Οι εργαζόμενοι της Αθήνας στην εστίαση στα χρόνια της κρίσης (2008-2018)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3413865 88 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνικής Έρευνας
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-08-07
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μαλαίνου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γιώργος Θεοδωρίδης, Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Χρήστος Λυριντζής, Ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Μαριάνθη Κοτέα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι εργαζόμενοι της Αθήνας στην εστίαση στα χρόνια της κρίσης (2008-2018)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The Athen's employees in food service during crisis (2008-2018)
Περίληψη:
Η ελληνική οικονομική κρίση αποτελεί αντικείμενο έρευνας για τις κοινωνικές επιστήμες. Η παρούσα διπλωματική εργασία διενεργείται στο ερευνητικό αντικείμενο της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας και σε πρώτο επίπεδο ασχολείται με την ελληνική οικονομική κρίση, παρουσιάζοντας το ιστορικό πλαίσιο και ανατρέχοντας στο παρελθόν, ήδη από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ώστε να αναδειχθούν οι πολιτικές, κομματικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες η ελληνική κοινωνία αναπτύχθηκε. Η περίπτωση των εργαζομένων της εστίασης αποτελεί εξέχουσα περίπτωση αφενός, καθώς παραμένει ένα νέο ερευνητικά πεδίο και αφετέρου, διότι η κατανάλωση και ο καταναλωτισμός χαρακτηρίζονται ως αναπόσπαστα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας και κουλτούρας.
Σκοπός της εργασίας είναι να επιχειρήσει να απαντήσει στο ερευνητικό ερώτημα: πώς οι εργαζόμενοι της εστίασης βίωσαν την οικονομική κρίση 2008-2018. Το μεθοδολογικό πλαίσιο της εργασίας αποτελείται από δύο μεθόδους: πρώτον, την βιβλιογραφική επισκόπηση, ώστε να παρουσιάσουμε τις αντικειμενικές συνθήκες της κρίσης στην εστίαση και δεύτερον, την προφορική ιστορία, ώστε μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων σε συγκεκριμένο δείγμα να αποτυπωθεί η βιωμένη εμπειρία των αφηγητών-συνεντευξιαζόμενων και κυρίως να αναδειχτούν οι συνέπειες της κρίσης σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Παράλληλα, αποτυπώνονται εικόνες, καταστάσεις και περιστατικά, όπως τα έζησαν οι ίδιοι οι αφηγητές/τριες.
Κατά την επεξεργασία και ανάλυση των συνεντεύξεων προέκυψαν ρητές συνέπειες της κρίσης στις ζωές των εργαζομένων. Παρουσιάζονται αναλυτικά πώς η οικονομική, κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ανάπτυξη επηρεάστηκαν θετικά ή αρνητικά, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνονται οι μνήμες από κοινωνικές διαμαρτυρίες και ιστορικά γεγονότα.
Τέλος, μέσα από τα μεθοδολογικά εργαλεία αναδύονται άδηλοι όροι της κρίσης που ενδεχομένως να μην ήταν ορατοί κατά την διάρκεια της κρίσης αλλά εμφανίζονται σήμερα απασχολώντας και επηρεάζοντας άμεσα τους όρους και προϋποθέσεις της ύπαρξης και της αναπαραγωγής των κοινωνικών υποκειμένων της έρευνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
κρίση, εστίαση, εργαζόμενοι, επιπτώσεις, προφορική ιστορία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
80
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΜΑΛΑΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο