Εποχική διακύμανση οστεοπορωτικών καταγμάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:3410673 3 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λαθύρης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρήστος Ζαφείρης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ευστάθιος Χρονόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εποχική διακύμανση οστεοπορωτικών καταγμάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εποχική διακύμανση οστεοπορωτικών καταγμάτων
Περίληψη:
Τα κατάγματα ευθραυστότητας αποτελούν κλινική εκδήλωση της οστεοπόρωσης, ενός συστηματικού νοσήματος του σκελετού που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και επιδείνωση της μικροαρχιτεκτονικής των οστών. Τα πιο συχνά κατάγματα χαμηλής βίας αποτελούν κατά σειρά αυτά της σπονδυλικής στήλης, του ισχίου, της πηχεοκαρπικής και του βραχιονίου. Η εποχική διακύμανση των οστεοπορωτικών καταγμάτων αποτελούν αντικείμενο μελέτης αρκετών ερευνών, καθώς πιθανά συμπεράσματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη προετοιμασία των συστημάτων υγείας ή και στην πρόληψη. Η διερεύνηση επίσης πιθανών παραγόντων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την εποχική αυτή διακύμανση είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα.
Τα αποτελέσματα για καθεμία από τις παραπάνω θέσεις εντόπισης των καταγμάτων ευθραυστότητας παρουσιάζουν διαφορές και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες pubmed, springer και google scholar με σκοπό τη σύγκριση ερευνών ανά τον κόσμο σχετικά με την εποχική διακύμανση των οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Στην πλειοψηφία των ερευνών που αφορούσαν τα κατάγματα ισχίου διαπιστώνεται αξιοσημείωτη αύξηση κατά τους χειμερινούς μήνες και ελάττωσή τους το καλοκαίρι. Οι έρευνες για τα κατάγματα ευθραυστότητας σπονδυλικής στήλης παρουσιάζουν σημαντικότερες δυσκολίες κυρίως λόγω της καθυστερημένης διάγνωσής τους και στις περισσότερες από αυτές δε διαφαίνεται κάποια εποχική διακύμανση. Όσον αφορά τα οστεοπορωτικά κατάγματα πηχεοκαρπικής και βραχιονίου εμφανίζουν αύξηση κατά τους χειμερινούς μήνες και μάλιστα η εποχική αυτή διακύμανση γίνεται εντονότερη με την αύξηση της ηλικίας.
Συμπερασματικά, ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τα παραπάνω αποτελέσματα είναι η έκθεση στον ήλιο και τα επίπεδα βιταμίνης D, το γεωγραφικό πλάτος, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ο πάγος και η φυσική δραστηριότητα. Η επιστημονική κοινότητα και οι δημοτικές αρχές κατανοώντας τους παράγοντες αυτούς ίσως μπορούν να προετοιμαστούν και να περιορίσουν αποτελεσματικότερα τα κατάγματα ευθραυστότητας ισχίου που διαρκώς αυξάνονται και αποτελούν πλέον σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εποχική διακύμανση, Κάταγμα ευθραυστότητας, Οστεοπόρωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
130
Αριθμός σελίδων:
85
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Lathyris Konstantinos MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.