Δι-επιστημονική και δι-υπηρεσιακή συνεργασία στη διαχείριση περιστατικών εξαρτημένων μητέρων και των παιδιών τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:3410304 11 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κοσμόπουλος Σταύρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιγνατία Φαρμακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Επιβλέπουσα
Γεράσιμος Κολαΐτης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δι-επιστημονική και δι-υπηρεσιακή συνεργασία στη διαχείριση περιστατικών εξαρτημένων μητέρων και των παιδιών τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δι-επιστημονική και δι-υπηρεσιακή συνεργασία στη διαχείριση περιστατικών εξαρτημένων μητέρων και των παιδιών τους
Περίληψη:
Θεωρητικό υπόβαθρο: Η χρήση ουσιών από τις μητέρες συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στις ίδιες και στα παιδιά τους. Η ανάγκη υποστήριξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι εργάζονται με τέτοια περιστατικά. Οι επαγγελματίες καλούνται να συνεργάζονται σε δι-επιστημονικό και δι-υπηρεσιακό επίπεδο με σκοπό την ολιστική υποστήριξη τους. Η επαγγελματική εξουθένωση ωστόσο αποτελεί εμπόδιο στο έργο τους, ενώ η ψυχική ανθεκτικότητα θετικό παράγοντα. Μια μελέτη πάνω σε αυτό το επιστημονικό πεδίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην υπάρχουσα βιβλιογραφία.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στη διερεύνηση και αξιολόγηση των υπαρχουσών Δι-επιστημονικών και Δι-υπηρεσιακών συνεργατικών σχέσεων που διέπουν τους ειδικούς ψυχικής υγείας στην υποστήριξη των εξαρτημένων μητέρων και των παιδιών τους.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συγχρονικού τύπου μελέτη σε 91 επαγγελματίες ψυχικής υγείας από συνολικά 12 σχετικούς Φορείς, στους οποίους διανεμήθηκαν ηλεκτρονικά ένα αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο σχετικά με κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία, την Διεπιστημονική (ΔΥΣ) και Διυπηρεσιακή Συνεργασία (ΔΕΣ), τις εξαρτημένες μητέρες και τα παιδιά τους και αντιλήψεις των επαγγελματιών, η Κλίμακα Επαγγελματικής Εξουθένωσης Maslach (Maslach Burnout Inventory-MBI-22) και η Κλίμακα Αξιολόγησης Ανθεκτικότητας (Resilience Evaluation Scale - RES).
Αποτελέσματα: Από τις αναλύσεις προέκυψαν οι καλές συνεργατικές σχέσεις των επαγγελματιών και το προφίλ των εξαρτημένων μητέρων και των παιδιών τους που απευθύνονται για θεραπεία. Παρατηρήθηκαν συσχετίσεις της ηλικίας με την Ανθεκτικότητα (rho=.234, p=0.006) και των διαστάσεων της Επαγγελματικής Εξουθένωσης, δηλαδή στη συναισθηματική εξάντληση (rho=-.330, p=0.001), την αποπροσωποποίηση (rho=-.312, p=0.003) και τα προσωπικά επιτεύγματα (rho=.218, p=0.038). Οι δημογραφικοί παράγοντες, όπως το φύλο (β=7.603, p=0.016), η ηλικία (β=3.886, p=0.003), τα έτη προϋπηρεσίας (β=0.475, p=0.037) και η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση περιστατικών (β=1.292, p=0.008), αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν στην μεταβλητότητα των διαστάσεων της επαγγελματικής εξουθένωσης και της ψυχικής ανθεκτικότητας των επαγγελματιών.
Συμπεράσματα: Από τη μελέτη προέκυψε ότι η ΔΕΣ και ΔΥΣ είναι ικανοποιητική για τη διαχείριση περιστατικών εξαρτημένων μητέρων και των παιδιών τους. Η ψυχική ανθεκτικότητα ενισχύει τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα, ενώ η επαγγελματική εξουθένωση είναι σε χαμηλά επίπεδα μεταξύ των επαγγελματιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δι-επιστημονική, Δι-υπηρεσιακή συνεργασία, Εξαρτημένες μητέρες, Παιδιά, Επαγγελματίες ψυχικής υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
173
Αριθμός σελίδων:
138
Kosmopoulos_Stavros_MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο