Μονάδα:
Τμήμα ΙατρικήςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-01
Συγγραφέας:
Καφάση Αθανασία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σπανάκης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καπαρός Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πιτυρίγκα Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστασοπούλου Κλειώ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημητρούλια Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιαφάκας Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στο γεννητικό σύστημα γυναικών στον ελληνικό πληθυσμό
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στο γεννητικό σύστημα γυναικών στον ελληνικό πληθυσμό
Περίληψη:
Στην προσπάθεια εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, βασική συνεισφορά έχει ο συνδυασμός της εκτεταμένης και έγκαιρης εμβολιαστικής κάλυψης του νεαρού γυναικείου πληθυσμού έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) με την ταυτόχρονη χρήση ευαίσθητων μοριακών τεχνικών (HPV DNA test-HPV mRNA test) για την πρώιμη διάγνωση των λοιμώξεων υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, αυξημένα ποσοστά παγκοσμίως προκαρκινικών αλλοιώσεων σχετιζόμενων με τύπους HPV που δεν καλύπτουν τα διαθέσιμα εμβόλια, δημιουργούν την ανάγκη περαιτέρω μελέτης του επιπολασμού των υποτύπων HPV στον ελληνικό γυναικείο πληθυσμό και της συμμετοχής αυτών στην πρόκληση χαμηλόβαθμων ή υψηλόβαθμων προκαρκινικών αλλοιώσεων.
Σε πληθυσμό 253 γυναικών ηλικίας 18-65 που διαμένουν στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε προληπτικός κυτταρολογικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με τη μέθοδο του co-testing (test ΠΑΠ και HPV DNA test 41 τύπων). Οι γυναίκες με θετικό HPV High Risk DNA test, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του test ΠΑΠ και οι γυναίκες με test ΠΑΠ ≥ ASC-US, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του HPV DNA test, οδηγήθηκαν σε κολποσκόπηση ή και βιοψία. Στα δείγματα των γυναικών που είχαν θετικό HPV DNA test για έναν ή περισσότερους από τους High Risk τύπους 16, 18, 31, 33, 45, πραγματοποιήθηκε και HPV mRNA test.
Στο σύνολο του δείγματος παρατηρήθηκε υψηλός επιπολασμός High Risk υποτύπων HPV (25,7% - 65 γυναίκες). Αναδείχθηκε η υψηλή ευαισθησία του HPV DNA test μέσω του οποίου εντοπίστηκαν 25 γυναίκες με αλλοίωση CIN I έναντι 15 γυναικών που ανέδειξε το test ΠΑΠ, ενώ και οι δύο μεθοδολογίες αναγνώρισαν και παρέπεμψαν για ιστολογικό έλεγχο 2 γυναίκες με βλάβη CIN II. Ο κυρίαρχος τύπος σε αλλοιώσεις CIN I-CIN II με ποσοστό 36% ήταν ο HPV 16. Δεύτερος σε επιπολασμό σε γυναίκες με βιοψία CIN I ήταν ο HPV 51 με ποσοστό 24%, ο οποίος κατείχε την πρώτη θέση μεταξύ όλων των High Risk HPV που ανευρέθηκαν στον μοριακό έλεγχο με ποσοστό 25% και δεν καλύπτεται από τα διαθέσιμα εμβόλια. Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων του co-testing σε σχέση με τα αποτελέσματα υποθετικών εναλλακτικών σεναρίων πρωταρχικού προσυμπτωματικού ελέγχου, φαίνεται ότι το co-testing υπερτερεί εάν θέσουμε ως τελικό στόχο την ανίχνευση των CIN I. Η χρήση του mRNA test κατάφερε να εντοπίσει τα 2 περιστατικά με αλλοίωση CIN II και 13 από τα 25 περιστατικά με αλλοίωση CIN I.
Συμπερασματικά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα μέσω ευρύτερων επιδημιολογικών μελετών και επαγρύπνηση εκ μέρους των γυναικολόγων έως ότου διευκρινιστεί πλήρως η δυναμική του HPV 51 για πρόκληση υψηλόβαθμων αλλοιώσεων ή καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. H ευρεία εμβολιαστική κάλυψη με το 9δύναμο εμβόλιο πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής με την παράλληλη χρήση μοριακών μεθοδολογιών προσυμπτωματικού ελέγχου και την εξατομικευμένη προσέγγιση και καθοδήγηση κάθε γυναίκας, θα οδηγήσουν στο μέλλον στην οριστική εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη χώρα μας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
HPV γονότυποι, Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, HPV εμβολιασμός, HPV51
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
153
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-04-03.
Kafasi Athanasia PhD.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-04-03.