Η ανοσοθεραπεία σε δηλητήριο υμενοπτέρων σε ασθενείς άνω των 60 ετών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3423159 107 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-11-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αγγελέτου Αλεξάνδρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πέτρος Σφηκάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Μήκος, Διευθυντής ΕΣΥ, Αλλεργιολογικό Τμήμα, Γ.Ν.Α «ΛΑΪΚΟ»
Ευριδίκη Κραββαρίτη, Εντεταλμένη Διδάσκουσα, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ανοσοθεραπεία σε δηλητήριο υμενοπτέρων σε ασθενείς άνω των 60 ετών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ανοσοθεραπεία σε δηλητήριο υμενοπτέρων σε ασθενείς άνω των 60 ετών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο δηλητήριο των υμενοπτέρων μπορεί να είναι σοβαρές, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους λόγω μειωμένων φυσιολογικών αποκρίσεων και του επιπολασμού των συννοσηροτήτων.
Σκοπός: Αυτή η μελέτη εστιάζει στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ειδικής για το δηλητήριο ανοσοθεραπείας σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με στόχο τη μείωση της σοβαρότητας των αλλεργικών περιστατικών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μέσω της συνεχούς ιατρικής παρέμβασης. Αυτή η ηλικιακή ομάδα παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις λόγω του υψηλού επιπολασμού των συννοσηροτήτων και της πολυφαρμακίας.
Υλικό και μέθοδος: Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 51 ασθενείς που έλαβαν ανοσοθεραπεία σύμφωνα με τυποποιημένα πρωτόκολλα. Η αποτελεσματικότητα αξιολογήθηκε από την ικανότητα ανοχής των τσιμπημάτων υμενοπτέρων κατά την παρακολούθηση, ενώ η ασφάλεια αξιολογήθηκε μέσω της συχνότητας ανεπιθύμητων ενεργειών στο ανοσοθεραπευτικό σχήμα.
Αποτελέσματα: Από τους 51 συμμετέχοντες, κανένας δεν παρουσίασε αποτυχία ανοσοθεραπείας και μόνο δύο ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της δόσης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και οι ασθενείς συνέχισαν τη θεραπεία. Η μακροχρόνια παρακολούθηση έδειξε ότι το 90,2% των ασθενών συνέχισαν τη θεραπεία πέρα από δέκα χρόνια, επιδεικνύοντας σημαντικά κλινικά οφέλη και ανεκτικότητα. Αυτοί οι ασθενείς επέδειξαν ισχυρή ανοχή στα επόμενα φυσικά τσιμπήματα, επιβεβαιώνοντας την προστατευτική αποτελεσματικότητα της παρατεταμένης ανοσοθεραπείας. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν τα επίπεδα τρυπτάσης ορού, ένας βιοδείκτης για την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων, δείχνοντας ότι ακόμη και ασθενείς με αυξημένη τρυπτάση ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία.
Συμπεράσματα: Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ειδική για το δηλητήριο ανοσοθεραπεία είναι αποτελεσματική και ασφαλής στους ηλικιωμένους, μειώνοντας τη σοβαρότητα των αντιδράσεων σε τσιμπήματα υμενόπτερων και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεχούς ανοσοθεραπείας για την παροχή μακροπρόθεσμης προστασίας έναντι πιθανής αναφυλαξίας, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα που συχνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω υφιστάμενων συννοσηροτήτων. Τα ευρήματα συνηγορούν υπέρ της ευρύτερης υιοθέτησης της ανοσοθεραπείας, προσαρμοσμένης στην κάλυψη των πολύπλοκων αναγκών του γηράσκοντος πληθυσμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανοσοθεραπεία, Δηλητήριο υμενόπτερων, Ηλικιωμένοι ασθενείς, Αναφυλαξία, Τρυπτάση ορού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
93
Angeletou_Alexandra_MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο