Η μαιευτική αναλγησία στην Ελλάδα σήμερα (H μαιευτική αναλγησία στις δημόσιες δομές υγείας το 2022)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3440861 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-11-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κλήμη Πελαγία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανασία Τσαρουχά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρυσούλα Σταϊκού, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Μελεμενή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μαιευτική αναλγησία στην Ελλάδα σήμερα (H μαιευτική αναλγησία στις δημόσιες δομές υγείας το 2022)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μαιευτική αναλγησία στην Ελλάδα σήμερα (H μαιευτική αναλγησία στις δημόσιες δομές υγείας το 2022)
Περίληψη:
Ο πόνος πού νιώθει η μητέρα κατά την διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού είναι από τους πλέον ισχυρούς πόνους πού μπορεί να βιώσει ένα ανθρώπινο πλάσμα. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, τον 21 αιώνα, ο πόνος ήταν και παραμένει το εξαιρετικά δυσάρεστο κομμάτι ενός ευχάριστου και κατά το πλείστον επιθυμητού γεγονότος, την γέννηση ενός παιδιού. Μόνο στα μέσα του 20ου αιώνα η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, οι κοινωνικές αλλαγές και η βελτίωση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας ώθησαν την ιατρική κοινότητα να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση αυτού του πανάρχαιου πόνου και την ίδια την επίτοκο να «απαιτήσει» ανακούφιση κατά τον τοκετό.
Ο ισχυρότατος αυτός πόνος έπαψε να θεωρείται «φυσιολογικός» και αποδεκτός, έπαψε να είναι συνδεδεμένος με την θρησκευτική ή εθνοφυλετική ανάγνωση της γέννησης ενός παιδιού. Ταυτόχρονα, η ιατρική έρευνα απέδειξε ότι η μείωση των αλγεινών ερεθισμάτων από την ισχαιμία κατά τις συσπάσεις της μήτρας και η μείωση της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος πού επέρχεται με την αναλγησία μειώνει το stress του τοκετού και επαναφέρει σε φυσιολογικές τιμές όλες τις αυξημένες μεν, αλλά φυσιολογικές για την ηλικία κύησης παραμέτρους, στο καρδιαγγειακό, ενδοκρινολογικό και αναπνευστικό σύστημα της επιτόκου. Η βελτίωση των συνθηκών του τοκετού επήλθε με την μαιευτική αναλγησία, τη βελτίωση των χορηγούμενων φαρμάκων, των υλικών και των τεχνικών ενώ η μαιευτική αναισθησία και αναλγησία είναι πλέον υποχρεωτικό μέρος της ιατρικής εκπαίδευσης για την απόκτηση της ειδικότητας του αναισθησιολόγου.
Η μαιευτική αναλγησία βελτίωσε τις συνθήκες του τοκετού, τόσο για τις μητέρες όσο και για τα έμβρυα-νεογνά, βοήθησε στην αντιμετώπιση δύσκολων μαιευτικών καταστάσεων και τεκμηριωμένα θεωρείται από την ιατρική κοινότητα απαραίτητη για την βέλτιστη εξέλιξη ενός φυσιολογικού τοκετού. Είναι ασφαλής για την μητέρα και το έμβρυο, προάγει έναν ήρεμο και ανθρώπινο τοκετό ενώ δεν είναι αμελητέα η αποδοχή που έχει από τις επίτοκες, που αναζητούν επιτακτικά έναν τοκετό χωρίς πόνο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσιολογικός τοκετός, Πόνος, Μαιευτική αναλγησία, Δημόσια μαιευτήρια, Ενημερωμένη συγκατάθεση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
86
ΠΤΥΧΙΑΚΗ FINAL.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο