Συσχέτιση των συμπτωμάτων κοινωνικού άγχους με τη χρήση και τα κίνητρα χρήσης κάνναβης: ο ρόλος του φύλου και της ηλικίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3419283 43 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μποτζάκη Ιοκάστη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μασδράκης Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τζαβέλλας Ηλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τριανταφύλλου Καλλιόπη, Επιστημονική συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση των συμπτωμάτων κοινωνικού άγχους με τη χρήση και τα κίνητρα χρήσης κάνναβης: ο ρόλος του φύλου και της ηλικίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση των συμπτωμάτων κοινωνικού άγχους με τη χρήση και τα κίνητρα χρήσης κάνναβης: ο ρόλος του φύλου και της ηλικίας
Περίληψη:
Εισαγωγή. Το κοινωνικό άγχος έχει συνδεθεί συστηματικά με τη χρήση κάνναβης και ιδιαίτερα με την εξάρτηση από κάνναβη και τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν. Ωστόσο, οι θεωρίες και τα εμπειρικά δεδομένα υποδεικνύουν τόσο πιθανές οδούς κινδύνου όσο και προστατευτικές. Ιδιαίτερη σημασία στη σχέση αυτή φαίνεται να έχουν και τα κίνητρα χρήσης κάνναβης, ενώ ο ρόλος του φύλου και της ηλικίας δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.
Σκοπός. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι να διερευνήσει τη συσχέτιση των συμπτωμάτων κοινωνικού άγχους με τη χρήση και τα κίνητρα χρήσης κάνναβης, αλλά και να εξετάσει το ρόλο του φύλου και της ηλικίας στα συμπτώματα κοινωνικού άγχους και στη χρήση, τα κίνητρα χρήσης και τα προβλήματα χρήσης κάνναβης.
Μεθοδολογία. Πραγματοποιήθηκε συγχρονική μελέτη σε δείγμα 340 ατόμων (116 ανδρών, 221 γυναικών) από τον γενικό πληθυσμό με μέσο όρο ηλικίας τα 33 έτη (SD= 14,202). Η διαδικασία συλλογής των δεδομένων έγινε μέσω Google Forms το διάστημα από το Νοέμβριο του 2023 έως το Μάρτιο του 2024 και οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τέσσερα ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς (Κλίμακα αναγνώρισης Διαταραχής Χρήσης Κάνναβης, Κλίμακα Προβλημάτων Χρήσης Μαριχουάνας, Μέτρηση κινήτρων χρήσης Μαριχουάνας, Κλίμακα Άγχους Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης).
Αποτελέσματα. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι το 21,7% των συμμετεχόντων έκανε επικίνδυνη χρήση κάνναβης και το 28,3% παρουσίαζε Διαταραχή Χρήσης Κάνναβης. Με τη χρήση του συντελεστή συσχέτισης Pearson διαπιστώθηκε θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ κοινωνικού άγχους και προβλημάτων σχετιζόμενων με τη χρήση κάνναβης (r=0,412, p=0,000), ενώ δεν βρέθηκε να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κοινωνικού άγχους και χρήσης κάνναβης (p=0,130). Με τη χρήση independent t-tests βρέθηκε ότι τα άτομα με κοινωνικό άγχος ανέφεραν περισσότερα προβλήματα σχετιζόμενα με τη χρήση κάνναβης συγκριτικά με τα άτομα χωρίς κοινωνικό άγχος (Μ=4,97, SD=4,669)(p=0,000). Επίσης, ανέφεραν συχνότερα ως κίνητρα χρήσης εκείνα της αντιμετώπισης (p=0,001), της συμμόρφωσης (p=0,000) και της κοινωνικότητας (p=0,000). Τέλος, δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά ούτε και μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, όσον αφορά το κοινωνικό άγχος, τη χρήση κάνναβης, τα κίνητρα χρήσης και τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν.
Συμπεράσματα. Τα ευρήματα που προκύπτουν καταδεικνύουν έναν βαθμό ευαλωτότητας των ατόμων που έχουν κοινωνικό άγχος στα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό και χρήσιμο για τις κλινικές πρακτικές πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης να μελετηθεί και να κατανοηθεί περαιτέρω αυτή η σχέση, όπως και ο ρόλος των κινήτρων στην έναρξη και διατήρηση της χρήσης κάνναβης από αυτή την ομάδα ατόμων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προβλήματα χρήσης κάνναβης, Διαταραχή Χρήσης Κάνναβης, Κοινωνικό άγχος, Κίνητρα χρήσης κάνναβης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
55
Ιοκάστη Μποτζάκη _ διπλωματική.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο