UPPER QUATERNARY COASTAL/DELTAIC PROPAGATION IN THE WEST PERIPHERY OF THE NW AEGEAN MARGIN DURING PERSISTENT LOW SEA LEVELS: THE CASE IN THE AGIA ANNA – MANTOUDI – PILI BAYS SHELF

Διπλωματική Εργασία uoadl:3440441 7 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γεωλογική Ωκεανογραφία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-08
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λιάπης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Αναστασάκης, Επίτιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ,
Χαρίκλεια (Χαρά) Ντρίνια, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ,
Γεώργιος Κοντακιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
UPPER QUATERNARY COASTAL/DELTAIC PROPAGATION IN THE WEST PERIPHERY OF THE NW AEGEAN MARGIN DURING PERSISTENT LOW SEA LEVELS: THE CASE IN THE AGIA ANNA – MANTOUDI – PILI BAYS SHELF
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράκτιες και δελταϊκές προελάσεις του άνω τεταρτογενούς στην Δυτική περιφέρια του Βορειοδυτικού περιθωρίου του Αιγαίου πελάγους κατά την περίοδο της χαμηλής παλίρροιας: Οι περιπτώσεις της υφαλοκρηπίδας της Αγιάς Άννας - του Μαντουδίου και του Πήλι.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική διατριβή επιδιόκει ένα ολοκληρωμένο σεισμό-χρονοστρωματογραφικό πλαίσιο για την περιοχή στο περιθώριο του Βορειοδυτικό Αιγαίου Πελάγους. Η έρευνα εξετάζει την εξέλιξητων προελάυνουσων προσχωματικών ακολουθιών ή αποθέσεων, οι οποιές συνδέονται με την λεκάνη απορροής της περιοχής. Επίσης, αυτή η έρυνα πραματεύεται με την απουσία κλινοφορμών λόγω της ισχυρής τεκτονικής ανύψωσης σε συνδυασμό με τον χαμηλό βαθμό απόθεσεις ιζημάτων από το τεταρτογεννές. Σεισμικά Δεδομένα υψηλής ανάλυσης καταγράφηκαν με το σύστημα του Τομογράφου Υποδομής Πυθμένα boomer και sparker, (SIG Boomer and Sparker System) χρησιμοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση του πάχους των χαλαρών ιζημάτων και των γεωλογικών χαρακτηριστικών του υπεδάφους στην περιοχή μελέτης. Η έρευνα των σεισμικών προφίλ κατηγοριοποίησε τις ακολουθίες που σχετίζονται με τις διακυμάνσεις στην στάθμης της θάλασσας με γνώμονα τις έννοιες της σεισμικής στρωματογραφίας. Αυτό διευκόλυνε την κατηγοριοποίηση των παράκτιων προελαύνουσες / προσχωματικές αποθέσεις και ανέδειξε μια βάση για το προσδιορισμό των θέσεων των ακτογραμμών. Αναδείχθηκαν ευρήματα των παλαιοπαραλιακών θέσεων και ποια είναι η σύνδεσή τους με χαμηλά επίπεδα θάλασσας κατά τη διάρκεια των Θαλάσσιων Ισοτοπικών Σταδίων (MIS) 2, 6, 12 και 16, υποδεικνύοντας σημαντικές ιστορικές αλλαγές στην θαλάσσια επίκλυση και υποχώρηση. Αναλύθηκαν αρκετές σεισμικές φάσεις που ενισχύουν την κατανόηση της γεωλογίας και της τεκτονικής δραστηριότητας της περιοχής. Παρέχει σημαντικές γνώσεις για τις επακόλουθες γεωλογικές, γεωτεχνικές και παλαιοπεριβαλλοντικές έρευνες στις περιοχές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Σεισμικά προφίλ, Θαλάσσια ισοτοπικά στάδια (MIS), Γεωλογία τεταρτογενούς, Βορειοδυτικό περιθώριο Αιγαίου, Χρονοστρωματογραφία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
108
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-06-11.

Thesis_Liapis-Final.pdf
11 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-06-11.