Ο ρόλος των βλαστοκυττάρων στα Γλοιώματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3408053 0 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικοπαθολογοανατομική θεώρηση των νεοπλασιών του ανθρώπου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-15
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπρίζας Στέργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κορκολοπούλου Πηνελόπη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πιπέρη Χριστίνα Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χατζηανδρέου Ηλένια, Διδάκτωρ Βιολόγος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των βλαστοκυττάρων στα Γλοιώματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των βλαστοκυττάρων στα Γλοιώματα
Περίληψη:
Τα γλοιώματα αποτελούν τους πιο συνήθεις όγκους του εγκεφάλου οι οποίοι παρουσιάζουν χαμηλή επιβίωση ακόμη και με πολύπλευρη θεραπευτική αντιμετώπιση, όπως χειρουργική εξαίρεση, ακτινοβολία και χημειοθεραπεία. Οι τύποι των γλοιωμάτων είναι: τα αστροκυττώματα, τα ολιγοδενδρογλοιώματα και τα επενδυμώματα τα οποία χαρακτηρίζονται ανάλογα με τα ιστολογικά χαρακτηριστικά. Ο πιο επιθετικός τύπος είναι το γλοιοβλαστώμα (GBM) που αντιπροσωπεύει το 80% όλων των κακοηθειών του εγκεφάλου με μέση επιβίωση τους 14 μήνες και 5ετή επιβίωση κάτω του 10%. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί με ποιο τρόπο τα γλοιώματα αναπτύσσονται σε ένα όργανο χωρίς σχεδόν καθόλου ικανότητα πολλαπλασιασμού. Επίσης, η νευροχειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών με ενδογενή γλοιώματα εγκεφάλου είναι ένας από τους πιο ραγδαία εξελισσόμενους τομείς. Αυτό έχει τροφοδοτηθεί από τις προόδους στη χειρουργική τεχνική, όχι μόνο όσον αφορά στη μείωση του όγκου των γλοιωμάτων (cytoreduction), αλλά και στη χορήγηση φαρμάκων.
Ευτυχώς, η εξέλιξη της τεχνολογίας και της μοριακής βιολογίας δίνει την δυνατότητα στους ερευνητές να εξηγήσουν τα πρώτα βήματα σχηματισμού των γλοιωμάτων και να συγκεντρώσουν γνώσεις σχετικά με τα αρχέγονα νευρικά κύτταρα και τους απογόνους τους που ενοχοποιούνται στην δημιουργία τους. Περαιτέρω εξέλιξη ή καινοτόμες θεραπείες θα εξαρτηθούν από την βαθύτερη κατανόηση της βιολογίας της νόσου και την εκτίμηση των περιορισμών των σημερινών γνώσεων.
Σ’ αυτήν την ανασκόπηση γίνεται προσπάθεια για βαθύτερη κατανόηση στο αμφιλεγόμενο θέμα των αρχέγονων καρκινικών κυττάρων που υπάρχουν στα γλοιώματα του εγκεφάλου. Αναγνωρίζεται τώρα ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει σε ορισμένες περιοχές συγκεκριμένους πληθυσμούς κυττάρων, οι οποίοι είναι ικανοί για αυτο-ανανέωση και μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και συντήρηση του όγκου μετά από συσσωρευμένες μεταλλάξεις. Τα νεοπλασματικά κύτταρα προσαρμοσμένα στο να διατηρούν την συνεχή ανάπτυξη των όγκων παρουσιάζουν χαρακτηριστικά παρόμοια των αρχέγονων κυττάρων και ως εκ τούτου αποτελούν θεμιτό θεραπευτικό στόχο.
Η επίτευξη αυτών των στόχων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση και, αν μη τι άλλο, θα αλλάξει τον τρόπο θεώρησης της θεραπείας των γλοιωμάτων. Αυτή η ανασκόπηση θα εξετάσει: α) την θεωρία που αφορά στα αρχέγονα κύτταρα που υπάρχουν στο εγκέφαλο, β) τα γεγονότα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των όγκων του εγκεφάλου, όπως είναι τα κύτταρα εκκίνησης του όγκου (tumor initiating cell, TICs), γ) τις πιθανές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στη θεραπεία και δ) τον ρόλο των αρχέγονων κυττάρων στην μελλοντική αντιμετώπιση των γλοιωμάτων του εγκεφάλου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αρχέγονα κύτταρα, Νευρικά βλαστικά κύτταρα, Καρκινικά βλαστικά κύτταρα, κύτταρα εκκίνησης των όγκων, πολυδύναμα επαγώμενα κύτταρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
180
Αριθμός σελίδων:
65
Διπλωματική εργασία ΜΠΡΙΖΑΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο