Μονάδα:
Κατεύθυνση ΝανοϊατρικήΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-03
Συγγραφέας:
Δελής Αθανάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νεφέλη Λαγοπάτη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστασία Γεωργία Πίππα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Zinc oxide nanoparticles: design, development and stability studies
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδάργυρου: μελέτες σχεδιασμού, ανάπτυξης και σταθερότητας
Περίληψη:
Οι μοναδικές ιδιότητες των νανοσωματιδίων και οι εφαρμογές τους στον πραγματικό κόσμο, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται για την αποδόμηση οργανικών ρύπων και τη δημιουργία συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων (DDS), έχουν πρόσφατα λάβει σημαντική προσοχή. Αυτή η μεταπτυχιακή διατριβή εστιάζει στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τις μελέτες σταθερότητας των νανοσωματιδίων οξειδίου του ψευδαργύρου (ZnO NPs), με έμφαση στη βελτίωση των ιδιοτήτων τους μέσω πρόσμιξης με σίδηρο (Fe). Μέσω φωτοκαταλυτικών δραστηριοτήτων που διασπούν τους ρύπους, αυτά τα νανοσωματίδια αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικά στην αποτροπή μιας σειράς οργανικών ρύπων από το να φτάσουν στην υδρόσφαιρα.
Η μελέτη περιλαμβάνει τη σύνθεση ZnO NPs χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους για την επίτευξη επιθυμητού μεγέθους και χαρακτηριστικών επιφάνειας. Τα τροποποιημένα και μη τροποποιημένα νανοσωματίδια ZnO αξιολογούνται για τη χημική καθώς και τη φυσική τους σταθερότητα υπό διάφορες συνθήκες. Εκτενείς μέθοδοι χαρακτηρισμού, όπως φασματοσκοπία Raman, φασματοσκοπία UV-ορατού, δυναμική σκέδαση φωτός, περίθλαση ακτίνων Χ και ηλεκτρονική μικροσκοπία, χρησιμοποιούνται για να εξεταστούν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά των νανοσωματιδίων ZnO. Αυτές οι προσεγγίσεις διευκολύνουν την κατανόηση της μορφολογίας, της κατανομής μεγέθους, του επιφανειακού φορτίου και της κρυσταλλικότητας των νανοσωματιδίων.
Επιπλέον, η φωτοκαταλυτική απόδοση αξιολογείται μέσω της αποδόμησης της Ροδαμίνης Β (RhB) υπό υπεριώδες φως, όπου τα νανοσωματίδια ZnO προσμειγμένα με Fe παρουσιάζουν ανώτερη δραστηριότητα σε σύγκριση με το καθαρό ZnO.
Αυτή η διατριβή αποδεικνύει ότι η σύνθεση νανοσωματιδίων ZnO προσμειγμένων με Fe παρουσιάζει αυξημένη σταθερότητα και φωτοκαταλυτική απόδοση, υπογραμμίζοντας μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική μέθοδο για τον καθαρισμό ρύπων σε βιολογικές επιχειρήσεις καθαρισμού. Οι επιπτώσεις επεκτείνονται έμμεσα, αλλά σημαντικά, στον ιατρικό τομέα, καθώς η διασφάλιση της ποιότητας του νερού είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς και για τη χλωρίδα και την πανίδα που περιβάλλουν τους ανθρώπινους οικισμούς, και επηρεάζει έμμεσα το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων που καταναλώνονται από τον ανθρώπινο πληθυσμό.
Η διατριβή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα νανοσωματίδια ZnO προσμειγμένα με Fe έχουν προοπτικές ως συνθετικό υλικό σε πραγματικές εφαρμογές στην περιβαλλοντική αποκατάσταση και τη νανοβιοϊατρική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νανοσωματίδια οξειδίου ψευδαργύρου (ZnO NPs), Πρόσμιξη σιδήρου, Φωτοκαταλυτική απόδοση, Σύνθεση νανοσωματιδίων, Ροδαμίνη Β, Εμποτισμένο με Fe-ZnO, Φασματοσκοπία Raman, Περίθλαση ακτίνων Χ, Δυναμική σκέδαση φωτός, Ηλεκτρονική μικροσκοπία
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
160