Ο Ρόλος του πολυμορφισμού rs17576 στην ανδρική υπογονιμότητα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3414666 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-09-04
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Βασιλείου Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαυρογιάννη Δέσποινα, Ε.ΔΙ.Π., Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταύρος Σοφοκλής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο Ρόλος του πολυμορφισμού rs17576 στην ανδρική υπογονιμότητα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο Ρόλος του πολυμορφισμού rs17576 στην ανδρική υπογονιμότητα
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αντικείμενο μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση του ρόλου του πολυμορφισμού rs17576 στο γονίδιο της μεταλλοπρωτεϊνάσης MMP-9 στην ανδρική υπογονιμότητα. Η υπογονιμότητα συνιστά ένα κλινικό πρόβλημα που επηρεάζει πολλά ζευγάρια με το 50% των περιπτώσεων να οφείλεται σε ανδρικό παράγοντα. Η ανδρική υπογονιμότητα είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και συχνά προκαλείται από περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες. Το σπέρμα απαρτίζεται από διάφορα συστατικά, τα οποία επηρεάζουν τη γονιμοποιητική ικανότητα του και τα οποία ακόμη δεν έχουν μελετηθεί πλήρως. Τα συστατικά αυτά αναφέρονται σε βιοχημικές παραμέτρους του σπερματικού υγρού που εκκρίνεται από τους όρχεις, τα σπερματικά σωληνάρια και τον προστάτη, όπως οι μεταλλοπρωτεϊνάσες.

Οι μεταλλοπρωτεϊνάσες (ΜΜΡs) είναι μία οικογένεια ενζύμων που εξαρτώνται από τον ψευδάργυρο και εμπλέκονται στην αποδόμηση και αναδιαμόρφωση του εξωκυττάριου στρώματος συμμετέχοντας σε μία μεγάλη ποικιλία φυσιολογικών διαδικασιών, όπως η ωοθυλακιορρηξία και η γονιμοποίηση. Επιπλέον, τα όργανα της αναπαραγωγής υφίστανται σημαντικές μεταβολές δομικά και λειτουργικά κατά τη διάρκεια της ζωής με τη βοήθεια των ενζύμων αυτών. Ολοένα και περισσότερα δεδομένα υπογραμμίζουν το ρόλο των μεταλλοπρωτεϊνασών στην ανδρική γονιμότητα λόγω της συμβολής τους στην ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων, στη σπερματογένεση και στη γονιμοποίηση.

Η μεταλλοπρωτεϊνάση ΜΜΡ-9 ανήκει στις ζελατινάσες, μία υποκατηγορία των μεταλλοπρωτεϊνασών που συμμετέχουν στην αποδόμηση του κολλαγόνου τύπου IV και της ζελατίνης. Εκφράζεται στην ουρά των σπερματοζωαρίων και εμπλέκεται στη σπερματογένεση και διαφοροποίηση του σπέρματος. Πολυμορφισμοί μονού νουκλεοτιδίου (SNPs) σε περιοχές του γονιδίου της ΜΜΡ-9 ίσως επηρεάζουν την έκφρασή του και τροποποιούν τη δράση του ενζύμου έχοντας αντίκτυπο και στη γονιμότητα. Ο πολυμορφισμός rs17576 βρίσκεται στο εξώνιο 6 του γονιδίου της ΜΜΡ-9, όπου η αδενίνη έχει αντικατασταθεί από γουανίνη και μελέτες τον έχουν συσχετίσει με καρκίνο στον προστάτη και φλεγμονές. Παρόλα αυτά δεν έχει διαλευκανθεί αν ο rs17576 επηρεάζει τις παραμέτρους του σπέρματος και κατ’επέκταση την ανδρική γονιμότητα.

Για τη διερεύνηση αυτού του ερωτήματος χρησιμοποιήθηκαν 114 δείγματα σπέρματος εκ των οποίων τα 61 ανήκαν σε υγιείς άνδρες και τα 53 σε υπογόνιμους άνδρες σύμφωνα με τις οδηγίες του WHO. Τα δείγματα υπέστησαν κατάλληλη επεξεργασία απομονώνοντας το DNA από το σπέρμα, πολλαπλασσιάζοντας το γονίδιο της ΜΜΡ-9 με PCR και επωάζοντας τα προϊόντα με την περιοριστική ενδονουκλεάση BSO BI για την ανίχνευση του πολυμορφισμού rs17576. Ύστερα από στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι το ποσοστό του φυσιολογικού γονότυπου ήταν περίπου το ίδιο μεταξύ των γόνιμων (52,5%) και υπογόνιμων (49,1%) ανδρών. Το ποσοστό των ετεροζυγωτών ήταν υψηλότερο στους γόνιμους άνδρες (39,3%) σε σχέση με τους υπογόνιμους (32,1%), ενώ το ποσοστό των ομοζυγωτών ήταν υψηλότερο στην υπογόνιμη ομάδα (18,9%) συγκριτικά με τη γόνιμη (8,2%). Παρόλα αυτά οι διαφορές των γονοτύπων μεταξύ των γόνιμων και υπογόνιμων δεν κρίθηκαν στατιστικώς σημαντικές, συμπεραίνοντας ότι στο δεδομένο δείγμα ο πολυμορφισμός rs17576 δεν επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανδρική Υπογονιμότητα, SNP, rs17576, MMP-9, σπέρμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
63
Vasileiou_Georgia_MSc.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο