Μονάδα:
Κατεύθυνση Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και ΈρευναΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-16
Συγγραφέας:
Ερωτοκρίτου Φραντζέσκα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αφροδίτη Ζαρταλούδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Ιωάννης Κουτελέκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αγχώδεις διαταραχές και επίπεδα αυτοεκτίμησης παιδιών του Δημοτικού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αγχώδεις διαταραχές και επίπεδα αυτοεκτίμησης παιδιών του Δημοτικού
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παιδική ηλικία αποτελεί καθοριστική περίοδο στην ανάπτυξη ενός ατόμου. Οι αγχώδεις διαταραχές στην σύγχρονη εποχή βρίσκονται στο προσκήνιο, αφού ένας τεράστιος αριθμός παιδιών και εφήβων ταλανίζεται από αυτές. Η αυτοεκτίμηση προάγει την ψυχική ευεξία και αποτελεί μια προστατευτική ασπίδα απέναντι στην εμφάνιση αγχωδών διαταραχών.
ΣΚΟΠΟΣ: Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στο να διερευνηθεί η συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου αυτοεκτίμησης με την συχνότητα εμφάνισης συμπεριφορών / συμπτωμάτων που συνάδουν με Αγχώδεις διαταραχές σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών που φοιτούσαν στη ∆΄, Ε΄ και Στ΄ τάξη δημοσίων δημοτικών σχολείων της επαρχίας Λάρνακας της Κύπρου. Επιμέρους στόχοι είναι η διερεύνηση ενδεχόμενων συσχετίσεων μεταξύ των μεταβλητών αυτών με τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά των μαθητών καθώς και με την αναφερόμενη από τον δάσκαλό τους σχολική επίδοση.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Σε 249 μαθητές χορηγήθηκε (α) Ερωτηματολόγιο κοινωνικόδημογραφικών χαρακτηριστικών, (β) Κλίμακα Αυτοεκτίμησης του Rosenberg, (γ) Κλίμακα παιδικού άγχους (SCAS) και στους εκπαιδευτικούς των μαθητών δόθηκε ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της σχολικής επίδοσης για τον κάθε μαθητή ξεχωριστά.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο προστατευτικός ρόλος της αυτοεκτίμησης στην ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών (p<0.001) και αισθημάτων μοναξιάς αλλά και η θετική επίδραση που ασκεί στην σχολική επίδοση επιβεβαιώθηκε μέσα από την μελέτη. Εκτός αυτού τα υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης συσχετίστηκαν με μειωμένα αισθήματα μοναξιάς (p= 0.001), με αυξημένη σχολική επίδοση (p= 0.020) και με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη βοήθεια του δασκάλου (p= 0.001). Επιπρόσθετα κορίτσια είχαν συχνότερες συμπεριφορές αγχώδους διαταραχής συγκριτικά με τα αγόρια (p =0.028), ειδικά διαταραχές πανικού, αγοραφοβίας (p= 0.020), ειδικές φοβίες (p= 0.012) και άγχους αποχωρισμού (p= 0.005). Ενδιαφέρον αποτελεί και το εύρημα της μελέτης ότι το εντονότερο αίσθημα μοναξιάς στο σχολείο σχετιζόταν με αυξημένη εμφάνιση αγχωδών διαταραχών (p<0.001). Επίσης, βρέθηκε ότι οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας εμφάνισαν λιγότερο συχνά συμπεριφορές αγχώδους διαταραχής (p= 0.002). Επίσης, τα παιδιά με περισσότερα αδέρφια σε μία οικογένεια επέδειξαν μειωμένη επίδοση του στο σχολείο (p= 0.001). Τέλος, φαίνεται πως η βελτιωμένη σχολική επίδοση σχετίστηκε σημαντικά με λιγότερες κοινωνικές φοβίες (p= 0.048). Τα παιδιά που λάμβαναν παράλληλη στήριξη εμφάνισαν μειωμένη επίδοση στο σχολείο (p<0.001).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι αγχώδεις διαταραχές που εμφανίζονται σε μικρή ηλικία συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών στην ενήλικη ζωή. Η προαγωγή της αυτοεκτίμησης στην παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική αφού μπορεί να συμβάλει στην προάσπιση της ψυχικής υγείας. Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των αγχωδών διαταραχών στην σύγχρονη κοινωνία, καθιστά αναγκαία τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δασκάλων, των γονέων και γενικότερα όλων των επαγγελματιών που έρχονται σε συχνή επαφή µε τα παιδιά σχετικά με στρατηγικές πρόληψης και παρεμβάσεις διαχείρισης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αγχώδεις διαταραχές, Αυτοεκτίμηση, Παιδιά, Σχολική επίδοση
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
7
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
232