«Οικονομική και κοινωνική αποτίμηση της ανάπτυξης δομής ανάκτησης / ανακύκλωσης σπάνιων γαιών από προϊόντα που έχουν εξαντλήσει τον κύκλο ζωής τους στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3422941 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-11-13
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μοιρασγεντής Σεβαστιανός, Δρ. (Επιβλέπων), Κύριος Ερευνητής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμημα Γεωλογιας & Γεωπεριβαλλοντος ΕΚΠΑ
Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Οικονομική και κοινωνική αποτίμηση της ανάπτυξης δομής ανάκτησης / ανακύκλωσης σπάνιων γαιών από προϊόντα που έχουν εξαντλήσει τον κύκλο ζωής τους στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Οικονομική και κοινωνική αποτίμηση της ανάπτυξης δομής ανάκτησης / ανακύκλωσης σπάνιων γαιών από προϊόντα που έχουν εξαντλήσει τον κύκλο ζωής τους στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας»
Περίληψη:
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καθιστά νομικά δεσμευτικό τον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού προσαρμόζονται, αντικαθιστώντας τον λιγνίτη με φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή λιγνίτη, βρίσκεται στην καρδιά αυτής της μετάβασης και αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και κοινωνικές προκλήσεις λόγω της απολιγνιτοποίησης. Η τοπική κοινωνία καλείται να αλλάξει πλήρως το παραγωγικό της μοντέλο και να αξιοποιήσει τα επενδυτικά εργαλεία που της παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση αυτής της μετάβασης. Σε αυτή τη βάση, προτείνεται η ανάπτυξη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα στηρίζεται στην πράσινη ενέργεια, τις ΑΠΕ και τη βιομηχανική διαφοροποίηση. Μια σημαντική πτυχή αυτού του μοντέλου είναι η αξιοποίηση των κρίσιμων πρώτων υλών (CRM) και σπάνιων γαιών (R.E.E.), όπως το δυσπρόσιο, το νεοδύμιο και το πρασεοδύμιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τεχνολογίες που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, όπως η ηλεκτροκίνηση και οι ΑΠΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μέτρα για τη βιώσιμη προμήθεια αυτών των πρώτων υλών, μέσω της ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές, ιδιαίτερα από την Κίνα, που κυριαρχεί στην αγορά των κρίσιμων πρώτων υλών. Η Δυτική Μακεδονία, με την ενεργειακή και βιομηχανική κουλτούρα δεκαετιών που έχει και με τη στήριξη του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα κέντρο έρευνας και παραγωγής κρίσιμων πρώτων υλών, παρέχοντας οικονομικές ευκαιρίες και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας καθώς προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις της κλιματικής πολιτικής.
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται ο προσδιορισμός των οικονομικών και τεχνικών παραγόντων που σχετίζονται με τη δημιουργία μιας δομής ανάκτησης σπάνιων γαιών (R.E.E.) εργαστηριακής - ημιπιλοτικής κλίμακας στη Δυτική Μακεδονία, η οποία θα συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη της περιοχής, ειδικά μετά την απολιγνιτοποίηση. Η δομή θα αξιοποιεί υπάρχοντες τεχνικούς πόρους και θα αναπτύξει, σε πρώτη φάση, τεχνολογίες ανάκτησης R.E.E. από μαγνήτες NdFeB, λαμπτήρες φθορισμού και ιπτάμενη τέφρα. Το κόστος και η αποτελεσματικότητα της θα εξαρτηθούν από την υπάρχουσα τεχνολογία και τις υλικοτεχνικές υποδομές, τις συγκεντρώσεις των μετάλλων αυτών στις πρώτες ύλες και τις εργαστηριακές απαιτήσεις που αφορούν τον εμπλουτισμό και την χημική ανάκτηση. Η εργασία αυτή επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία ανάπτυξης μιας τέτοιας δομής στην περιοχή, να αξιολογήσει τις οικονομικοτεχνικές παραμέτρους που εμπλέκονται στη δημιουργία της και να αποτελέσει το υπόβαθρο για τη μελλοντική διεκδίκηση χρηματοδότησης, με εμπεριστατωμένο τρόπο, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την υλοποίηση της εν λόγω δομής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Σπάνιες Γαίες, Απολιγνιτοποίηση, Κυκλική Οικονομία, Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, Δίκαιη Μετάβαση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
95
ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Κωδ. 2024309).pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο