Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου σε έφηβες αθλήτριες πετοσφαίρισης υψηλού επιπέδου. Συσχέτιση με σωματικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά

Διπλωματική Εργασία uoadl:3442985 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Άθληση και Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-06
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καλατζής Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουλουβάρης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσολάκης Χαρίλαος, Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Κούλαλης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου σε έφηβες αθλήτριες πετοσφαίρισης υψηλού επιπέδου. Συσχέτιση με σωματικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου σε έφηβες αθλήτριες πετοσφαίρισης υψηλού επιπέδου. Συσχέτιση με σωματικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά
Περίληψη:
Εισαγωγή
Ο επιγονατιδομηριαίος πόνος είναι ένα πολύ συχνό ενόχλημα στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα ανάμεσα στους αθλητές. Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά σύνδρομα υπέρχρησης στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης, της πετοσφαίρισης και του τρεξίματος .Η επίπτωση του συνδρόμου σε γυναίκες και νεαρές έφηβες ανέρχεται στο 12.7 % και μάλιστα είναι 2-10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τους άντρες. Το σύνδρομο έχει αρνητικές επιπτώσεις που κυμαίνονται από περιορισμό των αθλητικών δραστηριοτήτων σε ένα 74 % έως και πλήρη διακοπή της άθλησης.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση πιθανής συσχέτισης της ανεπάρκειας της δύναμης κορμού ή της παθολογικής αναλογίας δύναμης κάμψης κορμού ως προς τη δύναμη έκτασης κορμού σε σχέση με την εμφάνιση επιγονατιδομηριαίου πόνου σε έφηβες αθλήτριες πετοσφαίρισης υψηλού επιπέδου.
Υλικό και μέθοδοι
Δείγμα της παρούσης διπλωματικής εργασίας αποτέλεσαν 23 αθλήτριες πετοσφαίρισης ηλικίας δεκαπέντε με δεκαεπτά ετών, μέλη της εθνικής ομάδας . Οι αθλήτριες αυτές μετρήθηκαν ως αναφορά την δύναμη κορμού με το ίδιο μηχάνημα BIODEX System 4 Pro (Biodex Medical Systems, Inc, Shirley, NY) . Η καταγραφή πιθανής εμφάνισης στο παρελθόν συμπτωμάτων επιγονατιδομηριαίου πόνου ή ακόμα και ενεργού παθολογίας κατά την εξέταση έγινε με την ενδελεχή λήψη ιστορικού και τον ορισμό του επιγονατιδομηριαίου πόνου σύμφωνα με το διεθνές consensus από τον ίδιο ερευνητή ιατρό ορθοπαιδικό.
Κριτήρια αποκλεισμού από την συμμετοχή των αθλητριών στην παρούσα έρευνα αποτέλεσαν άλλες παθολογίες σχετιζόμενες με την άρθρωση του γόνατος (π.χ. ρήξη μηνίσκου, ρήξη χιαστού) και ιστορικό χειρουργείου στην άρθρωση του γόνατος.
Αποτελέσματα
Δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των αθλητριών χωρίς άλγος και των αθλητριών με άλγος όσον αφορά την δύναμη κορμού.
Συμπέρασμα
Εξ όσων γνωρίζουμε και σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά την πιθανή συσχέτιση της δύναμης κορμού με την εμφάνιση επιγονατιδομηριαίου πόνου σε αθλήτριες πετοσφαίρισης υψηλού επιπέδου με την χρήση του ισοκινητικού δυναμομέτρου Biodex. Τα αποτελέσματα και η στατιστική ανάλυση που ακολούθησε δεν ανέδειξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των αθλητριών με άλγος και χωρίς άλγος όσον αφορά την δύναμη κορμού. Μεγαλύτερες σε πληθυσμό μελέτες είναι απαραίτητες ώστε να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και να απορρίψουν με σιγουριά το ερώτημα της πιθανής συσχέτισης της ανεπάρκειας της δύναμης κορμού ή της παθολογικής αναλογίας δύναμης κάμψης κορμού ως προς τη δύναμη έκτασης κορμού σε σχέση με την εμφάνιση επιγονατιδομηριαίου πόνου. 
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επιγονατιδομηριαίος πόνος, Δύναμη κορμού, Αθλητές πετοσφαίρισης, Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, Επιγονατιδομηριαία άρθρωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
142
Αριθμός σελίδων:
93
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο