Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των ΜαθηματικώνΒιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-10
Συγγραφέας:
Τσολακίδης Λάζαρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σακονίδης Χαράλαμπος,Καθηγητής Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ (Επιβλέπων),
Δέσποινα Πόταρη, Καθηγήτρια Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ,
Χρυσαυγή Τριανταφύλλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
O ρόλος του κοινωνικο-πολιτισμικού περιβάλλοντος στην μάθηση των Μαθηματικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
O ρόλος του κοινωνικο-πολιτισμικού περιβάλλοντος στην μάθηση των Μαθηματικών
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία εξετάζει το πώς το κοινωνικο-πολιτισμικό περιβάλλον επηρεάζει την μάθηση των μαθηματικών αλλά και τις διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης της μαθηματικής γνώσης. Σκοπός της είναι να αναδείξει πώς διάφορες εθνικότητες και πολιτισμοί προσεγγίζουν τη μαθηματική γνώση και, κατά συνέπεια, την μαθηματική εκπαίδευση μέσα από τις δικές τους μοναδικές πρακτικές, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία της μαθηματικής σκέψης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσαρμογή της διδασκαλίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις πολιτισμικές καταβολές των μαθητών και στο πώς μέσω της Κριτικής Μαθηματικής Εκπαίδευσης θα μπορέσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν τα μαθηματικά ως ένα εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η εργασία υπογραμμίζει ότι η μαθηματική γνώση δεν μπορεί να απομονωθεί από τις εμπειρίες που αποκτά το άτομο στην καθημερινή του ζωή. Βασιζόμενη στις απόψεις των Vygotsky (1978) και Skovsmose (2012) , εξετάζεται πώς η καθημερινή ζωή και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την εκμάθηση μαθηματικών εννοιών. Ο Vygotsky επισημαίνει τη σημασία της κοινωνικής διάστασης στη μάθηση των μαθηματικών, ενώ ο Skovsmose εστιάζει στο πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μαθηματικά, προκειμένου να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και να καλλιεργήσουμε τους αυριανούς δημοκρατικούς πολίτες.
Η εργασία αναπτύσσεται αρχικά με μια επισκόπηση της σημασίας της μαθηματικής επιστήμης στην καθημερινή ζωή και συνεχίζει με μια ιστορική αναδρομή στο πώς η κατοχή μαθηματικών γνώσεων επηρέαζε την κοινωνία διαχρονικά.Συνεχίζοντας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις δραστηριότητες στις οποίες, σύμφωνα με τον Βishop (1988), όλοι οι λαοί αναπτύσσουν και ενσωματώνουν μαθηματικές γνώσεις και ιδέες, οπτική που συνδέεται με την έννοια των εθνομαθηματικών. Τέλος, παρουσιάζεται η προσέγγιση της Κριτικής Μαθηματικής Εκπαίδευσης και τονίζεται η ανάγκη σεβασμού της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και η σημασία ενσωμάτωσης διαφορετικών προσεγγίσεων στη μαθηματική διδασκαλία, με σκοπό την πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μαθηματικά, πολιτισμός, κουλτούρα, διαφοροποίηση, πολυπολιτισμικότα , Εθνομαθηματικά , Δημοκρατία
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.