Μονάδα:
Κατεύθυνση Θεραπευτική-Ιαματική ΆσκησηΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-17
Συγγραφέας:
Σκληρός Αθανάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αγγελική Δούκα , Ε.Ε.Π, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος, Ε.Ε.Π, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης στο νερό στον καρκίνο του μαστού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης στο νερό στον καρκίνο του μαστού
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο καρκίνος αποτελεί μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ ειδικότερα ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος παρουσιάζει υψηλό επιπολασμό, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης τμήματος ή του συνόλου του πάσχοντος οργάνου, αλλά και χημειοθεραπευτικές, ακτινοθεραπευτικές και ορμονοθεραπευτικές παρεμβάσεις. Λόγω των συμπτωμάτων της νόσου και των θεραπευτικών της προσεγγίσεων, οι ασθενείς υφίστανται ποικίλες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις ότι η θεραπευτική άσκηση στο νερό έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τη μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται στη νόσο, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της υδροθεραπείας στη μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου του μαστού σε πάσχοντα γυναικείο πληθυσμό.
Μέθοδος: Η αναζήτηση σχετικών ερευνών στις διεθνείς βάσεις δεδομένων PubMed/Medline και EMBASE οδήγησε στην ανεύρεση 334 επιστημονικών άρθρων, εκ των οποίων τα 16 πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στην παρούσα μελέτη.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης βάσει των 795 γυναικών με ιστορικό καρκίνου του μαστού ηλικίας 29 - 81 ετών, που συμμετείχαν αθροιστικά στις συμπεριληφθείσες μελέτες έδειξαν ότι η υδροθεραπεία αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματική μορφή άσκησης ως προς τη μείωση του πόνου και της κόπωσης, τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της κινητικότητας των άνω άκρων, καθώς και της ποιότητας ζωής τόσο σε σύγκριση με ποικίλες μορφές άσκησης εκτός νερού, όσο και σε σύγκριση με τη συνθήκη ελέγχου (χωρίς άσκηση). Αμφιλεγόμενα αναδείχτηκαν τα ευρήματα ως προς την αποτελεσματικότητά της στη μείωση του λεμφοιδήματος, ενώ αναφέρονταν υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης στα συγκεκριμένα προγράμματα άσκησης.
Συμπεράσματα: Η υδροθεραπεία αποτελεί μια ενδεδειγμένη μορφή άσκησης για τις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, η οποία επιφέρει σωματικά
αλλά και ψυχοκοινωνικά οφέλη. Παρόλα αυτά, κρίνεται σκόπιμο να διερευνηθούν εκτενέστερα, μέσω μελετών με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών, τα οφέλη της συγκεκριμένης μορφής άσκησης και να συγκριθούν με εκείνα άλλων μορφών άσκησης, ώστε να καταστεί δυνατό να προτείνονται ειδικότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού σε διάφορα στάδια της νόσου και της αποκατάστασής τους. Ειδικότερα, προτείνεται η εκτενέστερη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής άσκησης στο νερό για τη μείωση του λεμφοιδήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θεραπευτική άσκηση στο νερό, Υδροθεραπεία, Καρκίνος, Καρκίνος του μαστού
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44