Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή ΚατεύθυνσηΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-10
Συγγραφέας:
Ζυγομαλά Άρτεμις
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κέκου Κυριακή, Ε.ΔΙ.Π., Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Pons Roser, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σοφοκλέους Χρυσταλλένα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το φαινόμενο των ιδρυτικών γενετικών παραλλαγών (founder inheritance) σε πληθυσμούς: το παράδειγμα των Ελλήνων Ρομά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το φαινόμενο των ιδρυτικών γενετικών παραλλαγών (founder inheritance) σε πληθυσμούς: το παράδειγμα των Ελλήνων Ρομά
Περίληψη:
Εισαγωγή: Στην πληθυσμιακή γενετική το φαινόμενο του ιδρυτή αποτελεί μια μορφή γενετικής παρέκκλισης και συναντάται όταν ένας μικρός υποπληθυσμός αποκοπεί από ένα μεγαλύτερο πληθυσμό με αποτέλεσμα οι συχνότητες των αλληλόμορφων στο μικρό πληθυσμό να είναι διαφορετικές ως προς τον αρχικό πληθυσμό προκαλώντας μείωση στην γενετική ποικιλομορφία. Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα η πληθυσμιακή ομάδα των Ευρωπαίων Ρομά εμφανίζει, εξαιτίας της πολιτισμικής της απομόνωσης, ιδρυτικές παθογόνες παραλλαγές που συνδέονται με σοβαρά γενετικά νοσήματα, ενώ για τους Έλληνες Ρομά τα αντίστοιχα δεδομένα είναι περιορισμένα.
Σκοπός της μελέτης: Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει στόχο να διερευνήσει τη συχνότητα τριών παθογόνων ιδρυτικών παραλλαγών που σχετίζονται στη βιβλιογραφία με νευρομυϊκές παθήσεις σε Ρομά, και συγκεκριμένα στα γονίδια CHRNE, SGCG και ΤΜΕΜ70 μελετώντας πληθυσμό Ελλήνων Ρομά. Απώτερος στόχος είναι η ευκολότερη πρόσβαση των Ρομά στη έγκαιρη διάγνωση και ιδίως των ευαίσθητων ομάδων Ελλήνων Ρομά που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες διάγνωσης.
Μεθοδολογία: Στοχευμένος έλεγχος με ανάλυση της πρωτοδιάταξης DNA με τη μεθοδολογία κατά Sanger εφαρμόσθηκε για τις παθογόνες παραλλαγές c.1327del (εξώνιο 12), c.848G>A (εξώνιο 8) και c.317-2A>G (ιντρόνιο 2) στα γονίδια CHRNE, SGCG και ΤΜΕΜ70 αντίστοιχα. Για τις αναφερθείσες παραλλαγές στα γονιδία CHRNE και SGCG υπάρχουν ήδη τυποποιημένα πρωτόκολλα στο Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ασθενών, ενώ για τη διάγνωση της παραλλαγής στο γονιδίο TMEM70 τυποποιήθηκε σχετικό πρωτόκολλο για τους σκοπούς της μελέτης αυτής. Οι ίδιες παραλλαγές αναζητήθηκαν μετά από αλληλούχηση επόμενης γενιάς (NGS) αναδρομικά από βάσεις δεδομένων που διατηρεί το Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής χρησιμοποιώντας σύγχρονα βιοπληροφορικά εργαλεία, όπως οι πλατφόρμες Varsome Clinical, και Franklin. Το γενετικό υλικό που μελετήθηκε προέρχεται συνολικά από 55 Έλληνες Ρομά από διαφορετικές περιφέρειες της Ελλάδας. Αναλυτικά, τα δεδομένα 39 ατόμων Ελλήνων Ρομά προήλθαν από την αναδρομική ανάλυση από WES ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς αναλύθηκαν με την μέθοδο στοχευμένου ελέγχου κατά Sanger και συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 11 άτομα για την παραλλαγή c.848G>A στο SGCG 11 άτομα για την παραλλαγή c.1327del στο CHRNE γονίδιο και για την παραλλαγή c.317-2A>G του γονιδίου ΤΜΕΜ70 ελέγχθηκαν 16 άτομα. Όλα τα άτομα της μελέτης δεν έφεραν συγγένεια μεταξύ τους ή συμπτώματα για το νόσημα για το οποίο ελέγχθηκαν.
Αποτελέσματα: Στο σύνολο των ατόμων που εξετάστηκαν, βρέθηκαν 4 άτομα που έφεραν την παραλλαγή c.1327del του γονιδίου CHRNE και 2 την παραλλαγή c.848G>A του γονιδίου SCGC. Η παραλλαγή c.317-2A>G του γονιδίου ΤΜΕΜ70 δεν βρέθηκε σε κανένα άτομο. Οι συχνότητες φορέων των παραλλαγών είναι αντίστοιχα 8% και 4.08%.
Συμπεράσματα: Από τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας και της σύγκρισής τους με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές μελέτες για τις ιδρυτικές παραλλαγές του πληθυσμού των Ρομά, υπάρχει ένδειξη ότι οι παραλλαγές στα γονίδια CHRNE και SGCG, αποτελούν πιθανώς ιδρυτικές παραλλαγές για τους Έλληνες Ρομά ακολουθώντας το πρότυπο των Ευρωπαίων Ρομά. Για την παθογόνο ιδρυτική παραλλαγή ΤΜΕΜ70 δεν υπήρξαν ενδείξεις προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως πιθανώς ιδρυτική για τους Έλληνες Ρομά. Περαιτέρω γενετικές μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας είναι απαραίτητο να διεξαχθούν προκειμένου να επιβεβαιωθεί το φαινόμενο του ιδρυτή καθώς και να διερευνηθεί το ποσοστό φορείας στους Έλληνες Ρομά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φαινόμενο του Ιδρυτή, Έλληνες Ρομά, Νευρομυϊκές παθήσεις
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77