Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σιαχανίδου Σουλτάνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μίχος Αθανάσιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Εισαγωγή / Σκοπός: Η βρογχιολίτιδα αποτελεί μια από τις συχνότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού στα παιδιά. Η ανοσοτροποποιητική δράση της βιταμίνης D φαίνεται να επηρεάζει τη φλεγμονώδη αντίδραση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Στόχος της μελέτης αυτής είναι ο προσδιορισμός των επιπέδων 25-ΟΗ βιταμίνης D στον ορό παιδιών με βρογχιολίτιδα και η διερεύνηση πιθανής συσχέτισης μεταξύ των επιπέδων 25-ΟΗ βιταμίνης D και της βαρύτητας της βρογχιολίτιδας.
Μεθοδολογία: Διενεργήθηκε μια συγχρονική μελέτη από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως τις 30 Ιουνίου 2024. Στην έρευνα συμμετείχαν ασθενείς ηλικίας ≤ 24 μηνών που νοσηλεύτηκαν λόγω βρογχιολίτιδας στη Β’ Παιδιατρική Κλινική και στη Μονάδα Νεογνών της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Σε όλους τους ασθενείς αξιολογήθηκε η βαρύτητα της βρογχιολίτιδας με τη χρήση του Modified Tal Score (MTS) και επιπλέον μετρήθηκαν στον ορό τα επίπεδα της 25-ΟΗ-Βιταμίνης D. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα στατιστικά τεστ Fisher Exact, Mann Whitney, Kruskal Wallis, correlation tests και μονοπαραγοντικά και πολυπαραγοντικά μοντέλα γραμμικής παλινδρόμησης.
Αποτελέσματα: Συνολικά 97 παιδιά συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Από αυτά, 54 (55,7%) ήταν αγόρια και 43 (44,3%) κορίτσια. Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν 4 μήνες (IQR: 2,25-11,5). Από τον πληθυσμό της μελέτης, 48 (49,4%) των παιδιών είχε ήπια νόσο, 46 (47,4%) μέτριας βαρύτητας νόσο και 3 (3,2%) σοβαρή βρογχιολίτιδα. Σε 39,1% παιδιά το αίτιο της βρογχιολίτιδας ήταν ο RSV. H μέση τιμή 25-ΟΗ βιταμίνης D ήταν 34,08 ng/ml με τυπική απόκλιση 12,4 ng/ml και σε 33 παιδιά (34%) διαπιστώθηκαν ανεπαρκή επίπεδα (< 30 ng/ml). Τα επίπεδα της 25-ΟΗ βιταμίνης D ορού ήταν χαμηλότερα σε ασθενείς με RSV βρογχιολίτιδα συγκριτικά με ασθενείς με βρογχιολίτιδα από άλλα αίτια (p = 0,047). Στο συνολικό πληθυσμό της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι όσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα της 25-ΟΗ βιταμίνης D, τόσο υψηλότερο ήταν το MTS score των ασθενών (p=0,09). Συγκεκριμένα, σε ασθενείς με επίπεδα 25-ΟΗ βιταμίνης D ορού < 20 ng/ml, η διάμεση τιμή του ΜΤS ήταν 7, ενώ όταν τα επίπεδα 25-ΟΗ βιταμίνης D ήταν > 20 ng/ml, η διάμεσος τιμή του MTS ήταν 5 (p=0,034). Παιδιά με επίπεδα 25-ΟΗ βιταμίνης D ορού <10 ng/ml, χρειάστηκαν χορήγηση οξυγόνου για τουλάχιστον διπλάσιο χρονικό διάστημα, καθώς και νοσηλεία μεγαλύτερη των 15 ημερών, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ασθενείς της μελέτης. Διαπιστώθηκε ότι σε αύξηση των επιπέδων 25-ΟΗ βιταμίνης D κατά 1 ng/ml, ο χρόνος νοσηλείας μειωνόταν κατά 5 ώρες.
Συμπέρασμα: Τα χαμηλά επίπεδα 25-ΟΗ βιταμίνης D ορού φαίνεται πως αποτελούν παράγοντα κινδύνου για βαρύτερη νόσο σε παιδιά με βρογχιολίτιδα, ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι μικρότερα των 20 ng/ml.
Λέξεις-κλειδιά:
25-ΟΗ βιταμίνη D, Βιταμίνη D, Βρογχιολίτιδα, Modified Tal Score, RSV