Μονάδα:
Κατεύθυνση Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και ΈρευναΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-04
Συγγραφέας:
Πλαρινού Αδαμαντίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παντελεήμων Περδικάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιβλέπων
Κυριακή Καραβανάκη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Κουτελέκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα ζωής σε παιδιατρικούς ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Συγκριτική μελέτη των αναφορών των νεαρών ασθενών και των γονέων τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής σε παιδιατρικούς ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Συγκριτική μελέτη των αναφορών των νεαρών ασθενών και των γονέων τους
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από την ανεπαρκή παραγωγή ή πλήρη απουσία της ινσουλίνης λόγω της καταστροφής των β κυττάρων του παγκρέατος εξαιτίας της παρουσίας αυτοαντισωμάτων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το νόσημα αυτό προσβάλλει σε μεγάλο βαθμό άτομα παιδικής και εφηβικής ηλικίας με αύξηση της συχνότητας και κάτω από την ηλικία των 5 ετών. Ο ΣΔ1 περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία αντιμετωπίζονται με την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης, που διαρκεί διαβίου. Η νόσος αυτή αυξάνει τον κίνδυνο οξέων και χρόνιων επιπλοκών, με τις τελευταίες να περιλαμβάνουν μια σειρά σοβαρών καταστάσεων, όπως η νεφροπάθεια, η καρδιαγγειακή νόσος και το διαβητικό πόδι που θέτουν τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο. Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου, οι ασθενείς καλούνται να υιοθετούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, ωστόσο φαίνεται πως η διαβίωση με το διαβήτη διαταράσσει συχνά την ποιότητα ζωής τους.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν ο προσδιορισμός της ποιότητας ζωής παιδιατρικών ασθενών με ΣΔ1 με στόχο την αποκάλυψη εκείνων των παραμέτρων της νόσου ή/και των δημογραφικών παραγόντων που επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη σωματική και ψυχική υγεία τους.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η μελέτη περιλάμβανε την καταγραφή των αναφορών 102 παιδιατρικών ασθενών με ΣΔ1 ηλικίας 5-18 ετών, καθώς και των γονέων τους μέσα από ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων, προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητα ζωής των πασχόντων. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το PedsQL Diabetes Module Version 3.0, μέσω του οποίου αξιολογούνται: η συμπτωματολογία του ΣΔ1, τα προβλήματα που συνδέονται με τη θεραπεία, οι ανησυχίες σχετικά με την νόσο και η επικοινωνία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς με ΣΔ1 δε συμφωνούν πάντοτε με τους γονείς τους αναφορικά με τη βαθμολογία της ποιότητας ζωής τους. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ορισμένοι παράγοντες της διαβίωσης με τη νόσο σχετίζονται με εντονότερη διατάραξη της ποιότητας ζωής, όπως η ποιότητα της διαβητικής ρύθμισης που εκφράζεται από τα υψηλά επίπεδα HbA1c, τα επεισόδια υπογλυκαιμίας ή διαβητικής κετοξέωσης. Επιπλέον, η ποιότητα ζωής εξαρτάται από διάφορους δημογραφικούς παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο του πατέρα, η ύπαρξη αδερφών στην οικογένεια, ο τόπος κατοικίας και η ηλικία των πασχόντων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Από τα αποτελέσματα της μελέτης, γίνεται αντιληπτό ότι η διαβίωση με το ΣΔ1 περιλαμβάνει μία σειρά ανησυχιών και παραγόντων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα. Επομένως, είναι σημαντικό να σχεδιαστούν στρατηγικές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των οικογενειών τους, ώστε να λαμβάνουν την απαιτούμενη υποστήριξη, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου αλλά και την ψυχολογική τους υγεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαβήτης τύπου 1, Παιδιατρικοί ασθενείς, Ποιότητα ζωής
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51