Πως επηρέασε η κρίση του κορωνοϊού covid19 τις παραμέτρους της συμπεριφοράς και του συναισθήματος σε παιδιά και εφήβους με ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες

Διπλωματική Εργασία uoadl:3419136 32 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-07
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παππά Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτα Περβανίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Μίχος, Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αργύριος Ντινόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πως επηρέασε η κρίση του κορωνοϊού covid19 τις παραμέτρους της συμπεριφοράς και του συναισθήματος σε παιδιά και εφήβους με ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πως επηρέασε η κρίση του κορωνοϊού covid19 τις παραμέτρους της συμπεριφοράς και του συναισθήματος σε παιδιά και εφήβους με ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ:Η πανδημία του COVID-19 αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής για τον τομέα της υγείας, καθώς χρειάστηκε να γίνουν άμεσα και ουσιαστικά βήματα για τον περιορισμό της και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στον βαθμό του δυνατού. Εκτός της υγείας, όμως, άφησε το στίγμα της σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης. Οι μαθητές κάθε ηλικίας και βαθμίδας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις. Μεταξύ αυτών, οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ΔΕΠΥ βρέθηκαν σε μία δύσκολη θέση, καλούμενοι να διαχειριστούν, μεταξύ άλλων, και δυσκολίες σε επίπεδο συμπεριφοράς και συναισθήματος.

ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε συμπεριφορικές και συναισθηματικές παραμέτρους σε παιδιά και εφήβους με ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Συνολικά 101 παιδιά, 5-18 ετών, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, 63 (44 αγόρια) από τα οποία διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες (ΔΕΠΥ/ΜΔ) ενώ 38 ήταν τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά (19 αγόρια). Χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο CRISIS για γονείς / φροντιστές. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε κατά την πρώτη εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown) στην Ελλάδα και τα δεδομένα αναφέρονταν σε δύο χρονικά σημεία: 3 μήνες πριν και τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων «Συναισθήματα/Ανησυχίες (Emotions-Worries, EW)» παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην ομάδα ελέγχου (2,62 ± 0,16 έναντι 2,83 ± 0,18, p <0,001). Δεν παρατηρήθηκαν ανάλογες διαφορές στην ομάδα ΔΕΠΥ: 3,08±0,25 v.s. 3,12±0,29, p=0,12. Η παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης δραστηριοτήτων σχετιζόταν με την αύξηση του EW πριν από την κρίση. Στα παιδιά με ΔΕΠΥ/ΜΔ, η ανώτερη εκπαίδευση των γονέων και η μικρότερη ηλικία του παιδιού σχετίζονταν με αυξημένα συμπτώματα EW. Σε ολόκληρη την ομάδα, προηγούμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας, αυξανόμενο άγχος λόγω περιορισμών και αυξημένες ανησυχίες που σχετίζονται με την COVID-19 συνδέθηκαν θετικά με τα συμπτώματα EW κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μικρότερη επίδραση στις σχέσεις με φίλους και λιγότερη μείωση της επαφής με άτομα εκτός σπιτιού σχετίζονταν αρνητικά με το EW κατά τη διάρκεια της κρίσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:Η μελέτη αποκάλυψε συγκεκριμένες παραμέτρους που επηρέασαν αρνητικά τις συναισθηματικές και συμπεριφορικές μεταβλητές των παιδιών με ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΔΕΠΥ, Μαθησιακές δυσκολίες, COVID-19, Κρίση, Συναισθήματα/Ανησυχίες, Καθημερινή συμπεριφορά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
173
Αριθμός σελίδων:
89
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΠΠΑ ΘΕΟΔΩΡΑ.pdf (973 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο