Η επίδραση της διεγχειρητικής χορήγησης κεταμίνης στον μετεγχειρητικό πόνο μετά λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Διπλωματική Εργασία uoadl:3440686 17 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-11-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λυκούση Βιολέτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρασκευά Άντεια, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Θεοδωράκη Κασσιανή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπατιστάκη Χρυσάνθη, Εντεταλμένη Διδάσκουσα, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της διεγχειρητικής χορήγησης κεταμίνης στον μετεγχειρητικό πόνο μετά λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της διεγχειρητικής χορήγησης κεταμίνης στον μετεγχειρητικό πόνο μετά λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κεταμίνη είναι ένα γενικό αναισθητικό το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την αναλγητική της δράση, όταν χρησιμοποιείται σε υποαναισθητικές χαμηλές δόσεις, μέσω της ανταγωνιστικής της δράσης στους υποδοχείς NMDA.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί αν η χορήγηση κεταμίνης μετά την εισαγωγή στην αναισθησία για λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή,μειώνει τη μετεγχειρητική κατανάλωση τραμαδόλης και την ένταση του μετεγχειρητικού πόνου.
Υλικό-Μέθοδος: Στην κλινική μελέτη έλαβαν μέρος 60 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και τυχαιοποιήθηκαν σε 2 ομάδες, την ομάδα ελέγχου και την ομάδα κεταμίνης.Για την εισαγωγή στην αναισθησία και τη διασωλήνωση χορηγήθηκαν ενδοφλέβια φεντανύλη 2 μg/Kg, προποφόλη 2 mg/Kg, ροκουρόνιο 0.9 mg/Kg. Μετά την εισαγωγή στην αναισθησία χορηγήθηκαν ενδοφλέβια στην ομάδα ελέγχου 20 mlN/S 0.9% σε διάστημα 20 λεπτών ενώ στην ομάδα κεταμίνης χορηγήθηκε ενδοφλέβια κεταμίνη 0.3 mg/Kg σε ίσο όγκο φυσιολογικού ορού.Διεγχειρητικά ανά 10 λεπτά έγινε καταγραφή της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παλμών και του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης. Στο τέλος του χειρουργείου σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκαν ενδοφλέβια παρακεταμόλη 1 gr, τραμαδόλη 100 mg και δεξκετοπροφαίνη 50 mg. Αμέσως μετά την είσοδο στην μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας γινόταν καταγραφή της έντασης του πόνου με τη βοήθεια της αριθμητικής κλίμακας NRS (0-10) σε ηρεμία και σε κίνηση (βήχας), καθώς και στις 4,8,24 ώρες μετεγχειρητικά. Εάν ο μετεγχειρητικός πόνος είχε ένταση NRS>5 χορηγούνταν τραμαδόλη 100 mg ενδοφλέβια με μέγιστη δόση το 24ώρο τα 300 mg. Επίσης, καταγράφηκε κατά την αφύπνιση η παρουσία πόνου στον ώμο. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης είναι η συνολική κατανάλωση τραμαδόλης το 1ο 24ωρο μετεγχειρητικά.

Αποτελέσματα: Η τραμαδόλη κατ’ επίκληση χορηγήθηκε στο 63% των συμμετεχόντων στην Ομάδα Ελέγχου ενώ στην Ομάδα της Κεταμίνης χορηγήθηκε στο 18.5%.Στην Ομάδα Ελέγχου η μέση τιμή χορήγησης της τραμαδόλης είναι 203.70 mg, με τυπική απόκλιση 93.98 ενώ στην Ομάδα της Κεταμίνης είναι 122.22 mg και 50.64 αντίστοιχα με p<0.001. Οι δύο ομάδες διέφεραν στατιστικά σημαντικά στην ένταση του πόνου στην ηρεμία (F=31.679, p<0.001) και στην κίνηση (F=23.487, p<0.001). Η ένταση του πόνου στην ομάδα της Κεταμίνης ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με την ομάδα Ελέγχου στην ηρεμία και την κίνηση.
Συμπεράσματα: Η ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης σε δόση 0.3 mg/Kg ελάττωσε την κατανάλωση τραμαδόλης το 1ο 24ωρο μετεγχειρητικά και την ένταση του πόνου σε ηρεμία και σε κίνηση μετεγχειρητικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πολυπαραγοντική αναλγησία, Κεταμίνη, Τραμαδόλη, Μετεγχειρητικός πόνος, Αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
75
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Lykousi_Violeta_Msc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.