'Ογκοι ωοθηκών στην κύηση, διάγνωση και θεραπεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3441325 19 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-06
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαηλιού Ανθή-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σταύρος Σοφοκλής, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ζηκόπουλος Αθανάσιος, Εντεταλμένος Διδάσκων, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
'Ογκοι ωοθηκών στην κύηση, διάγνωση και θεραπεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
'Ογκοι ωοθηκών στην κύηση, διάγνωση και θεραπεία
Περίληψη:
Η εργασία εξετάζει τους όγκους των ωοθηκών κατά την κύηση, μια σπάνια αλλά σημαντική κλινική κατάσταση, η οποία παρουσιάζει προκλήσεις τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία. Οι όγκοι ωοθηκών που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις, ενώ η διάγνωσή τους είναι συχνά περίπλοκη λόγω των φυσιολογικών αλλαγών που επέρχονται στο σώμα της εγκύου. Η παρουσία ενός τέτοιου όγκου μπορεί να επηρεάσει τόσο την υγεία της μητέρας όσο και την ανάπτυξη του εμβρύου, καθιστώντας απαραίτητη την εξατομικευμένη προσέγγιση στη διαχείριση του περιστατικού.

Διάγνωση Όγκων Ωοθηκών στην Κύηση
Η διάγνωση των όγκων ωοθηκών στην εγκυμοσύνη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω της επίδρασης των φυσιολογικών ορμονικών και ανατομικών αλλαγών, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τα συμπτώματα ή να μπερδέψουν τη διαγνωστική διαδικασία. Η χρήση μη επεμβατικών τεχνικών είναι καθοριστική για τη διατήρηση της ασφάλειας του εμβρύου και της μητέρας.

Οι βασικές διαγνωστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την υπερηχογραφία και τη μαγνητική τομογραφία (MRI). Η υπερηχογραφία είναι η πρώτη γραμμή διαγνωστικής προσέγγισης, καθώς παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τη φύση του όγκου (π.χ., αν είναι συμπαγής ή κυστικός). Η MRI είναι χρήσιμη για τη διάκριση καλοήθων από κακοήθεις όγκους χωρίς τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας, που μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο. Η χρήση της υπολογιστικής τομογραφίας (CT) αποφεύγεται εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητη, λόγω του κινδύνου που συνδέεται με την ακτινοβολία.

Εκτός από τις απεικονιστικές εξετάσεις, τα εργαστηριακά τεστ, όπως η μέτρηση δεικτών καρκίνου στον ορό (π.χ. CA-125), μπορεί να χρησιμοποιηθούν με περιορισμούς, καθώς οι φυσιολογικές τιμές αλλάζουν κατά την εγκυμοσύνη, επηρεάζοντας την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Θεραπεία Όγκων Ωοθηκών στην Κύηση
Η θεραπεία εξαρτάται από τη φύση του όγκου (καλοήθης ή κακοήθης), το στάδιο της κύησης και τη γενική κατάσταση της εγκύου. Οι στόχοι της θεραπείας είναι να διασφαλιστεί η υγεία της μητέρας, να προστατευθεί το έμβρυο και, αν είναι δυνατόν, να ολοκληρωθεί η κύηση.

Καλοήθεις Όγκοι:

Σε περιπτώσεις όπου οι όγκοι είναι μικροί και δεν προκαλούν συμπτώματα ή επιπλοκές, η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι συχνά συντηρητική, με τακτική παρακολούθηση μέσω υπερηχογραφίας.
Αν οι όγκοι αυξηθούν σε μέγεθος ή προκαλέσουν επιπλοκές (π.χ., ρήξη ή συστροφή), μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αφαίρεση.
Κακοήθεις Όγκοι:

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια κατά το δεύτερο τρίμηνο, όταν οι κίνδυνοι για το έμβρυο είναι χαμηλότεροι. Επεμβάσεις στο πρώτο τρίμηνο αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, ενώ στο τρίτο τρίμηνο μπορεί να επιβληθεί καθυστέρηση μέχρι την ωριμότητα του εμβρύου.
Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, όπου απαιτείται χημειοθεραπεία, αυτή μπορεί να εφαρμοστεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο έμβρυο. Τα πρωτόκολλα χημειοθεραπείας επιλέγονται προσεκτικά για την αποφυγή τοξικότητας.
Προκλήσεις και Σύγχρονες Τάσεις
Οι όγκοι ωοθηκών στην κύηση είναι μια πολυδιάστατη κλινική κατάσταση που απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση. Η συνεργασία μεταξύ μαιευτήρων-γυναικολόγων, ογκολόγων, ακτινολόγων και άλλων ειδικών είναι κρίσιμη για την επιτυχή αντιμετώπιση. Η πρόοδος στη διαγνωστική τεχνολογία και η κατανόηση των μηχανισμών καρκινογένεσης επιτρέπουν την εξατομικευμένη φροντίδα.

Παράλληλα, υπάρχει αυξανόμενη έμφαση στην εκπαίδευση των ιατρών για τις σύγχρονες κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τη διαχείριση όγκων κατά την εγκυμοσύνη. Η χρήση τεχνικών όπως η μη επεμβατική υπερηχογραφία και οι εξειδικευμένες θεραπείες επιτρέπει ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Συμπεράσματα
Οι όγκοι ωοθηκών κατά την κύηση αποτελούν ένα σύνθετο κλινικό πρόβλημα που απαιτεί προσεκτική διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση. Οι σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι, σε συνδυασμό με τη διεπιστημονική συνεργασία, επιτρέπουν την αποτελεσματική διαχείριση, διασφαλίζοντας την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, παραμένει η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και βελτίωση των θεραπευτικών στρατηγικών, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη πρόγνωση και ποιότητα ζωής για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Όγκοι ωοθηκών, Κύηση, Διάγνωση, Θεραπεία, Υπερηχογραφία, Μαγνητική Τομογραφία (MRI), Χειρουργική επέμβαση, Χημειοθεραπεία ,Κακοήθεια ,Ορμονικές αλλαγές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
76
ANTHI PAPAILIOU-MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο