στη χρήση ουσιών στους εφήβους στην κοινότητα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προστατευτικοί παράγοντες και παράγοντες κινδύνου στη χρήση ουσιών στους εφήβους στην κοινότητα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί εκτενή γνώση των σημαντικών παραγόντων που επιδρούν στην έξαρση, αλλά και στην εξασθένιση του φαινομένου. Προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει την επίδραση
των παραπάνω παραγόντων, ενώ η διερεύνησή τους θα ενισχύσει τις προσπάθειες για
αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις, κυρίως στα πλαίσια της κοινότητας, η οποία έχει την ευθύνη να μεριμνεί για την προαγωγή της υγείας των πολιτών της.

Σκοπός: Η παρούσα έρευνα έχει ως βασικό στόχο την μελέτη των προστατευτικών παραγόντων και των παραγόντων κινδύνου για την έναρξη χρήσης ουσιών στον εφηβικό πληθυσμό τριών κοινοτήτων της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει να διερευνήσει το βαθμό επίδρασης των παραπάνω παραγόντων στο πλαίσιο της κοινότητας, ώστε να αναδειχθούν και οι διαφορετικές ανάγκες πρόληψης και παρέμβασης.

Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε έρευνα επισκόπησης συγχρονικού τύπου (cross-sectional survey) με την χορήγηση του ανώνυμου ερωτηματολογίου «Κοινότητες Που Νοιάζονται» (“Communities That Care”), την περίοδο Σεπτέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. Το δείγμα περιλάμβανε 1305 μαθητές Β ́ Γυμνασίου, Γ ́ Γυμνασίου, Α ́ Λυκείου και Β ́ Λυκείου σχολείων δύο κοινοτήτων του Ν. Αττικής, της Ζωγράφου του Κέντρου της Αθήνας. Το ερωτηματολόγιο εμπεριείχε ερωτήσεις για 24 παράγοντες κινδύνου και προστατευτικούς, σε επίπεδο κοινότητας, οικογένειας, σχολείου, ατόμου και παρέας συνομήλικων.

Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι έφηβοι σε Αμπελόκηπους, Ζωγράφου και Κηφισιά εμφανίζουν υψηλούς παράγοντες κινδύνου και χαμηλούς προστατευτικούς παράγοντες για τη χρήση ουσιών, με κύριες ουσίες χρήσης το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Συμπεράσματα: Η έρευνα ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο των οικογενειακών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων για την εμφάνιση επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως η χρήση ουσιών. Οι αυξημένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η έλλειψη εποπτείας και οι διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις, καθώς και οι ανεπαρκείς προστατευτικοί παράγοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη για προγράμματα πρόληψης και παρέμβασης στις σχολικές κοινότητες και τις οικογένειες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χρήση ουσιών, Έφηβοι, Προγνωστικοί παράγοντες, Κοινότητα, Πρόληψη.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
184
Αριθμός σελίδων:
85
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο