Μονάδα:
Τμήμα ΙατρικήςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-09-16
Συγγραφέας:
Βυθούλκας Διονύσιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Τσιριγώτης Παναγιώτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παππά Βασιλική, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αγγελοπούλου Μαρία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοντοπίδου Φλώρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κρούπης Χρήστος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βαλσάμη Σερένα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Διαμαντόπουλος Παναγιώτης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στο αγγειακό ενδοθήλιο
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στο αγγειακό ενδοθήλιο
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αλλογενής μεταμόσχευση αρχέγονων πολυδύναμων αιμοποιητικών κυττάρων (allo-HSCT) παραμένει η μόνη θεραπευτική επιλογή για μια ποικιλία κακοήθων και μη κακοήθων αιματολογικών ασθενειών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της allo-HSCT, τα ενδοθηλιακά κύτταρα (ECs) των αγγείων του οργανισμού αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, με συνέπεια την εμφάνιση συνδρόμων ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. Η έγκαιρη διάγνωση των συνδρόμων ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών προφυλακτικών και θεραπευτικών στρατηγικών
Σκοπός: Διερεύνηση της συσχέτισης των επιπέδων αγγειοποιητίνης-2 (Ang2) ορού και της παρουσίας αντισωμάτων έναντι της αγγειοτενσίνης ΙΙ τύπου 1 (AT1R) και του υποδοχέα ενδοθηλίνης Α (ETAR) με την έκβαση ασθενών με TΑ-MA ή/και νόσο μοσχεύματος έναντι ξενιστή (GVHD) μετά από allo-HSCT.
Μεθοδολογία: Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 52 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε allo-HSCT από το 2016 έως το 2019 σε δύο διαφορετικά Κέντρα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, και οι οποίοι διαγνώστηκαν με GVHD ή/και TA-TMA.
Αποτελέσματα: Τα αυξημένα επίπεδα Ang2 ορού κατά τη στιγμή της διάγνωσης TΑ-ΤMA σχετίζονται σημαντικά με αυξημένη θνησιμότητα μη-σχετιζόμενη με την υποτροπή της νόσου και μειωμένη συνολική επιβίωση. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει μια συσχέτιση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων Ang2 και της πρόγνωσης σε ασθενείς με TΑ-ΤMA. Αντισώματα έναντι των AT1R (AT1R-Abs) και ETAR (ETAR-Abs) ανιχνεύθηκαν στο 27% και 23% των ασθενών, αντίστοιχα, αλλά δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας αυτό-αντισωμάτων και της έκβασης των ασθενών με TΑ-ΤMA.
Συμπεράσματα: Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει συσχέτιση μεταξύ αυξημένων επιπέδων Ang2 και κακών εκβάσεων (βραχύτερη OS και υψηλότερη NRM) σε ασθενείς με TMA. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα αυξημένα επίπεδα AT1R-Abs βρέθηκαν να συσχετίζονται θετικά με την εμφάνιση ινωτικής χρόνιας GvHD μετά από αλλο-HSCT, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο έλεγχος για αυτά τα αντισώματα μπορεί να έχει κλινική χρησιμότητα και ειδικά στην εποχή των πολλαπλών παραγόντων αποκλεισμού των υποδοχέων αγγειοτενσίνης και ενδοθηλίνης Α. Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες, προοπτικές μελέτες για την επικύρωση αυτών των αποτελεσμάτων πριν από την κλινική μετάφρασή τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αλλογενής μεταμόσχευση αρχέγονων πολυδύναμων αιμοποιητικών κυττάρων, Αιμοποιητικά κύτταρα, Μεταμόσχευση, Αγγειοποιητίνη-2, Αιματολογικές ασθένειες, Αιματολογική κακοήθεια, Ενδοθήλιο, Ενδοθηλιακή βλάβη, Σύνδρομα ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, Αγγειοτενσίνη ΙΙ τύπου 1, Υποδοχέας ενδοθηλίνης Α, Νόσος μοσχεύματος έναντι ξενιστή , Νόσος μοσχεύματος
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
220