Καταστροφές που υπέστησαν κατά καιρούς οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργασία εν εξελίξει (Preprint) uoadl:3419247 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Λοιπές μονάδες και υπηρεσίες
Τίτλος:
Καταστροφές που υπέστησαν κατά καιρούς οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Περίληψη:
Στην μακροχρόνια λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών έγιναν και καταστροφές οι οποίες αποτέφρωσαν εκτός των άλλων παραρτημάτων και ορισμένες από τις Βιβλιοθήκες του.
Η καταστροφή του Χημείου από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 1911 προκάλεσε ζημιές στις συλλογές των Παραρτημάτων Φυσικής, Χημείας, Υγιεινής και Μικροβιολογίας, Φαρμακολογίας, Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, τα οποία είχαν και Βιβλιοθήκες. Η πυρκαγιά αποτέφρωσε εξ ολοκλήρου το Χημείο του Πανεπιστημίου, στην οδό Σόλωνος και επιπλέον πέθαναν από ασφυξία τρεις πυροσβέστες και τραυματίστηκαν δυο στρατιώτες.
Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν οι κλινικές, τα εργαστήρια και τα σπουδαστήρια και κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και των Δεκεμβριανών (1941-1944), αλλά για αυτήν την περίοδο δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, απλά αναφορές.
Τέλος κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν στις 9 Δεκεμβρίου του 2008 στην Αθήνα, κάηκε εξ ολοκλήρου η Βιβλιοθήκη Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου.
Έτος δημιουργίας:
2024
Συγγραφείς:
Ασημίνα Περρή
Σελίδες:
12
Λέξεις-κλειδιά:
Οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καταστροφές Βιβλιοθηκών, Φωτιά στο Χημείο (1911), Γερμανική Κατοχή και Δεκεμβριανά (1941-1944), Βιβλιοθήκη Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (2008).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θέματα Ιστορικού Αρχείου
Καταστροφές Βιβλιοθηκών. Άρθρο.pdf (886 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο